"Εντολή να προχωρήσει το γήπεδο!"

Στον ARENA FM 89,4 μίλησε σήμερα (5/9) ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος έδωσε διευκρινίσεις για το θέμα της ανακατασκευής του γηπέδου του ΠΑΟΚ, ενώ εξήγησε σε τι φάση βρίσκονται οι συζητήσεις για την διαδικασία.

Αναλυτικά όσα είπε:

"Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητάμε και συνεδριάζουμε για το γήπεδο του ΠΑΟΚ.
Δεν είναι γνωστές όλες οι συναντήσεις που κάνουμε, είτε με τον ΠΑΟΚ, είτε ενδοκυβερνητικά. Πριν από το αναπτυξιακό συνέδριο, δηλαδή, εντός του 2018, είχαμε αρκετές συναντήσεις, για να διευκρινίσουμε αυτό το πλαίσιο παραχώρησης γης από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας προς τον ΠΑΟΚ και προς το σχήμα που θα αναλάβει την κατασκευή του νέου γηπέδου", δήλωσε αρχικά.

Και συνέχισε: "Ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε δημόσια από τότε. Είχε πει ότι πρέπει να υποστηρίξουμε και να διευκολύνουμε την κατασκευή του νέου γηπέδου. Γιατί; Στο όραμα μας για τη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνονται ισχυρές πολιτιστικές υποδομές. Η πόλη είναι ένα σύνολο, δεν είναι μόνο λιμάνι, μετρό, αεροδρόμιο, εθνική οδός. Είναι και η ποιότητα ζωής, που της δίνει εξωστρέφεια. Πρέπει να υποστηρίξουμε την πόλη μας και εν προκειμένω τον ΠΑΟΚ, για ένα γήπεδο, που θα είναι πιστοποιημένο και ασφαλές για τις διεθνείς οργανώσεις, και θα έχει φυσικά και τις παράλληλες δραστηριότητες".

Μπαίνοντας σε λεπτομέρειες, δήλωσε: "Το θέμα δεν είναι μόνο η γη. Έχει να κάνει και με την περιβαλλοντική και πολεοδομική αδειοδότηση της επένδυσης, το τοπικό σχέδιο που θα εγκριθεί από το δικό μας Υπουργείο. Γι’ αυτό και έχουμε ξεκινήσει στον ΠΑΟΚ με συνεργάτες και βλέπουμε όλα τα στάδια του πολεοδομικού και αρχιτεκτονικού σχεδίου. Το επιπλέον που ζήτησε ο πρωθυπουργός είναι να βρεθεί άμεση λύση, ακόμη και με νομοθετική ρύθμιση, ώστε να υπάρχει απόλυτη επίλυση του θέματος της γης, ώστε να έρθει μετά πρόταση από τον ΠΑΟΚ για περιβαλλοντική και πολεοδομική αδειοδότηση, να τελειώσει κι αυτή όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο".

Συμπλήρωσε επ' αυτού: "Ο Πρωθυπουργός ζήτησε χθες να λυθεί αυτό το ζήτημα με πιο αποτελεσματικό τρόπο, να μην έχουμε μακροχρόνιες, γραφειοκρατικές, λογιστικές εκκρεμότητες. Θέλει, αν γίνεται, να το τελειώσουμε και μέχρι την ομιλία του στην έκθεση. Εμείς και σήμερα δουλεύουμε με τους συνεργάτες μας και στη Θεσσαλονίκη για να διευκρινιστεί ο χώρος που απαιτείται για τις υποδομές, για θέματα ασφάλειας, για την πρόσβαση του γηπέδου. Το βασικό αρχιτεκτονικό του γηπέδου είναι εντός της ιδιοκτησίας, όμως, υπάρχουν οι προσβάσεις και κάποια έργα που έγιναν με το 2004, που δεν ήταν αδειοδοτημένα και δεν έγιναν επί γης που ανήκει στον ΠΑΟΚ. Φανταστείτε τι εκκρεμότητες άφησαν οι προηγούμενοι… Θα λυθεί κι αυτό!"

Είπε ακόμη: "Μας ενδιαφέρει ένα γήπεδο αδειοδοτημένο και πιστοποιημένο για διεθνείς οργανώσεις, που θα έχει εύκολη και ασφαλή πρόσβαση για όλους τους πολίτες, χωρίς να επιβαρύνει την περιοχή. Αυτό μπορεί να γίνει. Ο χώρος που βρίσκεται νότια-νοτιοδυτικά του γηπέδου για την περιοχή, η αλάνα, είναι ιδιοκτησία του ΠΑΟΚ. Μπορεί να αποτελέσει ασφαλή κατασκευή, που θα περιλαμβάνει ακόμη και πάρκινγκ ή και άλλες δραστηριότητες, να γίνεται ο έλεγχος, είναι θέματα που τα ζητάει η UEFA. Ο,τιδήποτε άλλο θα ανακοινωθεί θεσμικά, είτε από τον ΠΑΟΚ, είτε από τον πρωθυπουργό».

Σχετικά με το αν πει κάτι ο Πρωθυπουργός στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ανέφερε: "Δεν θα ήταν σωστό να κάνω εγώ τέτοιες ανακοινώσεις. Έχουμε όλοι υποστεί την αναξιοπιστία της πολιτικής, να μην συντηρήσουμε αυτή την πολιτική να βγαίνει κάποιος με ψήφους οπαδών και μετά να τους έχει προδώσει. Να το τελειώσουμε και να το ανακοινώσουμε όπως πρέπει. Δεν θα βοηθήσουμε μόνο αυτό το αθλητικό έργο, έχουμε βοηθήσει και τις άλλες ομάδες της Θεσσαλονίκης χωρίς να το «πουλήσουμε» πολιτικά και δημόσια. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να επιστρέψει στον αθλητισμό και στην ανάπτυξη. Δεν θα το εκμεταλλευτώ προεκλογικά".

Για το θέμα του τιμήματος τόνισε: "Είχε ανακοινωθεί ότι η τυπική διαδικασία απόδοσης χώρου από το ταμείο Εθνικής Άμυνας, που έχει και συγκεκριμένο αλγόριθμο για τον υπολογισμό, δεν είναι ακριβώς η τιμή εξαγοράς, σαν ενοικίαση -παραχώρηση μακρόχρονη. Η επιλογή-εντολή είναι να το λύσουμε, ακόμη και αν χρειάζεται ειδική νομοθετική ρύθμιση. Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση εξετάζει επίλυση θέματος γης, για την ολοκληρωμένη κατασκευή και ασφαλή του γηπέδου, που δεν θα έχει καμία σκιά, γραφειοκρατική καθυστέρηση και θα είναι ασφαλής, ακόμη και με νομοθετική ρύθμιση".

Για τη μελέτη περιβαλλοντικών συνεπειών διευκρίνισε: "Μου έχει ζητηθεί να είμαστε από τη σύνταξη της μελέτης κοντά στην ομάδα, για να μην υπάρχει καμία εκκρεμότητα μετά. Μπορούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία της αδειοδότησης. Σε αυτή τη χρονική περίοδο λύσαμε πιο δύσκολα θέματα, για παράδειγμα το Ελληνικό έγινε μέσα σε έξι μήνες. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση, η χωροταξική προέγκριση για τον Παύλο Μελά έγιναν σε δύο μήνες. Κάτι αντίστοιχο θα γίνει για το γήπεδο του ΠΑΟΚ, όπως και για άλλες υποδομές πολιτισμού-αθλητισμού. Είναι κάτι που το αξίζει η Θεσσαλονίκη και της το είχε στερήσει η πολιτεία".

Για το αν αυτά γίνουν μέσα σε ένα χρόνο, είπε: "'Εχουμε αυτή την εντολή. Θα μας κρίνουν οι πολίτες, αν το πετύχουμε. Από την αρχή του 2018 δουλεύουμε παράλληλα για να εξασφαλίσουμε ότι η απόδοση χώρου και ο σχεδιασμός του έργου δεν θα έχουν κώλυμα, για να είναι ασφαλής και βιώσιμη η επένδυση".
Keywords
Τυχαία Θέματα