Έγκλημα και τιμωρία (video)

Ο Άρης γνώρισε βαριά ήττα, με σκορ 3-0, από τη Μόλντε στη Νορβηγία και πλέον έχει πολύ δύσκολο έργο στο "Κλεάνθης Βικελίδης" στη ρεβάνς μετά από μία εβδομάδα, για την πρόκριση στα πλέι οφ του Europa League. Οι "κίτρινοι" ουσιαστικά πλήρωσαν τα δικά τους λάθη, καθώς τα πρώτα δύο γκολ των Νορβηγών προήλθαν από αδράνεια και ασυνεννοησία της άμυνας.

Το παιχνίδι προσφέρεται για... σεμινάριο,
σχετικά με το πώς μια ομάδα μπορεί να νικήσει εκμεταλλευόμενη απολύτως τα "δώρα" των αντιπάλων της. Όπως, δηλαδή, έκανε απόψε (8/8) η Μόλντε στην έδρα της, το Άκερ Στάντιον, κόντρα στον Άρη. Το 2-0 του πρώτου ημιχρόνου, σκορ που διαμορφώθηκε με τους Νορβηγούς να έχουν μόλις τρεις τελικές και 48% κατοχή της μπάλας, άλλαξε τις ισορροπίες στον αγωνιστικό χώρο, ενώ τα πράγματα έγιναν πολύ δυσκολότερα για τους "κίτρινους" από το 63ο και μετά, όταν είδε κόκκινη κάρτα ο Βέλεθ.

Το τρίτο γκολ, πλέον, ήταν θέμα χρόνου για τους γηπεδούχους, που, όπως ήταν αναμενόμενο, πίεσαν και κατάφεραν στο τέλος να το πετύχουν, φτάνοντας σε ένα σκορ που δύσκολα ανατρέπεται, αν και στο ποδόσφαιρο τίποτε δεν τελειώνει πριν το τελευταίο σφύριγμα. Άλλωστε, η Μόλντε έδειξε ότι σίγουρα δεν αποτελεί μεγαθήριο...

Τα αρχικά πλάνα

Ο Σάββας Παντελίδης, που ήταν στην κερκίδα λόγω τιμωρίας, ξεκίνησε με τον Σάσα στη βασική ενδεκάδα, αλλάζοντας μάλιστα και τον σχηματισμό της ομάδας σε σχέση με τα ματς κόντρα στην ΑΕ Λεμεσσού από 4-2-3-1 σε 4-3-3.

Συγκεκριμένα, τοποθέτησε τον Κουέστα κάτω από τα δοκάρια, τους Σούντγκρεν, Βέλεθ, Ρόουζ, Κόρχουτ στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά, τους Σάσα, Μπάσα και Ματίγια στη μεσαία γραμμή και τους Τόνσο, Ντιγκινί στα άκρα και τον Ιντέγε στην κορυφή της επίθεσης.

Από την άλλη πλευρά, οι γηπεδούχοι παρατάχθηκαν σε σχηματισμό 4-2-3-1, με τον Κράνιξ στα δοκάρια, τους Χάραλσεντ, Μπιόρνμπακ, Γκάμπριελσεν, Χάουγκεν αμυντική τετράδα, τους Αουρσνές, Χουσέιν δίδυμο στα χαφ, τους Ομοϊουάνφου, Χέσταντ στα άκρα και τον Έικρεμ πίσω από τον φορ Τζέιμς.
Η προσπάθεια του Παντελίδη εξ αρχής ήταν να πιέσει ο Άρης, παίζοντας επιθετική άμυνα και να μην αφήσει τη Μόλντε να γίνει επικίνδυνη εκμεταλλευόμενη την έδρα της και τον ενθουσιασμό της. Σε γενικές γραμμές το πλάνο βγήκε, καθώς η Μόλντε δημιούργησε μόλις τρεις τελικές στο πρώτο ημίχρονο, ενώ στο δεύτερο, ειδικά μετά την αποβολή του Βέλεθ στο 63ο, ήταν ένα άλλο παιχνίδι. Από εκείνο το σημείο και μετά, ο Άρης έπαιζε με διπλή ζώνη άμυνας, σε σχηματισμό 4-4-1. Τα γκολ της Μόλντε στο πρώτο ημίχρονο προήλθαν από ατομικά λάθη και όχι από λάθος στην αμυντική τακτική.
Απίστευτα δώρα...

Το πρώτο ημίχρονο χαρακτηρίστηκε από τα απίστευτα δώρα που έκανε η άμυνα του Άρη στους παίκτες της Μόλντε. Η νορβηγική ομάδα έκανε τρεις τελικές προσπάθειες και πέτυχε δύο γκολ, πηγαίνοντας στα αποδυτήρια προηγούμενη 2-0. Μάλιστα, η τρίτη τελική προσπάθεια ήταν στη φάση του δεύτερου γκολ...

Συγκεκριμένα, στο 27' έγινε το 1-0, όταν η άμυνα του Άρη δεν μπόρεσε να απομακρύνει και να εμποδίσει τον Έικρεμ να πλασάρει στη δεξιά γωνία του Κουέστα. Η φάση των Νορβηγών ξεκίνησε από λάθος μεταβίβαση του Ρόουζ. Στο 32' ήρθε το δεύτερο γκολ για τη Μόλντε και πάλι από τραγικό λάθος παίκτη του Άρη. Ο Κουέστα έψαξε άστοχα να βρει τον Μπάσα, δίνοντας στους Νορβηγούς την ευκαιρία να φτάσουν στο γκολ με τον Χέσταντ, που πήρε το ριμπάουντ μετά την επέμβαση του Βέλεθ στη γραμμή.

Πριν τα γκολ, η Μόλντε δεν είχε γίνει ποτέ απειλητική. Αντιθέτως, ο Άρης ήταν αυτός που είχε τον έλεγχο. Και μετά τα γκολ, πάλι οι "κίτρινοι" ήταν αυτοί που έδιναν το τέμπο. Η ζημιά, όμως, είχε γίνει για τον Άρη. Καλές στιγμές για τους φιλοξενούμενους σημειώθηκαν στο 5ο λεπτό με τον Σάσα (σουτ που πέρασε άουτ) και στο 40ό με τον Ντιγκινί, του οποίου το σουτ έβγαλε ο Κράνιξ.

Αποβολή-καταδίκη...

Στο δεύτερο ημίχρονο, οι δύο ομάδες μπήκαν συντηρητικά στο παιχνίδι. Σταδιακά ανέβασε την απόδοσή του ο Άρης και στο 52ο είχε ευκαιρία με τον Ιντέγε (σουτ, που μπλόκαρε ο τερματοφύλακας) και στο 57ο με τον Σάσα (σουτ, που επίσης μπλόκαρε ο Κράνιξ). Οι "κίτρινοι" έδειχναν ότι μπορούσαν να φτάσουν στο ζητούμενο, που ήταν το γκολ, όμως, και πάλι προδόθηκαν από αμυντικό λάθος.
Σε αντεπίθεση της Μόλντε, ο Τζέιμς πέρασε στο σπριντ τον Βέλεθ και έφευγε για το τετ α τετ με τον Κουέστα, με τον Ισπανό στόπερ να τον τραβά για να τον ανακόψει. Ο διαιτητής του έδειξε την κόκκινη κάρτα. Μάλιστα, ο παίκτης του Άρη έφυγε τραυματίας από το γήπεδο, καθώς στην προσπάθειά του έπαθε τράβηγμα στον αριστερό μηρό.

Η αποβολή έμοιαζε -και αποδείχθηκε ότι ήταν- καταδικαστική για τον Άρη. Ο σχηματισμός άλλαξε σε 4-4-1 και πλέον αυτό που ενδιέφερε τους "κίτρινους" πρωτίστως ήταν να κρατήσουν το σκορ στο επίπεδο του 2-0. Η Μόλντε με υπομονή ανέβασε την πίεσή της, τόσο από τον άξονα, όσο και από τα πλάγια, δημιούργησε επικίνδυνες καταστάσεις και τελικά έφτασε στο 3-0 στο 88' με τον Έλινγκσεν, που είχε μπει αλλαγή στο 74ο. Το σουτ που επιχείρησε από τον άξονα έξω από τη μεγάλη περιοχή του Άρη ήταν άπιαστο...

Η γενική εικόνα ήταν ο Άρης μπορούσε να πετύχει κάτι καλύτερο στο Μόλντε, αν απέφευγε τα παιδαριώδη λάθη στην άμυνα στο πρώτο ημίχρονο. Ουσιαστικά, αυτά ήταν που έκαναν τη μεγάλη διαφορά. Οι Νορβηγοί έδειξαν ότι έχουν εύκολο το γκολ, πράγμα που σημαίνει ότι οι "κίτρινοι" θα πρέπει να τους προσέξουν ιδιαίτερα στην έδρα τους, όπου η λογική λέει ότι θα βγούνε από την αρχή πιεστικά, αναζητώντας ένα γρήγορο γκολ για να μπούνε στο παιχνίδι της πρόκρισης.

Διαιτητής: Maurizio Mariani (ITA)
Βοηθοί: Matteo Passeri (ITA), Valentino Fiorito (ITA)
ΜΟΛΝΤΕ (Ε. Μόε): Κράνιξ, Μπγιόρνμπακ, Γκάμπριελσεν, Έικρεμ, Τζέιμς, Χουσεΐν (74' Έλινγκσεν), Άουρσνες, Χάραλντσέιντ, Χέσταντ, Χάουγκεν (90'+2' Μόστρομ) , Ομοϊουάνφο (85' Κνούτζον).

ΑΡΗΣ (Σ. Παντελίδης): Κουέστα, Σούντγκρεν, Βέλεθ, Ρόουζ, Κόρχουτ, Μπάσα (68' Δεληζήσης), Ματίγια, Σάσα, Τόνσο (74' Φετφατζίδης), Ντιγκινί, Ιντέγε (80' Λάρσον)

Ο Άρης δοκιμάστηκε στην έδρα της Μόλντε για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ και το Novasports.gr σας μετέφερε την εξέλιξη της αναμέτρησης.
Keywords
Τυχαία Θέματα