Δεν έβγαινε ο λογαριασμός

Το -15 στο οποίο σταμάτησε το ταμπλό της Αλεξάντερ Νίκολιτς Αρένα συνιστά τη μεγαλύτερη σε έκταση ήττα του Παναθηναϊκού στη φετινή Ευρωλίγκα. Οι 90 πόντοι παθητικό δεν είναι οι περισσότεροι αλλά η άμυνα των πράσινων θύμισε πολύ περισσότερο την ομάδα του Νοεμβρίου ή των αρχών Δεκεμβρίου παρά την κυρίαρχη ομάδα που πήγε στο Βελιγράδι με οκτώ νίκες σε εννιά αγώνες. ‘Όσον αφορά στη διαφορά είναι δεδομένο ότι το -15 αποτελεί λίγο μαγική εικόνα αφού μέχρι το 38’ το ματς παιζόταν στη μια κατοχή και

μόνο όταν οι απογοητευμένοι και κουρασμένοι παίκτες του Παναθηναϊκού πέταξαν λευκή πετσέτα οι ‘’κίτρινοι’’ έστησαν ένα μικρό πάρτι γύρω τους.

Η απουσία τεσσάρων παικτών είναι και θα παραμείνει ισχυρό δικαιολογητικό αφού ο Αταμάν δεν μπορεί να κάνει ούτε καν 1-2 δυνατές προπονήσεις. Η απουσία του Σλούκα βάρυνε λίγο παραπάνω αφού ο Παναθηναϊκός δεν είχε σε πολλές φάσεις, ειδικά της δεύτερης περιόδου, καθαρό μυαλό και αποφάσεις στην επίθεση απέναντι σε μια ομάδα που δεν είναι δα και κανένα αμυντικό σκιάχτρο αλλά τα αθλητικά προσόντα των παικτών της κερδίζονται με λογική και σύνεση. Οι 15 ασίστ του Παναθηναϊκού δεν είναι πολλές και γίνονται ακόμη λιγότερες σε συνάρτηση με τα 15 λάθη. Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι οι απόντες που έμειναν στην Αθήνα αλλά το γεγονός ότι και αρκετοί από τους παρόντες κλήθηκαν να κάνουν πολύ περισσότερα από ότι συνήθως με αποτέλεσμα να ‘’σκάσουν’’ στο τέλος του αγώνα. Ο φιλότιμος Γκραντ που είχε γεμάτα τα χέρια του αντιμετωπίζοντας εναλλάξ ένα από τα καλύτερα δίδυμα γκαρντ της Ευρώπης χρειάστηκε να πάρει και προσπάθειες στην επίθεση με αποτέλεσμα να ξεμείνει από ενέργεια στο τέλος. Ο Λεσόρ για ένα βράδυ έμοιαζε ‘’σβηστός’’, εκτός κλίματος και χωρίς τη γνώριμη ενέργεια του. Πιθανώς λίγοι το ξέρουν γιατί δεν αναφέρεται συχνά πυκνά αφού ο Γάλλος δίνει συνεχώς το παρόν αλλά ακόμη πονάει και υποφέρει από την άσχημη πτώση του στο παρκέ στον αγώνα με την Αρμάνι στις 23 Δεκεμβρίου. Σαράντα μέρες αργότερα δεν μπορεί να κάνει προπόνηση σε φουλ ρυθμούς αλλά όπως λένε στον Παναθηναϊκό άλλος στη θέση του θα είχε μείνει εκτός για 3-4 ματς. Ο Γκριγκόνις που είχε ένα άβολοματς-απ με τον Κόλσον έμεινε σε ρηχά νερά, έχασε μερικά ελεύθερα σουτ και δεν μπόρεσε να βοηθήσει στην επίθεση. Κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να διεκδικεί τη νίκη με δύο απρόσμενους ήρωες. Ο Κώστας Αντετοκούνμπο έκανε μετάγγιση αδρεναλίνης σε όλη την ομάδα και μετέφερε ηλεκτρισμό στο παρκέ με την ικανότητα του να ‘’ψαρεύει’’ ότι πετάει πάνω από τη στεφάνη των καλαθιών. Και δίπλα του ο Πανος Καλαϊτζάκης που είχε ήδη προίκα το εξαιρετικό δεύτερο ημίχρονο κόντρα στον Παναθηναϊκό. Όχι μόνο πίεσε στην άμυνα αλλά μόλις ‘’ξεψάρωσε’’ για τα καλά στην επίθεση έκανε ρεκόρ καριέρας που αντιμετώπισε μάλλον ρεαλιστικά: ‘’Εντάξει δε χρειαζόταν να μου το πουν ή να το δω στη στατιστική. Δεν είχα βάλει και τόσους πολλούς πόντους στα προηγούμενα ματς’’. Αληθές. Σκόραρε με τη Μακάμπι 4 περισσότερους πόντους από ότι σε όλα τα προηγούμενα ματς της χρονιάς μαζί και εννιά παραπάνω από ότι ήταν το προηγούμενο career high του. Ο ψυχρός μπασκετικός ρεαλισμός όμως είναι αμείλικτος: Δύσκολα μπορεί μια ομάδα να κερδίσει εκτός έδρας τη Μακάμπι με καλύτερους τον 10ο και τον 11ο παίκτη του rotation! Και αυτό ουδόλως αποτελεί μομφή ή ψόγο για τους δύο Έλληνες που έκαναν κατάθεση ψυχής στο δεύτερο μέρος. Απλά δε βγαίνει ο λογαριασμός…

Στα συν της βραδιάς ότι κόντρα στην ομάδα που παίρνει τα περισσότερα επιθετικά ριμπάουντς ο Παναθηναϊκός πήρε άριστα στον τομέα αυτό και όχι μόνο. Οι παίκτες του μάζεψαν 20 επιθετικά, τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ιστορία της ομάδας στην Ευρωλίγκα αλλά οι (τελικά) πέντε παραπάνω κατοχές δεν άλλαξαν τίποτε στην ιστορία του αγώνα.

Μετά από οκτώ νίκες σε εννιά ματς η ήττα ήταν σίγουρα πιο εύπεπτη και λιγότερο πικρή. Ένα χαμένο εκτός έδρας παιχνίδι στον μαραθώνιο της Ευρωλίγκας δε λέει τίποτα αλλά για συγκεκριμένους λόγους δεν παύει να είναι μια χαμένη ευκαιρία. Σε διαφορετικό αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός θα είχε αφήσει πίσω του 3 βαθμούς τη Μακάμπι και θα είχε κλειδωμένη την ισοβαθμία. Με απλά λόγια: Ένας λιγότερος αντίπαλος στο κυνήγι των πλέι οφ και της τετράδας. Τώρα οι Ισραηλινοί είναι στη μια νίκη πίσω από τον Παναθηναϊκό και έχουν μαζί τους την ισοβαθμία με 2-0 νίκες μάλιστα. Στο κυνήγι των 20 ή 21 νικών που χρειάζεται για την τετράδα ο Παναθηναϊκός ψάχνει ακόμη 6 ή 7 με 11 αγωνιστικές για το τέλος. Πρακτικά είχε δικαίωμα στην ήττα αλλά από δωκαι πέρα τα λάθη απαγορεύονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα