Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - ΕΕ: Όλοι χαμένοι (;)

Με μία κίνηση η οποία φαντάζει «αλλοπρόσαλλη» και άκρως επικίνδυνη, οι ΗΠΑ, ενώ ήδη βρίσκονται σε σύγκρουση με τη Κίνα, αποφάσισαν να κλιμακώσουν και τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησαν οι ίδιες πριν μερικούς μήνες εναντίον της ΕΕ. Η Ουάσινγκτον, την περασμένη Τετάρτη, ανακοίνωσε νέους δασμούς ύψους από 10% ως 25%, που υπολογίζονται σε 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια σειρά ευρωπαϊκών προϊόντων από ελιές μέχρι αεροσκάφη. Μεταξύ αυτών και πολλά ελληνικά προϊόντα γεγονός που αναμένεται να πλήξει σημαντικά τους εγχώριους παραγωγούς.

Το

«αλλοπρόσαλλο» της υπόθεσης έγκειται στο ότι, ενώ η τυπική αφορμή για τους νέους δασμούς είναι η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) - που ανακοινώθηκε επίσης την Τετάρτη - η οποία αποφαίνεται ότι η Airbus έλαβε αθέμιτες επιδοτήσεις, άρα οι ΗΠΑ, ως μέσο προστασίας της δικής τους Boeing, έχουν δικαίωμα να «τιμωρήσουν» την ΕΕ, οι πρώτοι δασμοί που επέβαλλε ο Τραμπ τον περασμένο Μάιο στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρώπη είχαν σαν πρόφαση το… «πρώτα η Αμερική». Διότι, η εισαγωγή αλουμίνιου και χάλυβα από ΕΕ και άλλες χώρες υπονομεύει - κατά τον Τραμπ - τον αντίστοιχο αμερικανικό βιομηχανικό τομέα, άρα, αποτελεί «απειλή» για την εθνική ασφάλεια.

Στην πραγματικότητα και πέρα από τις συγκυριακές αιτιολογίες, είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ, μετά το εμπορικό μέτωπο που άνοιξαν εναντίον της Κίνας, παγκοσμιοποιούν περαιτέρω τον εμπορικό πόλεμο, αφενός για να ενισχύσει το κεφάλαιό της, αφετέρου ως «όπλο» στην γενικότερη γεωπολιτική αντιπαράθεση με άλλους ισχυρούς παγκόσμιους «παίκτες» που αμφισβητούν την αμερικανική ηγεμονία (Κίνα, Ρωσία, εν μέρει ΕΕ).

Οι προειδοποιήσεις για παγκόσμια αποσταθεροποίηση από αυτήν την επιθετική τακτική των ΗΠΑ φαίνεται ότι πέφτουν στο κενό. Ακόμη και το ΔΝΤ, τον περασμένο Ιούνιο, με αφορμή τον διευρυνόμενο εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα και την απειλή της Ουάσινγκτον ότι θα επιβάλλει δασμούς σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά από το Μεξικό, προειδοποιούσε ότι όλα αυτά θα οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση και πως τα μέτρα αυτού του είδους υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των αγορών, επιβραδύνοντας αισθητά τον ρυθμό ανάπτυξης. Μάλιστα, το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι τόσο οι δασμοί που έχουν επιβληθεί στην Κίνα - και αντιστρόφως - όσο και οι επαπειλούμενοι μπορεί να μειώσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 0,5% σε ετήσιο ρυθμό, ή περίπου 455 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Λαγκάρντ, ως επικεφαλής του ΔΝΤ τότε, είχε συνοψίσει τις συνέπειες αυτού του εμπορικού πολέμου για την παγκόσμια οικονομία, ως «αυτοτραυματισμό».

Η απάντηση της ΕΕ


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα