Άρχισε η επίδοση αναστολών σε χιλιάδες ανεμβολίαστους υγειονομικούς – Πολλοί εμβολιασμοί στο… και πέντε

Με συγκεντρώσεις έξω από νοσοκομεία και δομές Υγείας, ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, που από σήμερα τίθενται σε αναστολή εργασίας, αντιδρούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους.

Την ίδια ώρα, άρχισαν να επιδίδονται οι αποφάσεις αναστολής στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε νοσοκομεία όπως στο “Γεννηματάς” και στο “Αγιος Δημήτριος”, σύμφωνα με το voria.gr.

Ο Διοικητής των δύο νοσοκομείων, Γιώργος Κούτρας, έκανε λόγο για ένα μικρό ποσοστό εργαζομένων που

δεν έχουν μέχρι στιγμής εμβολιαστεί, τονίζοντας πως όλες οι υπηρεσίες του νοσοκομείου θα λειτουργούν κανονικά.

“Ήδη επιδόθηκαν σε εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία τα πρώτα φύλλα αναστολής καθηκόντων, σε πολλά νοσοκομεία είναι υπογεγραμμένα προς επίδοση και σε άλλα έβγαλαν εκτός προγραμμάτων υπηρεσίας τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους”, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ)Εμβολιασμοί στο… και πέντε και νέες κινητοποιήσεις

Πάντως, ακόμη και σήμερα ένας αριθμός υγειονομικών σπεύδει να εμβολιαστεί, προκειμένου να αποφύγει την αναστολή.

Όποιος εργαζόμενος αποφασίσει να κάνει από αύριο ή τις επόμενες ημέρες το εμβόλιο δεν θα μπει σε αναστολή και θα μπορέσεινα επιστρέψει στην εργασία του μετά από 14 ημέρες από την ημέρα του εμβολιασμού του με το μονοδοσικό και μετά από 35 ημέρες αν κάνει τις δύο δόσεις των εμβολίων.

Την ίδια ώρα, η ΠΟΕΔΗΝ προγραμματίζει νέες κινητοποιήσεις με αίτημα κανένας εργαζόμενος “να μη χάσει τη δουλειά του” και να αναδείξει “τα δυσαναπλήρωτα κενά που δημιουργούνται ήδη από σήμερα στη Δημόσια Υγεία”.

Αύριο, Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου προκηρύσσει στάση εργασίας 10.00 – 15.00 και συγκεντρώσεις στις 11.00 π.μ., για την Αττική στο υπουργείο Υγείας, για τη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης και για την περιφέρεια στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των νοσοκομείων.

Καλεί τους επαγγελματίες υγείας “έστω και τις τελευταίες ημέρες να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό“, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι “δεν πρόκειται να επιτρέψει συνάδελφοι να χάσουν τη δουλειά τους. Δεν πρόκειται να δεχθούμε την πλήρη αποδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με το μέτρο της υποχρεωτικότητας που επιβλήθηκε χωρίς λόγο. Δεν πρόκειται να δεχθούμε συγχωνεύσεις, καταργήσεις, ιδιωτικοποιήσεις του ΕΣΥ. Από 1η Σεπτέμβρη το ΕΣΥ θα βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο”, τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.”Εκτός” περίπου 10 χιλιάδες υγειονομικοί

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σε σύνολο περίπου 115.000 εργαζομένων, αναμένεται να εγκαταλείψουν σήμερα τις θέσεις εργασίας τους περίπου 10.000 υγειονομικοί, γιατροί, νοσηλευτές, προσωπικό δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας, μεταξύ των οποίων και των διαγνωστικών κέντρων, των κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδων νοσηλείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ, ΚΑΠΗ και μονάδες ψυχικής υγείας.

Από 5% έως 30% η αποχή υγειονομικών στον εμβολιασμό

Έως το τέλος της ημέρας οι επιτελείς του υπουργείου Υγείας θα έχουν σχηματίσει τη συνολική εικόνα για τα ποσοστά των εμβολιασμών των εργαζομένων στα νοσοκομεία, άρα και τα κενά που θα δημιουργηθούν με την αναστολή εργασίας.

Σημειώνεται, πάντως, ότι την τελευταία εβδομάδα αυξάνεται σημαντικά η συμμετοχή τους στον εμβολιασμό. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου Χαλκιδικής όπου, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ενώ πριν από μια εβδομάδα παρουσίαζε υψηλότατο ποσοστό αποχής -της τάξεως του 45%- σήμερα το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 10%.

Συνολικότερα, μεγαλύτερα ποσοστά αποχής παρατηρούνται στα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας, καθώς κυμαίνονται από 10% έως και 30%. Αντιθέτως, στα κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης η αποχή από τον εμβολιασμό κυμαίνεται σε ποσοστά κάτω του 7%, ενώ σε νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός και το Αττικό απήχε του εμβολιασμού μόνο το 5%.

Σε διάφορες πόλεις της χώρας, όπως στη Θεσσαλονίκη, στον Βόλο και στην Κρήτη, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί διαδήλωσαν κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Με συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης, οι υγειονομικοί διαμαρτυρήθηκαν για το μέτρο της αναστολής εργασίας. Στο Ιπποκράτειο εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ζητώντας από την κυβέρνηση έστω και τώρα να μην εφαρμοστεί το μέτρο

Σε αναστολή τίθενται από σήμερα, περίπου 65 υγειονομικοί – εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Βόλου, οι οποίοι επέμειναν στην απόφασή τους να μην εμβολιαστούν.

Από τους 65, οι 6 είναι γιατροί, οι 32 νοσηλευτικό προσωπικό και οι υπόλοιποι διοικητικοί και από άλλες υπηρεσίες.

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των κενών

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο υπουργείο Υγείας προετοιμάζονται για την εφαρμογή σχεδίου κάλυψης των κενών σε τρεις άξονες:

Εσωτερική μετακίνηση εργαζομένων μεταξύ νοσηλευτικών ιδρυμάτων της ίδιας περιοχήςΠρόσληψη επικουρικού προσωπικού για τρεις μήνεςΚάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν από το μειωμένο προσωπικό ειδικών εργαστηρίων από τα πανεπιστημιακά εργαστήρια ή από ιδιωτικά.

Πλεύρης: O νόμος εφαρμόζεται – Τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν

“Είναι η πρώτη ημέρα, ήρθαμε από το πρωί, εργαζόμαστε και ενημερωνόμαστε”, δήλωσε κατά την άφιξή του στο υπουργείο Υγείας ο νέος υπουργός Θάνος Πλεύρης.

“Παρακολουθούμε όλη την κατάσταση και τη διαχειριζόμαστε. Καταλαβαίνετε ότι κατά βάση και εμείς αυτή τη στιγμή ενημερωνόμαστε” είπε χαρακτηριστικά και απαντώντας σε ρωτήσεις που αφορούσαν στην εφαρμογή του νόμου για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, πρόσθεσε: “Θα διαχειριστούμε όλα τα θέματα και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα λειτουργίας. Ο Νόμος εφαρμόζεται και θα εφαρμοστεί. Όταν ενημερωθούμε θα είμαστε έτοιμοι να πούμε παραπάνω πράγματα”.

Από την πλευρά της, η κ. Γκάγκα, δήλωσε στους δημοσιογράφους αναφορικά με την αναστολή συμβάσεων των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ότι “θα δούμε τα στοιχεία σήμερα και θα μιλήσουμε αργότερα”, ενώ συμπλήρωσε, “ελπίζω ότι θα εμβολιαστούν όλοι οι συνάδελφοι και θα είμαστε καλά”.

“Η δυσκολία έχει αρχίσει ήδη, υπάρχουν πολλά περιστατικά. Πρέπει να το σκεφτούμε όλοι, να κρατήσουμε τα μέτρα όλοι και να προσπαθήσουμε να εμβολιαστούμε” δήλωσε η ίδια, σχετικά με την εικόνα της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, ενώ υπογράμμισε ότι, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα γίνει καμπάνια για τα παιδιά.

Παγώνη: Εμβολιασμένο το 95% των γιατρών και το 90% των νοσηλευτών – Πρέπει να εμβολιαστούν όλοι

“Είναι πολύ δύσκολη ημέρα η σημερινή και η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη στα νοσοκομεία καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τους εργαζόμενους και την ίδια ώρα υπάρχουν ασθενείς που θέλουν να εξυπηρετηθούν, να γίνουν καλά, να πάρουν τα εξιτήρια τους”, δήλωσε στην ΕΡΤ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

“Με το μέτρο της αναστολής εργασίας, μεγαλύτερα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν τα νοσοκομεία της περιφέρειας, καθώς διαθέτουν με λιγότερο γιατρούς και νοσηλευτές” τόνισε η κα Παγώνη και πρόσθεσε ότι με τα στοιχεία που έχει η ΠΟΕΔΗΝ αυτή τη στιγμή, τα οποία δεν είναι όμως τελικά, το ποσοστό των γιατρών που είναι εμβολιασμένοι πανελλαδικά είναι 94,75% και των νοσηλευτών και των υπόλοιπων εργαζομένων περίπου στο 90%.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ απηύθυνε έκκληση στους υγειονομικούς να εμβολιαστούν πρώτα από όλα για τη δική τους υγεία αλλά και των ασθενών τους, σημειώνοντας πως δεν είναι αρνητές, αλλά φοβισμένοι και σε αυτή την περίπτωση “πρέπει με πειθώ, διάλογο και ήπια αντιμετώπιση να τους κάνουμε να αλλάξουν γνώμη και να εμβολιαστούν”. Υπογράμμισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική και δεν πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους και των ασθενών τους.

Δεν θέλουμε τον διχασμό, γι’ αυτό και ζητάμε να υπάρξει καθολικότητα εμβολιασμού, είπε χαρακτηριστικά η κα Παγώνη.

Πηγή: The Toc.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα