Δεν του άξιζε τέτοιος επίλογος…

Το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα των λεπτομερειών κι αυτή τη φορά η κακή μέρα δε φάνηκε από την αρχή, γιατί το ξεκίνημα του ΠΑΟΚ στην Τούμπα ήταν ιδεατό. Με παιχνίδι κυριαρχίας που πρόδιδε αυτοπεποίθηση η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου προηγήθηκε – μόλις – στο 13’ δείχνοντας πως μπορεί να κάνει πράξη ένα όνειρο πολλών ετών. Ωστόσο η συνέχεια ήταν εντελώς διαφορετική, αφού τα λάθη στην άμυνα του «Δικεφάλου» δεν πέρασαν αναξιοποίητα από τους ικανότατους ποδοσφαιριστές της Μπενφίκα. Μια κεφαλιά του Ζαρντέλ κι ένα εύστοχο πέναλτι του Σάλβιο σε
διάστημα ολίγων λεπτών άλλαξαν άμεσα τις ισορροπίες της αναμέτρησης δίνοντας το momentum στην ομάδα του Ρουί Βιτόρια. Το … κακό ολοκληρώθηκε με το τρίτο γκολ με δράστη τον Πίτζι. Και το κακό έγινε χειρότερο με την έναρξη του δευτέρου μέρους, όταν και πάλι ο Σάλβιο με πέναλτι ανέβασε το δείκτη του σκορ. Ενα ποδοσφαιρικό σενάριο ανάξιο της πορείας, της αξίας, της ικανότητας βάσει όλων όσων είχαν δείξει ως τώρα οι ποδοσφαιριστές του «Δικεφάλου» φτάνοντας σ’ έναν επίλογο στη διοργάνωση που σίγουρα δεν τους άξιζε, ούτε στους ίδιους, ούτε σε όλους όσοι βρέθηκαν στο γήπεδο για να τον υποστηρίξουν.

Τα πλάνα των προπονητών

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχοντας στη διάθεσή του όλους τους ποδοσφαιριστές – πλην των πλέον πρόσφατων μεταγραφικών αποκτημάτων Βέρνμπλουμ και Τόσκα – άφησε εκτός αποστολής τον Ντέγκο Μπίσεσβαρ. Σ’ ότι αφορά το αρχικό σχήμα ακολούθησε την … πεπατημένη μ’ επιλογές που είχε καταλήξει και στους δυο αγώνες που πρηγήθηκαν στα προκριματικά, καθώς αυτοί έφεραν την ομάδα ως εδώ. Μάλιστα, είναι η πλέον πλήρης σύνθεση στο δικό του 4-2-3-1, αφού στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Βασιλεία απουσίαζε ο Βιεϊρίνια και στην αντίστοιχη με την Μπενφίκα ο Ελ Καντουρί. Αμφότεροι βρίσκονται στο αρχικό σχήμα.

Για τον Ρουίς Βιτόρια, η ανακούφιση ακούει στο όνομα Σάλβιο. Ο 28χρονος Αργεντινός μεσοεπιθετικός, τις υπηρεσίες του οποίου στερήθηκε στον πρώτο αγώνα, δεν αγωνίστηκε στο ντέρμπι με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας για να είναι έτοιμος, κάτι που η παρουσία του στο αρχικό σχήμα επιβεβαίωσε., αφήνοντας εκτός τον Ζίφκοβιτς, ενώ η έτερη διαφοροποίηση σε σχέση με το πρώτο ματς αφορά την παρουσία του Σεφέροβιτς στην κορυφή αντί του Φερέιρα στο καθιερωμένο για τους Πορτογάλους 4-3-3.

Το ονειρεμένο ξεκίνημα και ο εφιάλτης

Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε τον αγώνα καλύτερα από ότι θα περίμενε κι ο πλέον αισιόδοξος φίλος της ομάδας. Από το πρώτο λεπτό πήρε την πρωτοβουλία, επισκέφθηκε με αξιώσεις την περιοχή της Μπενφίκα δείχνοντας τα «δόντια» του. Ουσιαστικά δεν επέτρεπε – σχεδόν – μέχρι το δεκάλεπτο στην Μπενφίκα να βγει από το μισό γήπεδο, μ’ επιστέγασμα της προσπάθειάς του το γκολ του Πρίγιοβιτς στο 13’, έπειτα από κομπίνα, που έφερε τον Μαουρίσιο εντός περιοχής, να τροφοδοτεί τον διεθνή Σέρβο επιθετικό κι εκείνος σε κενή εστία, καθώς ο Βλαχοδήμος ήταν εξουδετερωμένος, ν’ ανοίγει το σκορ. Οι Πορτογάλοι προσπάθησαν ν’ αντιδράσουν ξέροντας πλέον πως ο χρόνος κάθε άλλο παρά σύμμαχός τους ήταν. Κι ενώ αρχικά δεν κατάφεραν να βρουν χώρους στις πτέρυγες, δοκίμασαν το κάθετο παιχνίδι τους δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις στην περιοχή του Πασχαλάκη.

Η Μπενφίκα «πλήρωσε» τον ΠΑΟΚ με το ίδιο νόμισμα, καθώς από στημένη φάση (σ.σ. κόρνερ) ο Ζαρντέλ, ξέφυγε από το μαρκάρισμα του Βαρέλα και με κεφαλιά ισοφάρισε στο 20’ Η ψυχολογία πλέον γοργά πέρασε στις τάξεις των «Αετών» της Λισαβόνας κι έξι λεπτά μετά ο Πασχαλάκης υπέπεσε σε διπλό ολέθριο λάθος, καθώς αντί ν’ αφήσει την μπάλα να βγει κόρνερ, έχασε τον έλεγχό της, ο Τσέρβι το εκμεταλλεύτηκε κερδίζοντας και το πέναλτι από ανατροπή του υψηλόσωμου τερματοφύλακα. Την εκτέλεσε ανέλαβε ο Σάλβιο κάνοντας το 1-2, ανεβάζοντας το δείκτη δυσκολίας για την ομάδα του κ. Λουτσέσκου. Παρόλα αυτά στο 35’ ο Μάτος έπιασε τρομερή κεφαλιά σε κοντινή απόσταση από την αντίπαλη εστία υποχρεώνοντας τον Βλαχοδήμο σε εξαιρετική απόκρουση και τέσσερα λεπτά μετά, με υποδειγματική ανάπτυξη από την αριστερή πλευρά της, η μπάλα έφτασε στον Πίτζι στον άξονα της περιοχής που με δυνατό σουτ έκανε το 1-3. Στα τελευταία λεπτά, οι παίκτες του «Δικεφάλου» προσπάθησαν ν’ αντιδράσουν, δίχως όμως κάτι ουσιαστικό.

Το χειρότερο ξεκίνημα

Οι όποιες ελπίδες είχε ο ΠΑΟΚ για ν’ ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση χάθηκαν γοργά αφού μόλις στο 49’ σε κόρνερ των Πορτογάλων, ο Βαρέλα κράτησε παρατεταμένα τον Ζαρντέλ με τον διαιτητή να υποδεικνύει την εσχάτη των ποινών για δεύτερη φορά. Και πάλι ο Σάλβιο ανέλαβε την εκτέλεση σκοράροντας το δεύτερο προσωπικό του γκολ και πάλι από τη βούλα του πέναλτι. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου είχε περάσει στον αγώνα τον Αμρ Ουάρντα αντί του Λημνιού αλλά δεν πρόλαβε να δει τα σχέδιά του να γίνονται πράξη με την ομάδα του να δέχεται νέα ψυχρολουσία. Αργά αλλά σταθερά ο «Δικέφαλος» άρχισε να κερδίζει μέτρα στο γήπεδο, να δημιουργεί ευκαιρίες με σημαντικότερη το δοκάρι απο γυριστή κεφαλιά του Πρίγιοβιτς στο 51’. Στο 64’ ο Ρουμάνος τεχνικός έκανε τη δεύτερη κίνησή του στον αγώνα αντικαθιστώντας τον Κάνιας με τον Σάκχοφ.

Οι γηπεδούχοι είχαν την κατοχή, περισσότερες ευκαιρίες από τους αντιπάλους τους, δίχως όμως να τις μετουσιώσουν σε κάτι πιο ουσιαστικό. Οι αλλαγές του Ρουμάνου προκάλεσαν μια ισορροπία στο παιχνίδι της ομάδας του σε συνάρτηση και με τον ρυθμό που έριξαν οι Πορτογάλοι, έχοντας πλέον και την ασφάλεια του σκορ. Τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα για τον ΠΑΟΚ στο 76’ όταν ο Μάτος αντίκρυσε δεύτερη κίτρινη κάρτα με συνέπεια την αποβολή του και την οπισθοχώρηση του Πέλκα στη θέση του δεξιού, ακραίου οπισθοφύλακα. Παρόλα αυτά, οι γηπεδούχοι είχαν δυο σπουδαίες ευκαιρίες με Πέλκα και Σάκχοφ στο τελευταίο πεντάλεπτο, με τον Ελληνα τερματοφύλακα της Μπενφίκα να γλιτώνει την ομάδα του από τα χειρότερα. Μια από τις πλέον δυνατές εικόνες του αγώνα το «ζεστό» χειροκρότημα του κόσμου με τη λήξη αναγνωρίζοντας την υπερπροσπάθεια της ομάδας, παρά τη βαριά εντός έδρας ήττα από τους Πορτογάλους.

Οι συνθέσεις:

Π.Α.Ο.Κ. (Ρ. Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (αρχηγός), Κάνιας (63’ Σάκχοφ), Μαουρίσιο, Λημνιός (46’ Ουάρντα), Πέλκας, Ελ Καντουρί (76’ Ακπομ), Πρίγιοβιτς.

Μπενφίκα (Ρ. Βιτόρια): Βλαχοδήμος, Γκριμάλντο, Φέισα, Ρ. Ντίας, Τσέρβι, Σεφέροβιτς (85’ Φέλιξ), Σάλβιο (63’ Σεμέδο), Πίτζι (76’ Ζίφκοβιτς), Ζαρντέλ (αρχηγός), Αλμέιδα, Γκέντσον.

Διαιτητής: Φέλιξ Μπριχ (Γερμανία)

Βοηθοί: Μαρκ Μπορς, Στέφαν Λουπ (Γερμανία)

Επιπρόσθετοι: Μπάστιαν Ντάκερτ, Μάρκο Φριτζ (Γερμανία)

Τέταρτος διαιτητής: Μάρκους Χέκερ
Keywords
Τυχαία Θέματα