Διαβολική νοσοκόμα: Πώς ένα κοριτσάκι που είχε όνειρο ζωής να φροντίζει μωρά έγινε η χειρότερη κατά συρροή δολοφόνος βρεφών

Η Λούσι Λέτμπι είναι ίσως το πιο μισητό πρόσωπο στη Βρετανία αυτή την εποχή. Στα 33 της γνωρίζει ότι θα περάσει όλη την υπόλοιπη ζωή της στη φυλακή και ότι θα πεθάνει χωρίς να έχει ποτέ το δικαίωμα να ζητήσει πρόωρη, υπό όρους, αποφυλάκιση. Η “διαβολική νοσοκόμα”, όπως την αποκαλούν τα βρετανικά ΜΜΕ, έχει μόλις κριθεί ένοχη για τη δολοφονία επτά νεογνών και την απόπειρα δολοφονίας άλλων έξι.

Η ποινή που της επιβλήθηκε, η εφ’ όρου ζωής ισόβια κάθειρξη χωρίς καμία δυνατότητα αναστολής, επιβάλεται στη Βρετανία σε εξαιρετικά

σπάνιες περιπτώσεις όταν το έγκλημα είναι ιδιαζόντως ειδεχθές. Στη σύγχρονη ιστορία μόλις άλλες τέσσερις γυναίκες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με αυτή την ποινή.Οργή, φόβοι και ανησυχία

Η υπόθεσή της προκαλεί εφιάλτες σε κάθε γονιό στη Βρετανία που στο παρελθόν έχει εμπιστευθεί στο νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας τις ζωές των νεογέννητων παιδιών τους. Ταυτόχρονα, γεμίζει ανησυχία μέλλοντες γονείς που θα βρεθούν ενδεχομένως στη θέση να έχουν την ανάγκη περίθαλψης για τα παιδιά τους σε μια μονάδα εντατικής θεραπείας μιας νεογνολογικής κλινικής, όπως αυτή του φημισμένου και γερά επιδοτούμενου παιδιατρικού νοσοκομείου Countess of Chester στο Μάντσεστερ όπου γράφτηκαν ορισμένες από τις πιο μαύρες σελίδας της εγκληματολογίας στη Βρετανία.

“Ασφυκτική αγάπη” από τους γονείς για το μοναχοπαίδι τους και ενοχές από την ίδια

Ο Τζον και η Σούζαν Λέτμπι παντρεύτηκαν τον Ιούλιο του 1989. Λίγο μετά τον γάμο τους, αγόρασαν το σπίτι στο οποίο κατοικούν ακόμα και όπου μεγάλωσε το τρισχαριτωμένο κοριτσάκι που απέκτησαν το 1990. Ο Τζον Λέτμπι εργαζόταν ως διεθυντής καταστήματος λιανεμπορίου και η Σούζαν ως υπάλληλος λογιστηρίου. Η Λούσι είναι το μοναχοπαίδι τους. Οι ανέσεις δεν ήταν μεγάλες αλλά από την οικογένεια δεν έλειπε τίποτα. Ούτε οι διακοπές, τρεις φορές το χρόνο στο Τόρκι, μια παραθαλάσσια πόλη στο Ντέβον της Αγγλίας. Από καμία μαρτυρία δεν έχει προκύψει ότι το περιβάλλον ήταν δυσλειτουργικό. Το αντίθετο, γείτονες, φίλοι και συγγενείς μιλούν για ένα ζευγάρι αφοσιωμένο στο παιδί του: Όλοι λένε ότι μεγάλωσαν τη Λούσι με αγάπη και φροντίδα.

“Η Λούσι ήταν η χαρά των γονιών της” λένε οι γείτονες της οικογένειας. Τελειώνοντας το σχολείο δούλευε με μερική απασχόληση σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας βιβλιοπωλείων και χαρτικών ειδών. Οι γονείς της καμάρωναν γιατί η Λούσι ήταν η πρώτη και από τις δύο οικογένειές τους που είχε εισαχθεί στο πανεπιστήμιο.

Το 2011 αποφοίτησε με άριστα από τη Σχολή Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου του Chester. Η τοπική εφημερίδα Hereford Times μάλιστα, της μικρής της πόλης, είχε φιλοξενήσει μια σύντομη ανακοίνωση των γονιών της για την επιτυχία της: “Letby Lucy BSc Hons στην Παιδική Νοσηλευτική. Είμαστε τόσο περήφανοι για εσένα μετά από όλη αυτή τη σκληρή δουλειά σου. Με αγάπη, η μαμά και ο μπαμπάς”.

Είχε κάνει πραγματικότητα το παιδικό της όνειρο να μπορέσει να κάνει ένα επάγγελμα για να φροντίζει παιδιά.

Toν Ιανουάριο του 2012 προσελήφθη με σύμβαση αορίστου χρόνου στο Νοσοκομείου όπου τρία χρόνια αργότερα, το 2015, και έπειτα από μετεκπαίδευση, μεταπήδησε στη ΜΕΘ της νεογνολογικής κλινικής. Σύμφωνα με υπολογισμούς που παρουσιάστηκαν στη δίκη της, εκατοντάδες βρέφη πέρασαν από τα χέρια της.

Πώς εκφραζόταν η ίδια για τους γονείς της; Υπό το φως των συγκλονιστικών αποκαλύψεων κατά τη διάρκεια της δίκης της, κουβέντες με συναδέλφους της για την “ασφυκτική αγάπη” των γονιών της και για τις ενοχές της να τους “εγκαταλείψει” όταν μετακόμισε περίπου 160 χλμ μακριά τους για να εργαστεί στο Μάντσεστερ.

“Αισθάνομαι άσχημα γιατί ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο για αυτούς, ειδικά καθώς είμαι μοναχοπαίδι, και έχουν καλές προθέσεις, απλώς μερικές φορές ασφυκτιώ και νιώθω συνεχώς ενοχές” έλεγε. Ως προς την κοινωνική της ζωή, η ίδια είπε στο δικαστήριο ότι ήταν πολύ κοινωνική, πήγαινε στο δικαστήριο, έκανε μαθήματα χορού σάλσα, έβγαινε με φίλους και πήγαινε εκδρομές”.

Το διάστημα 2015 – 2016, η Λούσι Λέτμπι δολοφόνησε επτά νεογνά και αποπειράθηκε να δολοφονήσει άλλα έξι. Όλα τα θύματά της ήταν βρέφη που είχε χρειαστεί να νοσηλευθούν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της νεογνολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Countess of Chester Hospital στο Μάντσεστερ.

Στο νοσοκομείο ήταν υπεράνω πάσης υποψίας και θεωρούνταν υποδειγματική εργαζόμενη. Τον Αύγουστο του 2015, και ενώ είχε σημειωθεί οι πρώτοι περίεργοι θάνατοι νεογνών, η Λούσι ήταν ένα από τα πρόσωπα μιας μεγάλη εκστρατείας του Νοσοκομείου για τη συλλογή πόρων.

Το 2018, όταν συνελήφθη, η μητέρα της μη μπορώντας να πιστέψει τι είχε κάνει η κόρη της και σε μια απέλπιδα προσπάθεια να την προστετεύσει, έκλαιγε και φώναζε στους αστυνομικούς: “Εγώ το έκανα. Πάρτε εμένα αντί για αυτήν”. Οι αστυνομικοί που ερευνούσαν την υποθεσή της, έχουν βάσιμες υποψίες ότι είχε μιλήσει στους γονείς για τις πράξεις της και μάλιστα δίνοντάς τους λεπτομέρειες για τα εγκλήματά της.

Στο υπνοδωμάτιό της, μαζί με τα ανατριχιαστικά ευρήματα από το ημερολόγιό της όπου ομολογούσε τα εγκλήματά της γράφοντας ότι “σκότωνε τα βρέφη επειδή δεν ήταν σε ικανή να τα φροντίζει”, βρέθηκαν παιδικά λούτρινα κουκλάκια.

Τίποτα δεν εξηγεί πώς μια νέα γυναίκα που ως παιδί έλεγε ότι όνειρο ήταν να κάνει ένα επάγγελμα μέσω του οποίου να φροντίζει παιδιά, έγινε η χειρότερη κατά συρροή δολοφόνος βρεφών στη Βρετανία.

Πηγή: THE TOC

Keywords
Τυχαία Θέματα