Μπούντεσλιγκα : Πέντε χρόνια VAR

Στο πρόσφατο 3-1 της Ντόρτμουντ μέσα στο Φράιμπουργκ, το τρίτο γκολ της Ντόρτμουντ δεν έπρεπε να μετρήσει σύμφωνα με τον πρότζεκτ μάνατζερ της DFB, Γιόχεν Ντρίες.

Σύμφωνα με τον Ντρίες την ώρα που σκόραρε ο Βολφ, ο Μουκόκο ήταν σε θέση οφσαιντ γιατί παρενόχλησε τον τερματοφύλακα Φλέκεν και έριξε την ευθύνη στον υπεύθυνο VAR για τα όφσαϊντ, Νόρμπερτ Γκρουτζίνσκι.

Άλλο ένα λάθος

προστέθηκε στην λίστα… στο σύνολο τα καλά που έχει φέρει το VAR είναι περισσότερα αλλά πέντε χρόνια μετά η πλειοψηφία δεν μοιάζει να αποδέχεται απόφαση που παίρνει ένας διαιτητής σε συνεργασία με τον VAR κατά την διάρκεια ενός αγώνα.

Από τα πέντε χρόνια παρουσίας του VAR στην Μπούντεσλιγκα με διαφορά η πιο περίεργη στιγμή ήταν στον αγώνα της Μάιντς με την Φράιμπουργκ, τον Απρίλη του 2018 όταν έληξε το ημίχρονο και ο διαιτητής κάλεσε ξανά τις ομάδες στον αγωνιστικό χώρο για να εκτελεστεί ένα πέναλτι.

Οι αριθμοί λένε ότι έχει αυξηθεί ο μέσος όρος του χρόνου που απαιτείται για να παρθεί μια απόφαση. Από τα 54” της πρώτης διετίας στην Γερμανία εχουν ανέβει στα 74” για αυτό αναγκάστηκε ο Γιούλιαν Νάγκελζμαν για μια απόφαση στο Μπάγερν Μονάχου – Βόλφσμπουργκ την δεύτερη αγωνιστική να πει “χρειάστηκε πέντε χρόνια ο διαιτητής για να αποφασίσει”.

Αυτή η καθυστέρηση βεβαίως έχει φέρει και πιο σωστές αποφάσεις. Από τα 19 λάθη σε 111 χρήσεις VAR την σεζόν 18/19 (17,1%) οι Γερμανοί έφτασαν πέρσι στα 6 λάθη σε 116 χρήσεις VAR (5,6%).

Στην περίπτωση του οφσάιντ είναι σαφέστατη η χρησιμότητα του VAR ενώ με την χρήση της ημί-αυτόματης τεχνολογίας μια απόφαση για όφσαϊντ θα παίρνει – στην χειρότερη περίπτωση – 25 δευτερόλεπτα.

Μια έρευνα του Γερμανικού περιοδικού kicker αναφέρει ότι ο κόσμος θεωρεί στο 70,7% ότι η χρήση του VAR είναι… φτωχή ενώ το 77,2% των παικτών της Μπούντεσλιγκα θεωρεί ότι θα ήταν χρήσιμη η παρουσία πρώην παικτών ή πρώην προπονητών στα δωμάτια VAR την ώρα των αποφάσεων.

Οι Γερμανοί φέτος προσπαθούν να αποδώσουν ακόμη περισσότερη δικαιοσύνη χρησιμοποιώντας επτά έξτρα κάμερες σε κάθε ματς για χρήση VAR αλλά, πάντα θα υπάρχουν γεγονότα όπως στο Europa Park της Φράιμπουργκ για να μας θυμίζουν ότι ναι ένα μηχάνημα βοηθάει αλλά τις αποφάσεις τις παίρνουν ακόμη άνθρωποι με δικά τους κριτήρια και δική τους λογική.

Υπάρχουν σύνδεσμοι οπαδών στην Γερμανία που έχουν αρχίσει την δική τους εκστρατεία για την εξαφάνιση του VAR από τους αγώνες αλλά φαίνεται πως η τεχνολογία στην εποχή μας… κέρδισε.

To ποδόσφαιρο είναι προσβάσιμο πλέον σε όλους. Ο περισσότερος κόσμος το αγαπάει και τρελαίνεται με αυτό όπως ο κόσμος αγαπάει και την ζωή του.

Μια αδικία στο ποδόσφαιρο μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο πιο έξαλλο από ότι μια αδικία στην ζωή του. Γιατί στο κάτω κάτω το ποδόσφαιρο τι είναι… μια μικρογραφία της ζωής.

Δεν είναι δίκαιο. Δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό κ.ο.κ. Άλλωστε ο σπουδαίος Μπιλ Σάνκλι ήταν αυτός που είχε πει : “Μερικοί λένε ότι το ποδόσφαιρο είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Σας διαβεβαιώνω ότι είναι αρκετά πιο σοβαρό”.

Keywords
Τυχαία Θέματα