Αντίο αθόρυβα σπουδαίε Βιμ Γιάνσεν

Για να καταλάβετε τι ήταν ο Βιμ Γιάνσεν για το Ολλανδικό ποδόσφαιρο, την σπουδαία Φέγενορντ της δεκαετίας του ’70 και της επίσης σπουδαία Ολλανδίας του 1974, θα προσπαθήσουμε να τον συγκρίνουμε με διάφορες προσωπικότητες, ποδοσφαιρικές και μη.

Αρχικά για την μεγάλη Φέγενορντ, την πρώτη Ολλανδική ομάδα που κατέκτησε το κύπελλο πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης το 1970 ακρβώς πριν αρχίσει το σερί τριετίας του Άγιαξ, ο Βιμ Γιάνσεν ήταν ο Ρόμπιν και ο σπουδαίος Βίλεμ Φαν Χάνεχεμ ήταν ο Μπάτμαν.

Στην μεγάλη Ολλανδία του 1974 ήταν αυτός που έδινε

ισορροπία. Συγκρινοντας την Ολλανδία με την μεγάλη Μπαρτσελόνα που κυριάρχησε στην Ευρώπη την προηγούμενη δεκαετία, ο Κρόιφ ήταν ο Μέσι, ο Φαν Χάνεχεμ ήταν ο Ινιέστα και ο Γιάνσεν ήταν ο Μπουσκέτς.

Εξαιρετικά σημαντικός για την ισορροπία των Ολλανδών, Πάντα έτοιμος για μάχη. Πάντα ήξερε να πάρει την σωστή θέση και να κλέψει την μπάλα.

Παράλληλα ήταν και ο ήσυχος της παρέας… ο Κρόιφ ήταν ο Μεσίας, ο Ρεπ ήταν το πρόσωπο των Ολλανδών, ο Νέεσκενς ήταν ο μαχητής, ο Φαν Χάνεχεμ ο ροκ στάρ… ο Γιάνσεν δεν είχε κανένα πρόβλημα να είναι στο παρασκήνιο.

Το μεγαλύτερο του παράσημο ίσως ήταν η ατάκα του περίφημου Γιόχαν Κρόιφ για αυτόν : “Είναι ένας από τους τέσσερις ανθρώπους στον κόσμο που αξίζει να ακούσεις να σου μιλάνε για το ποδόσφαιρο”.

Γεννημένος τον Οκτώβρη του 1946 στο Ρότερνταμ φυσικά έπαιξε στην Φέγενορντ αλλά τόλμησε στο τέλος της καριέρας του να φορέσει και την φανέλα του Άγιαξ σε δύο μικρά περάσματα με διαλείμματα και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όταν μάλιστα επέστρεψε ως αντίπαλος με τον Άγιαξ στο γήπεδο της Φέγενορντ, Χειμώνα, ένας οπαδός της Φέγενορντ του πέταξε μια χιονόμπαλα στο πρόσωπο, τον χτύπησε στο μάτι στην προθέρμανση και τελικά δεν έπαιξε στο ματς.

Κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα Ολλανδίας (Φέγενορντ 1964/65, 68/69/ 70/71, 73/74 – Άγιαξ 1981/82), ένα κύπελλο (1969), ένα διηπειρωτικό κύπελλο (1970), ένα κύπελλο UEFA (1974) και φυσικά το κύπελλο πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης (1970).

Wim Jansen ✞

Keywords
Τυχαία Θέματα