Άνοιγμα σχολείων – Κλειδώνει για 10 Ιανουαρίου: Το μεσημέρι οι ανακοινώσεις – Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία

Πυρετώδεις συσκέψεις πραγματοποιούνται στο Μαξίμου για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης “Όμικρον” η οποία δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωσή της. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί νέο αρνητικό ρεκόρ γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα ευρήματα που υπάρχουν από τα χιλιάδες τεστ που πραγματοποιούνται από τους πολίτες οι οποίοι περιμένουν στις ουρές που δημιουργούντα για την διενέργεια rapid ή pcr τεστ.

Ωστόσο

το πρώτο μεγάλο ζητούμενο για το Μαξίμου είναι η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης αλλά και αρκετών λοιμωξιολόγων είναι να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου αλλά τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρά για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως ο κίνδυνος της μετάδοσης είναι σαφώς μικρότερος εντός των σχολικών μονάδων από την στιγμή που θα τηρούνται πιστά τα όσα έχουν αποφασιστεί. Άλλωστε το ποσοστό των κρουσμάτων που υπήρξε όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν αρκετά μικρό και σε αυτό βοήθησε σημαντικά και ο εμβολιασμός των παιδιών. Παράλληλα κυβερνητικά στελέχη υπενθύμιζαν πως σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη στα οποία έχουν επιβληθεί αυστηρότερα μέτρα σε σχέση με την χώρα μας, τα σχολεία λειτουργούν κανονικά.Οι αλλαγές των πρωτοκόλλων

Εντός της ημέρας αναμένεται να γίνει η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής και στις 14:00 οι αρμόδιοι υπουργοί Παιδείας και Υγείας Κεραμέως αναμένεται να ανακοινώσουν πώς θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι ειδικοί οδηγούνται στην άμεση αλλαγή των πρωτοκόλλων που ίσχυαν με την μετάλλαξη “Δέλτα” καθώς η νέα παραλλαγή της νόσου εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα.

Το πιθανότερο σενάριο είναι η μείωση του ποσοστού των κρουσμάτων με το οποίο θα κλείνει ένα σχολικό τμήμα. Από 50% που ίσχυε μέχρι τώρα αναμένεται να πέσει στο 30%.Επίσης αναμένεται να αυξηθούν τα self – test από 2 σε 3 την εβδομάδα στα οποία θα υποβάλλονται υποχρεωτικά όλοι οι μαθητές ανεξάρτητα αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι.

Ποια μέτρα ακολουθούν

Μόλις ολοκληρωθεί το ζήτημα με τα σχολεία οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να συζητήσουν μια σειρά από νέα μέτρα με στόχο την καλύτερη θωράκιση των πολιτών από την μετάλλαξη “Όμικρον”. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 50 ετών και η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 7 μήνες για όσους βρίσκονται στην ηλικία των 18 ετών και άνω και δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση.

Ωστόσο ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί για τους 380.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών οι οποίοι στις 16 Ιανουαρίου θα αρχίσουν να πληρώσουν πρόστιμο. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσοστό το οποίο κινδυνεύει άμεσα από τον κορονοϊό και παρά την έξαρση της νόσου εξακολουθεί να αρνείται να κλείσει ραντεβού με το εμβολιαστικό κέντρο. “Από την ημέρα της ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 έχουν κλειστεί 160.000 ραντεβού πρώτης δόσης και το ποσοστό των 60 ετών, αν συνυπολογίσουμε και τα ραντεβού, θα ανέλθει στο 88,3%” δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στην περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί οι ειδικοί δεν αποκλείουν τον περαιτέρω περιορισμό των ανεμβολίαστων αλλά και την επιστροφή του click away για το λιανεμπόριο. Ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή το κλείσιμο της εστίασης τα μεσάνυχτα, ενώ στα μπαρ δεν επιτρέπεται η μουσική.Ανησυχία για το νοσηλευτικό προσωπικό

Η μετάλλαξη “Όμικρον” έχει αρχίσει να εξαπλώνεται επικίνδυνα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας με τα κρούσματα να είναι δεκάδες. Ήδη νοσοκομεία όπως ο “Ευαγγελισμός” απαγόρευσε τις επισκέψεις, ενώ την ίδια τακτική αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα με στόχο να μην χαθεί κανένας εργαζόμενος. Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα την επιτροπή των λοιμωξιολόγων καθώς το σύστημα υγείας βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στο “κόκκινο”.

Επίσης προβληματισμός υπάρχει και για το δημόσιο που ναι μεν ισχύει κατά 50% η τηλεργασία, αλλά και οι διαφορετικές ώρες προσέλευσης των εργαζομένων, ωστόσο λόγω των πολλών κρουσμάτων υπάρχει κίνδυνος υπολειτουργίας των υπηρεσιών. Το ίδιο ζήτημα αντιμετωπίζουν πολλές ιδιωτικές εταιρείες.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα