Από το Top στο Stop

«Χαρούμενος για την Ας Μπάρτι, λυπημένος για το τένις». Ως συνήθως εύστοχος στο «τιτίβισμά» του ο Άντι Μάρεϊ. Σε ελάχιστες λέξεις αποτύπωσε την σκέψη όλων στο Tour, λίγες ώρες μετά την σοκαριστική (όχι και τόσο…) ανακοίνωση απόσυρσης της Άσλεϊ Μπάρτι από το επαγγελματικό τένις. Στα 25 της. Ενώ βρισκόταν στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Το «όχι και τόσο» κολλάει στο ότι όλοι/όλες οι εμπλεκόμενοι στο Tour είχαν την αίσθηση πως η Μπάρτι δεν επρόκειτο σε καμία των περιπτώσεων να επεκτείνει την επαγγελματική

σταδιοδρομία της έως τα mid-thirties. Πάντα τη δυσκόλευε η απουσία από το σπιτικό της στο Κουίνσλαντ. Απλώς η χρονική συγκυρία είναι αυτή που εκπλήσσει. Μόλις πριν από 2 μήνες είχε κατακτήσει το Australian Open. Όλοι περίμεναν από την Αυστραλή να προσθέσει το προσεχές US Open για να συμπληρώσει το Career Grand Slam μετά το Roland-Garros του 2019 και το Wimbledon του 2021.

«Πλέον δεν διαθέτω την σωματική διάθεση, την συναισθηματική θέληση και όλα όσα χρειάζονται για να προκαλέσω τον εαυτό μου στο υψηλότερο επίπεδο» είπε δακρύζοντας η Ας έχοντας στο πλευρό της την φίλη της κι άλλοτε συμπαίκτριά της στο διπλό Κέισι Ντελάκουα, στο video που ανήρτησε στα social media.

View this post on Instagram

A post shared by Ash Barty (@ashbarty)

Προφανώς στην WTA τα έχουν βάψει μαύρα. Η Μπάρτι είναι το νούμερο 1 στην παγκόσμια κατάταξη εδώ και 114 διαδοχικές εβδομάδες. Η επιτυχία της στο Melbourne Park προ μηνών ήταν ένα από πιο δημοφιλή τηλεοπτικά προγράμματα στην Αυστραλία για τον τρέχοντα αιώνα, έχοντας περισσότερους από 4 εκ. τηλεθεατές. Να χάνεις μια δημοφιλή αθλήτρια στο απόγειό της σε τέτοια ηλικία, αποτελεί τεράστια απώλεια για το άθλημα. Αναμενόμενη ωστόσο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Το 2014 έκανε διάλειμμα από το τένις για περίπου 18 μήνες. Έπασχε από κατάθλιψη. Προτίμησε να ξεσκάσει παίζοντας κρίκετ για την Brisbane Heat στο πρωτάθλημα Big Bash League. Στην εκκίνηση της πανδημίας απουσίασε για 11 μήνες από το Tour. Δεν ήθελε να μπει σε καραντίνα 2 εβδομάδων κάθε φορά που θα γυρνούσε από ένα τουρνουά στην πατρίδα της.

Μπορεί το πρώτο Grand Slam να ήρθε στο χώμα του Παρισιού το 2019, όμως το πολυεπίπεδο παιχνίδι της δοξάστηκε στο γρασίδι του Wimbledon το περασμένο καλοκαίρι. Το επιδέξιο backhand slice, όπλο φαρμακερό και μη αντιμετωπίσιμο από καμία αθλήτρια στο Tour, γινόταν όλο και πιο γοητευτικό. Στο προάστιο του Λονδίνου η σκέψη της απόσυρσης ωρίμασε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

«Ούσα ικανή να κατακτήσω το Wimbledon, που ήταν το όνειρό μου -το μοναδικό πραγματικό όνειρο που είχα στο τένις- άλλαξε την προοπτική στη ζωή μου. Είχα αυτή την σκέψη και την εκμυστηρεύτηκα στην ομάδα μου. Απλώς ένα μέρος του εαυτού μου ένιωθε πως υπήρχε ένα κενό. Και τότε παρουσιάστηκε η πρόκληση του Australian Open. Ήταν ο τέλειος τρόπος για να γιορτάσω ένα απίθανο ταξίδι, την πορεία μου στο τένις».

Σε αντίθεση με τις περισσότερες συναθλήτριές της, η Μπάρτι έχει κι άλλα, αθλητικά ενδιαφέροντα. Είναι μια ταλαντούχα γκολφέρ, που κατέκτησε το πρωτάθλημα της περιοχής της το 2020. Το 2019 σε μια προωθητική εκδήλωση του Presidents Cup στη Μελβούρνη είχε εντυπωσιάσει τον Τάιγκερ Γουντς. «Έχεις απίθανο swing. Μου κάνεις πλάκα…» είχε αναφωνήσει ο Αμερικανός εντυπωσιασμένος.

Πολύ συχνά ξυπνάει τα ξημερώματα για να δει με τον σύντροφό της και φίλαθλο της Λίβερπουλ, Γκάρι Κίσικ, αγώνες της Premier League. Το ζευγάρι αρραβωνιάστηκε τον Νοέμβριο και ετοιμάζεται για τον γάμο εντός του 2022. Σίγουρα κι αυτό έπαιξε το ρόλο του. Έχοντας κερδίσει 21 εκ. ευρώ από τα τουρνουά και περίπου 13 εκ. από εμπορικές συμφωνίες, έχει την άνεση να συνεχίσει την ζωή της, κλείνοντας στις 24 Απριλίου τα 26 της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Για τους φίλους του γυναικείου τένις, μένει η πικρία ιστοριών που δεν θα ειπωθούν. Είδαμε την Αυστραλή να κοντράρεται με την Οσάκα μόνο 4 φορές, μόλις μία σε Grand Slam. Αντιμετώπισε την Σβιόντεκ (νυν νούμερο 2, εν δυνάμει νούμερο 1) δύο φορές. Κι όμως είναι βέβαιο πως θα αναδυθούν νέα αστέρια, θα ειπωθούν διαφορετικές ιστορίες. Το άθλημα θα απορροφήσει την απουσία της.

Όσο για την Ας, την αγαπημένη όλων στο Τοur; Tην φανταζόμαστε σε ένα τραπέζι στο νέο της σπίτι που κτίζει αυτή την εποχή, στο Μπρούκγουοτερ, νοτιοδυτικά του Μπρίζμπεϊν. Γύρω γύρω οι φίλοι της, η οικογένειά της, δίπλα της ο (μέλλων) σύζυγός της, όλοι τους απολαμβάνουν φρέσκια μπύρα, το αγαπημένο ποτό της Ας. Eάν αυτό δεν είναι ευτυχία, τότε ποιο είναι…

Keywords
Τυχαία Θέματα