Μπριζ: Δήμαρχος και Αστυνομία ρίχνουν την ευθύνη στους οπαδούς του ΠΑΟΚ

Μπορεί η ΠΑΕ ΠΑΟΚ να εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση και να προχώρησε άμεσα σε καταγγελία στις αρμόδιες Αρχές για όσα συνέβησαν στην Μπριζ μεταξύ οπαδών της ομάδας και βελγικής Αστυνομίας το βράδυ της Πέμπτης (11/4), αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, να ενημέρωσε τόσο τον Βέλγο πρέσβη στην Αθήνα, όσο και τον ομόλογό του στις Βρυξέλλες,

όμως, οι αρχές τις πόλης δίνουν τη δική τους εκδοχή για τα γεγονότα και ρίχνουν την ευθύνη στους “ασπρόμαυρους”, στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν την εκτεταμένη χρήση αστυνομικής βίας.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος της Μπριζ, Ντιρκ Ντε Φόου, φιλοξενήθηκε σήμερα (12/4) στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, όπου δήλωσε: “Πεντακόσιοι οπαδοί χωρίς εισιτήριο προσπάθησαν να μπουν στο γήπεδο. Το στάδιο ήταν ακόμη κλειστό, τρεις ώρες πριν αρχίσει το ματς, προσπάθησαν να μπουν. Φυσικά υπήρχε πρόβλημα, η αστυνομία έπρεπε να παρέμβει”.

Στις καταγγελίες της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για αστυνομική βία, ο δήμαρχος της Μπριζ απάντησε ότι έγινε χρήση αντλίας νερού για να διαλυθεί το πλήθος και να απωθηθεί. Μάλιστα, κατήγγειλε ότι στο κέντρο της Μπριζ βανδαλίστηκαν μνημεία. “Αυτό δεν είναι καλό για τη φήμη της Θεσσαλονίκης. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε”, τόνισε.

Στη συνέχεια της συνέντευξής του σημείωσε ότι… “το στάδιο στη θύρα για τους φιλοξενούμενους διαθέτει 1500 θέσεις, γι’ αυτό και κόπηκαν 1500 εισιτήρια. Πώς έρχεσαι από Θεσσαλονίκη χωρίς εισιτήριο;” Τόνισε ότι και στο πρωτάθλημα, στον αγώνα ανάμεσα στις δύο ομάδες της Μπριζ, τόσα είναι τα εισιτήρια για τους φιλοξενούμενους.

Δείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Ράδιο Θεσσαλονίκη, με τα ηχητικά της συνέντευξης

Η θέση της βελγικής Αστυνομίας

Από την πλευρά τους, οι βελγικές αστυνομικές αρχές υποστήριξαν τις δικές τους θέσεις για τα γεγονότα. Όπως τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας της Μπριζ, Λιέν Ντεπόρτερ, οι δηλώσεις της οποίας φιλοξενούνται σε διάφορα ΜΜΕ του Βελγίου: “Περίπου 500 οπαδοί δεν είχαν εισιτήριο και ανήκαν εν μέρει σε αυτήν την ομάδα που κινήθηκε στο γήπεδο τρεις ώρες πριν αρχίσει το παιχνίδι. Η πίεση ήταν μεγάλη. Οι έλεγχοι των εισιτηρίων δεν ήταν ανοιχτοί εκείνη την ώρα. Η ατμόσφαιρα, λοιπόν, έγινε έντονη. Για να δημιουργήσουμε χώρο και να απωθήσουμε το πλήθος, αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε το κανόνι νερού. Στη συνέχεια, αρκετοί οπαδοί κατάφεραν να μπουν μέσα”.

Και συνέχισε: “Δεκάδες αστυνομικοί αναγκάστηκαν να σταματήσουν τους Έλληνες φιλάθλους χωρίς εισιτήρια στις πύλες του γηπέδου. Στο πάρκινγκ των επισκεπτών στη Νότια κερκίδα συγκεντρώθηκαν και εκατοντάδες Έλληνες φίλαθλοι με την ελπίδα να μπουν μέσα. Οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν παρούσες στον έλεγχο εισιτηρίων με δεκάδες αστυνομικούς και χρειάστηκε να επέμβουν βίαια πολλές φορές. Όταν η κερκίδα των φιλοξενούμενων, που είναι χωρητικότητας 1.500 φιλάθλων, γέμισε, οι πύλες έκλεισαν. Αρκετοί οπαδοί με έγκυρα εισιτήρια δεν επιτρέπονταν πλέον. Γι’ αυτό φταίνε οι συνοπαδοί τους, που μπήκαν μέσα χωρίς εισιτήριο και γέμισαν την κερκίδα. Μετά την έναρξη, η ηρεμία επέστρεψε”.

Για να καταλήξει: “Στη συνέχεια ζητήσαμε τα λεωφορεία για να πάμε όλους αυτούς τους ανθρώπους πίσω στην πόλη. Αυτοί οι άνθρωποι χωρίς εισιτήρια απλώθηκαν σε όλη την πόλη σε καφετέριες για να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Υπήρξε δε μια μικρή ταραχή, όταν οι οπαδοί έφευγαν από το γήπεδο μετά το τέλος του αγώνα. Επρόκειτο για οπαδούς που στράφηκαν εναντίον μας. Αλλά το σταματήσαμε πολύ γρήγορα. Συνολικά πέντε ή έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν, αν και ο ακριβής απολογισμός δεν έχει γίνει ακόμη. Όταν κάποιοι από τους υποστηρικτές επιτέθηκαν στις διμοιρίες μας, κάναμε χρήση χημικών ξανά. Σήμερα μετράμε και ζημιές στη Νότια κερκίδα και στη γύρω περιοχή”.

Keywords
Τυχαία Θέματα