Εκεί ξεχωρίζει η Premier League..

Ένα αρκετά εντυπωσιακό στατιστικό στη φετινή Premier League ( γεγονός που θα μπορούσε να θεωρηθεί εξωπραγματικό για τα ελληνικά δεδομένα) είναι ότι έχουμε φτάσει αισίως στην 12η αγωνιστική της φετινής σεζόν και δεν έχουμε ούτε μια απόλυση προπονητή.

Οι αγγλικοί σύλλογοι δε διστάζουν να δώσουν πίστωση χρόνου στους προπονητές τους ώστε να παρουσιάσουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Φυσικά, σε καθε κανόνα υπάρχουν και εξαιρέσεις.. Το ξέρουμε, γιατί ψάξαμε και βρήκαμε τις αλλαγές προπονητών της περασμένης

σεζόν μέχρι το σημείο που βρισκόμαστε φέτος, δηλαδή τη 12η αγωνιστική.

Τσέλσι: Τόμας Τούχελ- Γκρέιαμ Πότερ

Μια από τις πιο κωμικοτραγικές ιστορίες της περασμένης σεζόν ήταν η Τσέλσι. Η ομάδα που άλλαξε 3 φορές προπονητή, ξόδεψε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο σε μεταγραφές παικτών και προπονητών και τελικά τερμάτισε στη 12η θέση σε μια κατάσταση απόλυτου χάους. Βέβαια όλα ξεκίνησαν με την απόλυση του Τόμας Τούχελ.

Ο Γερμανός προπονητής, που είχε οδηγήσει τους βασιλικούς μπλε στη κατάκτηση του Champions League το 2021, αποχώρησε από το πάγκο μετά από μια ήττα 1-0 στην έδρα της Ντιναμό Ζάγκρεμπ για τους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Είχε προλάβει 6 παιχνίδια στο πρωτάθλημα με απολογισμό 3 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες. Στη θέση του αποκτήθηκε έναντι 24 εκ. ευρώ από τη Μπράιτον ο Γκρέιαμ Πότερ.

Ένας αρκετά υποσχόμενος Άγγλος προπονητής που μπήκε κατευθείαν στα βαθιά, και δε του δόθηκε ποτέ ο χρόνος να βγει. Έμεινε μόλις 5 μήνες στο τιμόνι της Τσέλσι,, όταν και εκδιώχθηκε τη Πρωταπριλιά του 2023 μετά από εντός έδρας στραβοπάτημα με την Άστον Βίλα (ήττα με 0-2).

Μπράιτον: Γκρέιαμ Πότερ-Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι

Μια ξαφνική αλλαγή που άλλαξε επίπεδο μια ομάδα.

Όπως είδαμε, η Μπράιτον έπρεπε να αποχωριστεί τον προπονητή της Γκρέιαμ Πότερ, καθώς η Τσέλσι πλήρωσε τη ρήτρα του για να τον φέρει στο Λονδίνο. Στη θέση του ήρθε ο Ιταλός Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι, που άφησε τη Σαχτάρ για να δοκιμάσει τις ικανότητές του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Αυτό που ακολούθησε είναι το λεγόμενο De Zerbiball.

Ο Ντε Τσέρμπι παρουσίασε μια φανταστική ομάδα, με τη Μπράιτον να παίζει κυριαρχικό ποδόσφαιρο, να “καταπίνει” τους αντιπάλους της και να παρουσιάζει μια εικόνα πολύ καλύτερη απ’ότι με τον Πότερ στο πάγκο της. Έτσι, οι “γλάροι” τερμάτισαν στην 6η θέση που τους οδήγησε στην έξοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Άστον Βίλα: Στίβεν Τζέραρντ- Ουνάι Έμερι

Το Νοέμβριο του 2021 η Άστον Βίλα δίνει τα κλειδιά της ομάδας στον νεαρό προπονητή Στίβεν Τζέραρντ για να τη βγάλει από την επικίνδυνη ζώνη που την είχε βάλει ο Ντιν Σμιθ. Ο παίκτης-θρύλος της Λίβερπουλ τα πάει περίφημα, η Βίλα μένει άνετα στη κατηγορία και η διοίκηση τον εμπιστεύεται για την επόμενη σεζόν. 11 αγώνες αργότερα, με απολογισμό 2 νίκες, 3 ισοπαλίες και 6 ήττες, ο Στίβεν Τζέραρντ αποτελεί παρελθόν και στη θέση του έρχεται ο Ουνάι Έμερι. Ο πολύ πετυχημένος Ισπανός προπονητής επιστρέφει στη μοναδική χώρα που απέτυχε-το πέρασμά του από την Άρσεναλ- με σκοπό να εξιλεωθεί.

Ο Έμερι τα πάει καλύτερα απ’όσο θα πίστευε ο καθένας, με την Άστον Βίλα να κάνει ένα απίστευτο ντεμαράζ και να τερματίζει στην 7η θέση που της δίνει το εισιτήριο για την Ευρώπη της επόμενης σεζόν. Φέτος, ο Ισπανός συνεχίζει από κει που σταμάτησε, με την ομάδα του να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 5η θέση στο πρωτάθλημα και στη πρώτη στον όμιλό της στο UEFA Conference League.

Γουλβς: Μπρούνο Λάζε – Ζουλιέν Λοπετέγκι

Ο Μπρούνο Λάζε βρισκόταν σε δυσάρεστη θέση στο φινάλε της σεζόν 2021/22, με τη Γουλβς να μη μπορεί να “σταυρώσει νίκη” στις τελευταίες 7 αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Έτσι, δεν ήταν έκπληξη η αποχώρησή του από τον πάγκο των Λύκων μετά από 8 παιχνίδια, στα οποία πανηγύρισε το τρίποντο μόλις μία φορά. Η Γούλβς πορεύτηκε με τον υπηρεσιακό προπονητή Στιβ Ντέιβις μέχρι τη διακοπή του Μουντιάλ, κι από κει και έπειτα συμφώνησε με τον Ζουλιέν Λοπετέγκι.

Ο Ισπανός προπονητής έδωσε στη Γουλβς τις ανάσες που χρειαζόταν για να ξεφύγει από την επικίνδυνη ζώνη, τερμάτιζοντας τελικά στην 13η θέση, που παραμένει πάντως η χαμηλότερη που τερμάτισε η ομάδα από την επιστροφή της στα μεγάλα σαλόνια το 2018. Τελικά ο Λοπετέγκι δε πρόλαβε να προπονήσει τους Λύκους και την επομένη χρονιά, με τη παραμονή του να τελειώνει τον Αύγουστο του 2023 μετά από διαφωνίες με τη διοίκηση. Στη θέση του ήρθε ο Γκάρι Ο’Νιλ που παραμένει ο πρώτος προπονητής μέχρι και σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα