Έχασε 3-1 από την Ιταλία η εθνική γυναικών, παραμένει στο κόλπο πρόκρισης στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα

Ήταν η πρώτη της στα προκριματικά, όμως δεν της στοιχίζει. Η Ελλάδα εξακολουθεί να κρατάει την τύχη στα χέρια της στην προσπάθεια για πρόκριση στα τελικά της διοργάνωσης (Μάλμε, Σουηδία, 10-17/09) και μπορεί πάντα να την πάρει από το γκρουπ. Για τη 2η αγωνιστική του 2ου γκρουπ η Ελλάδα κάμφθηκε σε ισορροπημένη και δυνατή αναμέτρηση. Η γειτονική χώρα εξασφάλισε με δύο νίκες την πρωτιά στο γκρουπ και την πρόκριση στα τελικά και αύριο Σάββατο 06/05 παίζεται

η επίσης προνομιούχος 2η θέση. Το συγκρότημα του Γιώργου Καρύτσα αντιμετωπίζει στις 13:30 τη Φινλανδία, με νίκη κατακτά τη 2η θέση και το «εισιτήριο» για τα τελικά της Σουηδίας και σαφώς έχει τις πιθανότητες με το μέρος της, ειδικά με βάση την αξιόλογη εμφάνιση, που έκανε την Παρασκευή κόντρα σε μία πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ακόμα κι αν ηττηθεί όμως και μείνει 3η στο γκρουπ θα έχει κι άλλη ευκαιρία σε ματς πλέι οφ, που δίνουν τις δύο τελευταίες θέσεις για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Στον αγώνα με την Ιταλία αγωνίστηκαν η Κωνσταντίνα Παρίδη, η Κατερίνα Τόλιου (που σημείωσε και την επί μέρους νίκη) και η Μαλαματένια Παπαδημητρίου και 4η ήταν η Αλίκη Κιούφη.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ

Η Ελλάδα πήρε το Α στο στήσιμο των ομάδων και πρώτη στο τραπέζι μπήκε η Κωνσταντίνα Παρίδη (νούμερο 196 στην ευρωπαϊκή κατάταξη του Μαΐου). Τέθηκε αντιμέτωπη με την πολύπειρη Νικολέτα Στεφάνοβα, η οποία έχει μεγάλες περγαμηνές στην καριέρα της και παραμένει δυνατή στα 39 της χρόνια. Η Παρίδη έδειξε από την αρχή ότι μπορούσε να φτάσει στη νίκη. Απέκτησε το προβάδισμα στα σετ με τις ποιοτικές επιθέσεις της, είχε γενικά καλό ρυθμό, όμως ύστερα από αμφίρροπη αναμέτρηση κάμφθηκε με 3-1. Στο κρίσιμο 3ο σετ η πρωταθλήτριά μας είχε 2 σετ μπολ και τελικά λύγισε στην παράταση. Ισορροπημένο ήταν και το 4ο σετ, αλλά η αριστερόχειρας Ιταλίδα επικράτησε ξανά χρησιμοποιώντας και την εμπειρία της.

Η Στεφάνοβα ήταν 3η στο απλό γυναικών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2003. Έχει επίσης χρυσά μετάλλια στο ομαδικό στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2003 και στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2009, ενώ ήταν φιναλίστ στους ευρωπαϊκούς τελικούς του διπλού γυναικών το 2008 και το 2009.

Από τη θέση 2 της ομάδας αυτή τη φορά αγωνίστηκε στη συνέχεια η Κατερίνα Τόλιου (Νο 50). Έτοιμη να δώσει ένα ακόμα ντέρμπι με τη Τζιόρτζια Πικολίν (Νο 22), την οποία είχε νικήσει στα πέντε σετ στο πρόσφατο Feeder της Τουρκίας. Η πρωταθλήτριά μας με το αμυντικό στυλ παιχνιδιού επανέλαβε το πετυχημένο αποτέλεσμα αλλά σήμερα με μεγαλύτερη δυσκολία στην πορεία, αφού βρέθηκε να χάνει με 2-0 σετ. Κινδύνεψε άμεσα και στο 3ο σετ μάλιστα, αλλά από τη στιγμή που το κατέκτησε στην παράταση έγινε ακόμα πιο δυνατή ψυχολογικά. Μείωσε τα λάθη, έβαλε πολλές μπάλες και κυρίως πέρασε εκνευρισμό στη άλλη πλευρά με το φάλτσο-άφαλτσο στην άμυνα. Με διαφορά πήρε το 4ο σετ και κυριάρχησε στο 5ο για να κάνει το 1-1 για την εθνική μας.

Στο κρίσιμο τρίτο στη σειρά ματς η 19χρονη Μαλαματένια Παπαδημητρίου (Νο 132 στην Ευρώπη) αναμετρήθηκε με την επίσης νεαρή Νικόλ Άρλια (Νο 48). Απέδωσε εξαιρετικά και πλησίασε πολύ στη νίκη κόντρα σε αθλήτρια με πολλές διακρίσεις στα διεθνή τουρνουά νέων. Στο 8-8 του 5ου σετ όμως, έδωσε τη δυνατότητα στην Ιταλίδα να πάρει πρώτη την επίθεση και τελικά λύγισε με 3-2.

Νωρίτερα είχε κάνει δυνατό ξεκίνημα και ήταν συνεχώς μπροστά στο 1ο σετ. Στο 2ο ισοφάρισε από 7-3 πίσω, αλλά στάθηκε άτυχη, καθώς έχασε δικό της σερβίς και μετά δέχτηκε τυχερό πόντο (η μπάλα στην κόχη του τραπεζιού) για να γίνει τελικά το 1-1 στα σετ. Ακολούθησε καλό ξεκίνημα και νέο προβάδισμα με 2-1, αλλά στο 4ο ξέφυγε με 6-3 η Ιταλίδα κι έφτασε στο 2-2.

Στο επόμενο παιχνίδι κοντραρίστηκαν οι αθλήτριες, που είχαν τοποθετηθεί στη θέση 1 των ομάδων τους, η Παρίδη και η Πικολίν. Η τελευταία είχε τις πιθανότητες με το μέρος της, αλλά η περσινή πρωταθλήτρια Ελλάδας του απλού γυναικών μπορούσε να γίνει απόλυτα ανταγωνιστική. Φάνηκε ότι το 2ο σετ ήταν το πιο κρίσιμο σημείο του αγώνα. Η Παρίδη είχε σετ μπολ, που δεν αξιοποίησε και στο 12-11 έχασε το σερβίς της για να γίνει τότε το 2-0. Ήταν εξέλιξη που την επηρέασε και ψυχολογικά και η Πικολίν κάνοντας και τέλειο ξεκίνημα έφτασε στην επικράτηση με 3-0 σετ για να γράψει και το τελικό αποτέλεσμα ομάδων. Στον πάγκο της εθνικής μας κάθισε η Αλίκη Κιούφη.

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Ελλάδα-Ιταλία 1-3:

Κωνσταντίνα Παρίδη-Νικολέτα Στεφάνοβα 1-3 (11-7, 8-11, 11-13, 8-11)

Κατερίνα Τόλιου-Τζιόρτζια Πικολίν 3-2 (8-11, 9-11, 13-11, 11-6, 11-3)

Μαλαματένια Παπαδημητρίου-Νικόλ Άρλια 2-3 (11-8, 8-11, 11-7, 6-11, 8-11)

Παρίδη-Πικολίν 0-3 (8-11, 11-13, 3-11)

Στην 1η αγωνιστική του γκρουπ η Ιταλία είχε επιβληθεί της Φινλανδίας με 3-0. Σε αυτό το ματς χρησιμοποίησε στη θέση 3 την Γκάια Μονφαρντίνι και είχε την Άρλια στον πάγκο.

Keywords
Τυχαία Θέματα