Ενδιαφέρον συνεργασιών με την ΕΛΒΟ από Αίγυπτο και Ιράκ

Το Κάιρο έχει σύμβαση ανακατασκευής τεθωρακισμένων ενώ ηΒαγδάτη ενδιαφέρεται για τα «Χάμερ»

Για τις θετικές εξελίξεις που προοιωνίζουν ένα ευοίωνομέλλον για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), μίλησε ο γενικός εμπορικόςδιευθυντής της εταιρείας Δημήτρης Κατερτζής, ύστερα από σχετικές ερωτήσεις τουΑΠΕ.

Ο κ. Κατερτζής τόνισε, ότι «εάν αυτά που εξελίσσονται τοτελευταίο διάστημα ευοδωθούν και σε συνδυασμό με την συνεργασία της βιομηχανίαςμε τον ΟΑΣΘ, τότε για τα επόμενα 3 με 5 χρόνια η βιομηχανία δεν θα απασχολήσειτην

ελληνική κυβέρνηση». Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ήδη υπογραφεί η διακρατικήσύμβαση μεταξύ των Ελλάδας και Αιγύπτου για την ανακατασκευή 92 τεθωρακισμένωναρμάτων μάχης τύπου BMP1 (τα λεγόμενα ΤΟΜΑ) και όπως διευκρίνισε, αφορά σε ένατετραετές πρόγραμμα ύψους 5 έως 6 εκατ. ευρώ. Όπως εξήγησε ο κ. Κατερτζής «ηΕΛΒΟ θα βάλει τη δουλειά, ενώ τα υλικά και το know how, για την ανακατασκευήτων προαναφερόμενων αρμάτων, θα το πάρουμε από το εξωτερικό».

Διευκρίνισε ότι το προαναφερόμενο πρόγραμμα ήταν αρχικάδιετίας, ωστόσο όπως είπε, «αναγκαστήκαμε να το κάνουμε τετραετίας, λόγωέλλειψης budget της αιγυπτιακής κυβέρνησης, αλλά και της υποτίμησης της λίρας,που τον Αύγουστο ήταν ένα ευρώ προς επτά λίρες και σήμερα η αναλογίαδιαμορφώνεται σε ένα προς 23».

Στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ υψηλόβαθμο κλιμάκιο από το Ιράκ

Το δεύτερο θετικό νέο για το μέλλον της ΕΛΒΟ αφορά, σύμφωναμε τον κ. Κατερτζή, την επίσκεψη επταμελούς κλιμακίου από το υπουργείοΕσωτερικών και Δημόσιας Τάξης του Ιράκ υπό τον αναπληρωτή υπουργό στιςεγκαταστάσεις της ελληνικής βιομηχανίας, που έγινε στο διάστημα 13-17 Μαρτίου.«Δήλωσαν ενθουσιασμένοι με τα "Χάμερ" που κατασκευάζει η ΕΛΒΟ»,επεσήμανε ο κ. Κατερτζής και γνωστοποίησε, ότι την τρέχουσα περίοδο εξελίσσεταιη διαδικασία κατάθεσης προσφοράς και αξιολόγησης. Ο ίδιος διατύπωσε τηνεκτίμηση, ότι εντός του επόμενου τριμήνου-τετραμήνου θα υπάρξει η θετικήσυμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, για ένα πρόγραμμα που «θα αφορά σε 250 με 300 "Χάμερ"της ΕΛΒΟ, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ και σίγουρα άνω των 50 εκατ. ευρώ».

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ δήλωσανικανοποιημένοι με τις εξελίξεις, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι «προκειμένου ναεξασφαλιστεί το μέλλον και η τύχη της βιομηχανίας, βασικό ζητούμενο αποτελεί ναξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ειδικής εκκαθάρισης, στο οποίοβρίσκεται η βιομηχανία από τον Ιανουάριο του 2014». Στο πλαίσιο αυτό ζήτησανκαι από τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ Στέλιο Παππά, να τους βοηθήσει προς την κατεύθυνσηορισμού ενός ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πηγή: News.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα