Διπλάσιος ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής λόγω καύσωνα και ατμοσφαιρικής ρύπανσης – Ο φονικός συνδυασμός

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η μολυσμένη ατμόσφαιρα μπορεί να διπλασιάσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερους από 200.000 θανάτους από καρδιακή προσβολή, από το 2015 μέχρι το 2020, σε μια κινεζική επαρχία με διαφορετικές θερμοκρασίες και επίπεδα ρύπανσης.

Η έρευνα έδειξε πως κατά τις ημέρες που επικρατούσαν συνθήκες ακραίας ζέστης, ακραίου κρύου ή υψηλά επίπεδα

ατμοσφαιρικής ρύπανσης με αιωρούμενα λεπτά σωματίδια, ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακή προσβολή ήταν μεγάλος, και μάλιστα ο μεγαλύτερος κίνδυνος παρατηρήθηκε κατά τις ημέρες που υπήρξε συνδυασμός ακραίας ζέστης και υψηλών επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι ήταν οι πιο ευάλωτες ομάδες.

“Οι ακραίες θερμοκρασίες είναι όλο και πιο συχνές, με μεγαλύτερη διάρκεια και πιο έντονες, ενώ οι δυσμενείς επιπτώσεις τους στην υγεία έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία”, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Δρ Yuewei Liu, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Sun Yat-sen της Κίνας. “Ένα άλλο περιβαλλοντικό ζήτημα παγκοσμίως είναι η παρουσία λεπτών σωματιδίων στον αέρα, τα οποία μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τις ακραίες θερμοκρασίες και να επηρεάσουν αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία”.

Ο κίνδυνος θανατηφόρου καρδιακού επεισοδίου ήταν 18% υψηλότερος κατά τη διάρκεια
κυμάτων καύσωνα 2 ημερών με θερμοκρασίες έως 36 βαθμούς, σύμφωνα με τη μελέτη. Ο κίνδυνος ήταν 74% υψηλότερος κατά τη διάρκεια κυμάτων καύσωνα 4 ημερών με θερμοκρασίες έως 43 βαθμούς.

Κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα 4 ημερών με συγκεντρώσεις λεπτών αιωρούμενων
σωματιδίων πάνω από 37,5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ο κίνδυνος ήταν διπλάσιος.

Τα λεπτά σωματίδια – που σχετίζονται κυρίως με τα καυσαέρια αυτοκινήτων, τις εκπομπές εργοστασίων ή τις πυρκαγιές – μπορούν να εισέλθουν βαθιά στους πνεύμονες και να επηρεάσουν και τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς.

“Τα ευρήματά μας παρέχουν ενδείξεις ότι η μείωση της έκθεσης τόσο σε ακραίες θερμοκρασίες όσο και στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να είναι χρήσιμη για την πρόληψη πρόωρων θανάτων από καρδιακή προσβολή, ειδικά για τις γυναίκες και τους
ηλικιωμένους”, πρόσθεσε ο Liu.

Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε την πιθανότητα θανατηφόρων καρδιακών προσβολών λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών είναι να παρακολουθείτε τις προβλέψεις, συμπληρώνει.

Ο ίδιος προτείνει την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, τη χρήση ανεμιστήρων και κλιματιστικών κατά τη διάρκεια της ζέστης, το κατάλληλο ελαφρύ ντύσιμο.

“Η χρήση καθαριστή αέρα στο σπίτι, η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, η παραμονή μακριά από πολυσύχναστους αυτοκινητόδρομους όταν περπατάτε και η επιλογή λιγότερο απαιτητικών υπαίθριων δραστηριοτήτων μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση”.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα