Μπερτομέου: Επιστρέφει στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ

Ο Ζόρντι Μπερτομέου, ο άνθρωπος που για χρόνια καθόρισε την πορεία της EuroLeague, φαίνεται πως ετοιμάζει την επιστροφή του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ με ένα νέο σχέδιο. Σύμφωνα με το «Meridian Sport», αυτή τη φορά δεν σκοπεύει να δημιουργήσει κάποια καινούρια διοργάνωση, αλλά να επενδύσει απευθείας σε συλλόγους.

Μαζί με την εταιρεία RideOut, σχεδιάζει να εφαρμόσει το μοντέλο «Multi-Club Ownership», δηλαδή την κοινή διαχείριση και ιδιοκτησία διαφόρων ομάδων κάτω από έναν οργανισμό. Το πλάνο του περιλαμβάνει την αγορά ή συμμετοχή σε τρεις τουλάχιστον ιστορικές ευρωπαϊκές ομάδες, με συνολική αξία γύρω στα 35 εκατομμύρια ευρώ. Οι ομάδες αυτές θα συνεργάζονται στενά σε θέματα ανάπτυξης παικτών, διοίκησης και εμπορικής εκμετάλλευσης.

Το ενδιαφέρον του Μπερτομέου εστιάζεται σε χώρες με δυνατή μπασκετική κουλτούρα και προοπτικές εξέλιξης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και τα Βαλκάνια, τα οποία θεωρεί κομβική περιοχή για το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπερτομέου υπήρξε ο πρώτος CEO της EuroLeague Basketball, ενώ αργότερα ανέλαβε και την προεδρία της λίγκας. Παρέμεινε στη θέση του για πάνω από είκοσι χρόνια, μέχρι το 2021, όταν οι ομάδες αποφάσισαν να ολοκληρώσουν τη συνεργασία τους μαζί του.

Keywords