Αργεντινή: Έξι χρόνια «Σκαλονέτα»!
Ήταν η 8η Σεπεμβρίου του 2018, πριν από ακριβώς έξι χρόνια.
Η Εθνική Αργεντινής, έδινε το πρώτο της παιχνίδι, μετά την αποτυχία στο Μουντιάλ της Ρωσίας, όταν πέρασε με το ζόρι τη φάση των ομίλων και στους «16», έπεσε θύμα της μετέπειτα παγκόσμιας πρωταθλήτριας Γαλλίας.
Στο «Memorial Coliseum» του Λος Άντζελες, που φιλοξενούσε το φιλικό με τη Γουατεμάλα, το χορτάρι είχε σχεδόν ξεραθεί. Aσορτί ίσως με την…ξηρασία στην τροπαιοθήκη της ξεπεσμένης αριστοκράτισσας του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, σε
Το ματς έμοιαζε με αγγαρεία για μία Αργεντινή χωρίς Mαστσεράνο, χωρίς Ιγουαΐν, χωρίς Αγουέρο, χωρίς Ντι Μαρία και κυρίως χωρίς τον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος, απογοητευμένος από την πορεία στη Ρωσία υπό τον Χόρχε Σαμπάολι, έθεσε εαυτόν εκτός Εθνικής για τους αγώνες του Σεπτεμβρίου και για όλο το υπόλοιπο του 2018. Ίσως και για πάντα!
#SelecciónMayor Lionel Scaloni dio a conocer la lista de convocados para enfrentar a Guatemala y Colombia en Estados Unidos. pic.twitter.com/yivZX2KZ37
— Selección Argentina (@Argentina) August 17, 2018Στον πάγκο της «αλμπισελέστε», ένας προσωρινός προπονητής. Ο παλαίμαχος διεθνής μπακ, Λιονέλ Σκαλόνι, στα 40 του τότε, με ελάχιστη προπονητική εμπειρία, στην Κ20 της Αργεντινής και ως βοηθός του Σαμπάολι στο Μουντιάλ.
Ο χαμηλών τόνων Αργεντινός κόουτς, συμφώνησε να αναλάβει την «αλμπισελέστε», για τα δύο φιλικά του Σεπτεμβρίου ως υπηρεσιακός, δίνοντας χρόνο στην ομοσπονδία να συζητήσει με μερικά «λαμπερά» ονόματα, όπως οι Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, Ντιέγκο Σιμεόνε και Μαρσέλο Γκαγιάρδο.
Έτσι, την 8η Σεπτεμβρίου 2018, όταν η Αργεντινή κέρδιζε στο…ξερό του Λος Άντζελες με 3-0 τη Γουατεμάλα, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι 2.193 μέρες μετά, ο Σκαλόνι, θα ήταν ακόμα στον ίδιο πάγκο, έχοντας κατακτήσει τέσσερις τίτλους!
Οι Πίτι Μαρτίνες, Λο Τσέλσο και Τζιοβάνι Σιμεόνε, πέτυχαν τα γκολ σε εκείνο το πρώτο φιλικό, όμως τέσσερις μέρες μετά, η «αλμπισελέστε» του Σκαλόνι, κόλλησε στο 0-0 κόντρα στην Κολομβία.
Οι ιθύνοντες της ομοσπονδίας ωστόσο, έχοντας αποτύχει να προσελκύσουν κάποιον από τους τρεις διάσημους προπονητές που στόχευσαν, ανανέωσαν τον επόμενο Νοέμβριο τη συνεργασία τους με τον Σκαλόνι, μέχρι το Κόπα Αμέρικα του 2019.
Η απόφαση, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από τα ΜΜΕ, αλλά και παλιές μεγάλες δόξες της Εθνικής, όπως τον Μαραντόνα, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στην ομοσπονδία, για το γεγονός ότι προσέλαβε έναν προπονητή «χωρίς προσόντα, που δεν θα ήταν ικανός ούτε να ρυθμίσει την κίνηση στους δρόμους». Ο Ντιέγκο, δεν θα προλάβαινε να διαπιστώσει, πόσο άδικο είχε…
Ο Σκαλόνι, έκλεισε τ’ αυτιά του και επικεντρώθηκε στην πιο σημαντική αποστολή του: να πείσει τον Μέσι να ξαναβρεί τη «φλόγα» του για την Εθνική και να επιστρέψει για το Κόπα Αμέρικα. Εκεί, η Αργεντινή, κατέκτησε την τρίτη θέση, με τον Μέσι να έχει μόλις ένα γκολ και μία ασίστ.
Παρ’ όλα αυτά, ο Σέσαρ Λουίς Μενότι, ο προπονητής που είχε οδηγήσει την Αργεντινή στο Μουντιάλ του 1978, κάτι είχε δει στον Σκαλόνι. Έτσι συμβούλευσε τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Κλάουντιο Τάπια, να του ανανεώσει το συμβόλαιο, κάτι που έγινε.
Σιγά – σιγά, ο Σκαλόνι, άρχισε να σχηματίζει τον πυρήνα της ομάδας που θα κατακτούσε τη Νότια Αμερική και τον πλανήτη, βάζοντας σταδιακά δίπλα στον Μέσι και τον Ντι Μαρία, πολύτιμους «σωματοφύλακες»: από τον Ντίμπου Μαρτίνες στο τέρμα και τους Ρομέρο, Οταμέντι και Ταγλιαφίκο στην άμυνα, στους Ντε Πολ, Φερνάντες, ΜακΆλιστερ στο κέντρο και τον Άλβαρες στην επίθεση.
Η «Σκαλονέτα», όπως θα αποκαλούσαν χαϊδευτικά την ομάδα του Σκαλόνι, ΜΜΕ και φίλαθλοι, άρχισε να …γκαζώνει. Η νίκη στον μικρό τελικό του Κόπα Αμέρικα 2019 κόντρα στη Χιλή, θα αποτελούσε την απαρχή ενός αήττητου σερί που θα κρατούσε 36 συνεχόμενα παιχνίδια, το δεύτερο μεγαλύτερο όλων των εποχών για Εθνική ομάδα!
Στο Κόπα Αμέρικα του 2021, η Αργεντινή «έλυσε» επιτέλους τα μάγια. Με νίκη 1-0 μέσα στο «Μαρακανά» επί της Βραζιλίας, χάρη στο γκολ του Ντι Μαρία, η «αλμπισελέστε», κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της από το 1993, με τον Λιονέλ Μέσι, κορυφαίο παίκτη και πρώτο σκόρερ του τουρνουά, να σηκώνει επιτέλους ένα τρόπαιο με τη φανέλα της Εθνικής. Το τελευταίο απωθημένο μίας ήδη μυθικής καριέρας…
Αυτό όμως, ήταν απλά η αρχή για τη «Σκαλονέτα»! Έναν χρόνο αργότερα, το 2022, η πρωταθλήτρια Ν. Αμερικής, νίκησε με 3-0 στο «Γουέμπλεϊ» την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ιταλία στην Finalissima, κατακτώντας τον δεύτερο τίτλο της υπό τον άλλοτε…προσωρινό τεχνικό.
Ακολούθησε το Μουντιάλ του Κατάρ. Εκεί, το αήττητο σταμάτησε στα 36 παιχνίδια, μετά την ήττα – σοκ από τη Σαουδική Αραβία. Ήταν όμως ένα απλό…pit stop για την «Σκαλονέτα», που άλλαξε λάστιχο και δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω της, με τον Μέσι να κατακτά τη μεγαλύτερη κορυφή, μετά τη νίκη στα πέναλτι, στον αξέχαστο τελικό με τη Γαλλία.
Ο Σκαλόνι, ο άνθρωπος που ανέλαβε το 2018 μια ομάδα που δεν ήθελε κανείς, βρέθηκε μία τετραετία μετά παγκόσμιος πρωταθλητής αλλά χωρίς συμβόλαιο! Και οι ιθύνοντες της ομοσπονδίας, από εκεί που δέχονταν σκληρή κριτική για την ανανέωση της συνεργασίας τους μαζί του, κινδύνευαν πλέον με…εξορία, αν δεν τον έπειθαν να επεκτείνει μετά το Κατάρ!
Ο Τάπια τα κατάφερε, ο Σκαλόνι έμεινε και το καλοκαίρι του 2024, οδήγησε την Αργεντινή, σε δεύτερο συνεχόμενο Κόπα Αμέρικα.
Πλέον, στην ιστορία της Εθνικής, έχει μπροστά του μόνο τους δύο άλλους παγκόσμιους πρωταθλητές, Μενότι (81 ματς), Κάρλος Μπιλάρδο (83) και τον Γκιγιέρμο Στάμπιλε (115).
Η «Σκαλονέτα», μετά από έξι χρόνια ξέφρενης πορείας, έχει ακόμα χιλιόμετρα να διανύσει…
ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΑΛΟΝΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ
ΑΓΩΝΕΣ: 76
ΝΙΚΕΣ: 58
ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ: 12
ΗΤΤΕΣ: 6
ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ: 81
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: Ροντρίγκο Ντε Πολ (69)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΚΟΛ: Λιονέλ Μέσι (44)
ΤΙΤΛΟΙ: 1 Παγκόσμιο Κύπελλο, 2 Κόπα Αμέρικα, 1 CONMEBOL–UEFA Cup of Champions
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- Σοβαρός κίνδυνος για τη Σάκκαρη…
- Με το καλημέρα 3oς, πίσω από Κασσελάκη-Πολάκη: Η πιο σοβαρή υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει με το καλημέρα δυναμική νίκης
- Ολοκληρώνει την ποδοσφαιρική του διαδρομή στα 36 του έτη ο Παουλίνιο
- Αστέρας Τρίπολης AKTOR: Ο Μακελελέ στη λίστα των Αρκάδων για διάδοχος του Ράσταβατς
- Η ΑΕΚ αγοράζει με 2,5 εκατ. ευρώ τον Πιερό – Συμφωνία με Χάιφα, 4ετές συμβόλαιο ο παίκτης
- Μετά την απόρριψη από τον Κασεμίρο, γίνεται προσπάθεια για τον MVP της τελευταίας καλής "έκδοσης" της Τσέλσι
- ΑΕΚ: Οι Κροάτες τιμούν τον Βίντα
- Κηφισιά: Ψάχνει το μπαμ με παίκτη της Super League 1!
- «Αχιλλέας»: Αυτό είναι το παραδοσιακό σουβλατζίδικο που επισκέφθηκε ο Φουρνιέ
- Δεν κρατιέται για Ελλάδα και Παναθηναϊκό ο Οσμάν: Η τελευταία ανάρτηση πριν έρθει
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Novasports
- Σοβαρός κίνδυνος για τη Σάκκαρη…
- ΑΕΚ: Οι Κροάτες τιμούν τον Βίντα
- ΑΕΚ: Οι Ισραηλινοί τελειώνουν τη μεταγραφή του Πιερό
- Μασούρας: Χάνει τους αγαπημένους του αντιπάλους!
- Τσουαμενί: Άρσεναλ και Λίβερπουλ μαθαίνουν τις μελλοντικές του προθέσεις
- Άρης: Αρχίζει η προετοιμασία για Κρήτη
- Κύπελλο Ελλάδας: Πέρασαν Γιάννινα, Πανιώνιος, Εθνικός
- Kόσοβο: Ξενύχτησαν μετά την ήττα και έμειναν εκτός αποστολής! (pics)
- Αργεντινή: Έξι χρόνια «Σκαλονέτα»!
- Γκάλης: «Το πιο σημαντικό μου αποτύπωμα είναι το κάθε παιδί που αγάπησε το μπάσκετ»
- Τελευταία Νέα Novasports
- Αργεντινή: Έξι χρόνια «Σκαλονέτα»!
- ΑΕΚ: Οι Κροάτες τιμούν τον Βίντα
- Σλοβακία-Αζερμπαϊτζάν 2-0: Άνετη νίκη και κορυφή για τη Σλοβακία
- Δανία-Σερβία 2-0: Πρώτη και καλύτερη
- Πρωτιά για τον Καραλή στο Ζάγκρεμπ!
- Νέο πλήγμα στη Ρεάλ Μαδρίτης
- Μπακασέτας: «Πρώτη νίκη – Η βάση για τη συνέχεια» (photos)
- Σοβαρός κίνδυνος για τη Σάκκαρη…
- Kόσοβο: Ξενύχτησαν μετά την ήττα και έμειναν εκτός αποστολής! (pics)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά
- Οσμάν: «Είμαστε η καλύτερη ομάδα και πάμε και back to back»
- ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγει ο χορός των υποψηφιοτήτων για την προεδρία και ο Παύλος Πολάκης να δηλώνει «παρών»
- Ο Μακελελέ στη λίστα του Αστέρα AKTOR για νέος προπονητής
- Παναθηναϊκός: Έφτασε στην Ελλάδα ο Οσμάν
- Ο Τσεντί Οσμάν έφτασε στην Ελλάδα, αποθεώθηκε από οπαδούς του Παναθηναϊκού και υποσχέθηκε την Ευρωλίγκα! (pics)
- Οσμάν: "Ο Αταμάν ήταν ο προπονητής μου από παιδί, ήρθα για το back-to-back στην EuroLeague"
- Οσμάν: «Είμαστε οι καλύτεροι και πάμε για το back to back»
- ΜακΕνρο: «Η Σαμπαλένκα δεν είναι στο επίπεδο της Σερένα, έχει βελτιωθεί αρκετά»
- Σίνερ - Φριτζ
- Ρέθυμνο: Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 39χρονο μοτοσικλετιστή (vid)



