Χιμένεθ: "Σημαντικό να ξέρεις να χάνεις"

Ο Μανόλο Χιμένεθ φιλοξενήθηκε στα κανάλια novasports και στο πλαίσιο της ανάδειξής του, ως κορυφαίος προπονητής της σεζόν στη Σούπερ Λιγκ, μίλησε για τον απολογισμό της χρονιάς με την ΑΕΚ πρωταθλήτρια.

Αναλυτικά:

“Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω όλους. Είναι τεράστια ικανοποίηση για το βραβείο όταν έρχεται από την πλευρά των φιλάθλων και ειδικά όταν βρισκόμουν ανάμεσα σε τόσο ικανούς συναδέλφους”.

Για την κατάκτηση του τίτλου από
την ΑΕΚ:

“Υπήρχαν δύο ομάδες που ήταν φαβορί ως το τέλος. Όλοι οι ποδοσφαιριστές, οι προπονητές, οι διοικούντες την ομάδα έκαναν μια τεράστια προσπάθεια και από παιχνίδι σε παιχνίδι πιστεύαμε ότι θα κατακτήσαμε ένα τόσο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Δεν ήταν καθόλου εύκολο γιατί αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα τραυματισμού κι έπρεπε να αλλάξουμε θέσεις σε κάποιους παίκτες. Η δουλειά που έγινε όμως από όλους ήταν παραδειγματική τόσο εντός όσο και εκτός ομάδας από τους φιλάθλους”.

Για τους τραυματισμούς των Μάνταλου και Γιόχανσον:

“Η αλήθεια είναι ότι ειχαμε πολλές αντιξοότητες. Ο Μάνταλος είναι πολύ σημαντικός όχι μόνο μέσα στα αποδυτήρια, αλλά γενικά στην ομάδα αποτελεί σημαντικό περιουσιασκό στοιχείο. Υπήρχαν κι άλλοι σημαντικοί ποδοσφαιριστές που τραυματίστηκαν όπως ο Τσιγκρίνσκι, ο Τσόσιτς και ο Γιόχανοσν που είχε αυτή την ατυχία. Έπρεπε να περάσουν από το χειρουργείο και ήταν ένα χάντικαπ που ενδεχομένως να μας έφερε πίσω για τον στόχο μας, αλλά η πίστη όλων μας ήταν ο λόγος που κατακτήσαμε τον τίτλο”.

Τι θα ήθελε να αλλάξει από τη σεζόν:

“Δε μπορώ να σκεφτώ κάτι που θα μπορούσα να αλλάξω γιατί το ελληνικό πρωτάθλημα είναι ανταγωνιστικό και η ΑΕΚ έπρεπε να μπει δυνατά σε κάθε παιχνίδι για να πάρει τους βαθμούς. Με χαροποιεί η καλή πορεία της ομάδας στην Ευρώπη, ενώ συνεχίζαμε και στις δύο εγχώριες διοργανώσεις. Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι δεν κατακτήσαμε και τον δεύτερο τίτλο της χώρας, το κύπελλο”.

Τι δεν πήγε καλά στον τελικό με τον ΠΑΟΚ:

“Είναι ξεκάθαρο ότι ο ΠΑΟΚ σε ένα παιχνίδι άξιζε να κερδίσει. Ήταν όμως τόσο μεγάλη η προσπάθεια που έπρεπε να καταβάλλει η ομάδα σε σύνολο 52 αγώνων και είναι αλήθεια ότι στις δύο τελευταίες αγωνιστικές κατέβασε τα χέρια κι αυτό ήταν μια μεγάλη απογοήτευση για όλους μας. Η ομάδα έφτασε εξαντλημένη στον τελικό γιατί τα είχε δώσει όλα στο Europa League και στο πρωτάθλημα. Απ' όταν κατακτήσαμε το πρωτάθλημα δεν μπορέσαμε να αλλάξουμε το τσιπ και να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί στον τελικό. Πρέπει να μάθουμε απ' αυτό αλλά είμαι περήφανος για τους ποδοσφαιριστές μου γιατί στην αρχή ήταν λίγοι όσοι τους πίστευαν ότι θα κατακτήσουν τον τίτλο. Αισθάνομαι περήφανος που κατακτήσαμε αυτό το πρωτάθλημα γιατί εκτός από τον τίτλο, το ρόστερ της ΑΕΚ έχει πλέον μεγαλύτερη αξία σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν”.

Για τα παράπονα των αντιπάλων για τον τίτλο της ΑΕΚ:

“Εμείς έπρεπε να υπομένουμε συγκεκριμένα πράγματα που προερχόντουσαν από εκτός. Το πιο σημαντικο είναι να ξέρεις να χάνεις, αλλά και να είσαι ευγενής όταν κερδίζεις. Εγώ εκπροσωπώ την ΑΕΚ και αισθάνομαι πολύ περήφανος που η ΑΕΚ έπαιξε δύο φορές με κάθε αντίπαλο και κατέκτησε αυτό το πρωτάθλημα. Επίσης αισθάνομαι πολύ περήφανος που βρέθηκα μέχρι τα τέλη Φλεβάρη με την ΑΕΚ στην Ευρώπη, εκπροσωπώντας και την Ελλάδα χωρίς η ομάδα μας να έχει χάσει. Αισθάνομαι περήφανος και επειδή σε κάθε ματς η ΑΕΚ είχε 5-6 Έλληνες ποδοσφαιριστές που βοηθούν και την Εθνική ομάδα. Για τους παραπάνω λόγους αλλά κι επειδή παίξαμε το καλύτερο ποδόσφαιρο πιστεύω ότι είμαστε άξιοι πρωταθλητές”.

Για τη σκέψη του όταν είδε το γκολ του Χριστοδουλόπουλου κόντρα στον Ολυμπιακό:

«Ο Λάζαρος είναι ένας παίκτης με καταπληκτικό χτύπημα στην μπάλα. Πρέπει να είσαι λίγο τρελός για να το κάνεις, αλλά και να έχεις την ποιότητα να το καταφέρεις. Ο Λάζαρος μπορεί να συνδυάσει και τη δύναμη και τη στόχευση της μπάλας. Ήταν ένα καταπληκτικό χτύπημα. Δεν είναι καθόλου εύκολο να βάλεις φάλτσο ώστε να περάσει πάνω από το τείχος και να μην φύγει άουτ».

Για το αν θα παραμείνει και του χρόνου στην τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ:

«Εδώ και έναν μήνα συζητούν οι εκπρόσωποί μου με την ΑΕΚ. Ο πρόεδρος ξέρει ότι είμαι πολύ χαρούμενος εδώ και αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου. Αισθάνομαι την αγάπη όλων και τον σεβασμό των παικτών, οπότε μπορώ να περάσω όσα θέλω. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Πρέπει να συζητήσουμε και να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Τα χρήματα είναι σημαντικά, αλλά δεν είναι το μόνο θέμα. Όπως λέει και ένας Ισπανός τραγουδιστής, τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή δεν τα έχω αγοράσει. Όπως και να ‘χει, εγώ δεν μπαίνω σε καμία συζήτηση ή διαπραγμάτευση με άλλη ομάδα πριν μιλήσω με την ΑΕΚ».

Για τη δήλωση του Χριστοδουλόπουλου που αναφερόταν στον ίδιο:

«Έτσι όπως αντιμετωπίζω εγώ το ποδόσφαιρο, το σημαντικό είναι να μπορείς να μεταδώσεις πράγματα στους παίκτες σου. Αυτό που θέλω εγώ είναι να μην αισθάνεται ένας παίκτης ότι θα επιλέξω μόνο την ενδεκάδα, αλλά ότι θα προσπαθήσω να τους κάνω όλους καλύτερους. Απέναντι σε αντιξοότητες και ελλείψεις που υπήρξαν έπρεπε να βρούμε λύσεις και οι παίκτες ανταποκρίθηκαν και έκαναν αυτό που ζήτησαν.

Δεν είχα ποτέ ίδια ενδεκάδα σε δυο συνεχόμενα ματς καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Όταν παίζεις σε πάνω από μια διοργάνωση είναι αδύνατο να το κάνεις. Πόσω μάλλον όταν δεν έχεις τη δυνατότητα αν κάποιος σημαντικός παίκτης τραυματιστεί, να τον αντικαταστήσεις. Η στήριξη αυτών των παικτών ήταν το κλειδί για να κάνει η ΑΕΚ αυτή την πορεία σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Για τους συνεργάτες του, Σεμπάστιαν Μπασκόν και Φελίπε Ουφάνο:

«Πάντα κάνω μια δοκιμή, ζητάω την άποψή τους για να βγάλω τα δικά μου συμπεράσματα. Αυτή τη στιγμή εμείς που είμαστε εδώ είμαστε το πρόσωπο της διεύθυνσης της ΑΕΚ, αλλά από πίσω υπάρχουν πολλοί ακόμα. Έχω τους καλύτερους φροντιστές, το καλύτερο ιατρικό επιτελείο, τους καλύτερους υπαλλήλους που φροντίζουν τα γήπεδα.

Είμαι πολύ απαιτητικός και κάποιες μέρες μπορεί να βρω το γρασίδι κοντό, βρεγμένο ή κάτι άλλο. Για να κατακτήσεις το πρωτάθλημα βοηθούν όλοι. Θεωρώ τους βοηθούς μου φίλους μου. Στην ΑΕΚ κάνουμε κάποια λάθη, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή δουλεύουμε και όποιος δουλεύει, κάνει λάθη».

Για την ψηφοφορία που τον ανέδειξε κορυφαίο προπονητή της σεζόν 2017-18:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους μπήκαν στη διαδικασία να ψηφίσουν εμένα, αλλά και τους άλλους συναδέλφους που είχαν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα. Ήταν εξαιρετική η δουλειά που έκανε ο Ουζουνίδης στον Παναθηναϊκό, η δουλειά του Κάναντι στον Ατρόμητο και η εικόνα του Αστέρα Τρίπολης».
Keywords
Τυχαία Θέματα