Μπροστά στο έκτο κύμα κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι: Ανησυχία από την άνοδο κρουσμάτων και νοσηλειών

Η κατάργηση των περιορισμών για τον κορονοϊό και ειδικά η μη υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους- με εξαίρεση τους υγειονομικούς χώρους, τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τα μέσα μαζικής μεταφοράς-, σε συνδυασμό με την αύξηση της τουριστικής κίνησης, φέρνει άνοδο κρουσμάτων και σύμφωνα με τους ειδικούς, μπαίνουμε ήδη στο έκτο κύμα της πανδημίας.

Οι προβλέψεις λένε μάλιστα πως αναμένουμε περαιτέρω αύξηση των διαγνώσεων και των νοσηλειών τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η ανησυχία είναι έκδηλη, δεδομένου πως το νέο κύμα αναμενόταν από το Σεπτέμβριο,

οπότε θα επανεξεταζόταν από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων η επαναφορά κάποιων από τα μέτρα προστασίας.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, σε ανάρτησή του, κάνει λόγο για άνοδο των νοσηλευομένων με Covid την τελευταία εβδομάδα, χωρίς όμως επί του παρόντος να διαφαίνεται επίπτωση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

“Στην Ελλάδα εντός της τελευταίας εβδομάδας παρατηρήθηκε αύξηση των διαγνώσεων κατά 48% αλλά και αύξηση των νοσηλευόμενων με COVID-19 κατά 41%. Προς το παρόν δεν διαφαίνεται αύξηση στις ΜΕΘ, αλλά αυτή συνήθως καθυστερεί κατά περίπου 7 ημέρες στην Όμικρον (λόγω βραχύτερης επώασης).

Το βασικό σενάριο για αυτήν την ταλάντωση προβλέπει ραγδαία αύξηση στις διαγνώσεις για 1-2 εβδομάδες και μετά ένα πλατώ με βραδεία αποκλιμάκωση που θα διαρκέσει 1-2 μήνες.

Η εκτίμηση για την πίεση στο σύστημα υγείας αν και έχει μεγάλη αβεβαιότητα προβλέπει ότι: 1) σίγουρα θα δούμε μικρή ως μέτρια αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων με COVID-19, 2) η πίεση στο σύστημα υγείας πιθανότατα θα είναι διαχειρίσιμη χωρίς την ανάγκη λήψης επιπλέον οριζόντιων μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει παρακολούθηση του φαινομένου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Θα επανέλθω με νέα ανάρτηση για το πώς αντιμετωπίζονται οι ταλαντώσεις σε αυτήν την φάση”, είπε.Τα πρώτα σημάδια

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid, που αφορά στο διάστημα από τις 2 έως τις 8 Ιουνίου, ο δείκτης Rt εκτιμάται στις 8 Ιουνίου σε 0,96, εμφανίζοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση (0,89). Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ υποδεικνύουν επίσης ότι ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε σε 4,88% το 7ήμερο 30 Μαΐου – 5 Ιουνίου, από 4,79% (το προηγούμενο 7ήμερο).

Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 3.713 κρούσματα, από 3.578 στην προηγούμενη έκθεση, καταγράφοντας αύξηση 3,8% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στο εξεταζόμενο διάστημα, το 64,9% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική και το 5,8% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.Ανησυχία για τις επαναλοιμώξεις

Οι επαναμολύνσεις εμβολιασμένων και νοσούντων από τις νέες παραλλαγές Όμικρον 4 και 5 και ένα κύμα έξαρσης καταρχήν στις ευρωπαϊκές χώρες, είναι οι αιτίες που οι ειδικοί ανησυχούν για έκτο κύμα πανδημίας.

Μπορεί να ακολουθούμε την Πορτογαλία με διαφορά εβδομάδων αλλά μπορούμε και να το αντιστρέψουμε, τόνισε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

“Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, όπου φαίνεται ότι έχουμε τη μεταστροφή και την αντικατάσταση του υπάρχοντος στελέχους Ο2 από τις υποπαραλλαγές Ο4 και Ο5, και αυτό αντανακλάται από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, την αύξηση της θετικότητας και όλων των παραμέτρων που μετριούνται καθημερινά και ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ.Έχουμε διανύσει το πέμπτο κύμα και σύμφωνα με τις ενδείξεις βρισκόμαστε στην έναρξη του έκτου κύματος, το οποίο θα οφείλεται σε αυτές τις δύο υποπαραλλαγές”, υπογραμμίζει ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος.Έρχεται η τέταρτη δόση

Οι ειδικοί σημειώνουν εξάλλου πως ο κορονοϊός δεν έχει τελειώσει. Δεδομένη θεωρείται η τέταρτη, ενισχυτική δόση κατά του ιού από το Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της πρόληψης, όπως και με την εποχική γρίπη, για τις ευάλωτες ομάδες και όπως όλα δείχνουν και για το γενικό πληθυσμό.

Σχεδιάζεται ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού θα γίνει με τη σειρά που γίνεται και στη γρίπη. Θα ξεκινήσει με βάση την ηλικία, θα επεκταθεί στις ευάλωτες ομάδες και στη συνέχεια στον γενικό πληθυσμό. Εντούτοις το εάν θα είναι υποχρεωτική η τέταρτη δόση θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα