Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο

Αναζητώντας τον χαμένο χρόνοageorgiΠαρ, 02/05/2021 - 11:03

Το άλλοθι της κατάκτησης ενός πρωταθλήματος που συνήθως έσωζε τη χρονιά για ένα από τους δύο δεν υπάρχει πλέον με τον Ολυμπιακό εκούσια καθηλωμένο στην Α2. Η χρονιά στην Ευρωλίγκα μοιάζει να μην πηγαίνει πουθενά. Υπό αυτές τις συνθήκες το αποψινό ντέρμπι αιωνίων δυνητικά μπορούσε να είναι ένας αγώνας αποστεωμένος οποιουδήποτε ενδιαφέροντος. Είναι η δεύτερη και τελευταία φορά που θα παίξουν στη φετινή χρονιά και αυτό από μόνο του κάνει

ένα θεωρητικά αδιάφορο παιχνίδι να αποκτά πολυδιάστατες σημασίες.

Πριν από ένα αιώνα περίπου ο Μαρσέλ Προυστ ξόδεψε 14 χρόνια από τη ζωή του για να αφήσει παρακαταθήκη ένα μνημειώδες επτάτομο αριστούργημα με τίτλο ‘’Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο’’. Είναι περίπου βέβαιο ότι κανείς από τους ανθρώπους των δύο ομάδων δεν έχει διαβάσει Προυστ. Άλλωστε τους επτά τόμους του είναι λίγοι εκείνοι που έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν. Δεν είναι καν βέβαιο ότι ξέρουν το όνομα του Προυστ. Σε ένα παράλληλο σύμπαν όμως όλους θα τους ενδιέφερε να διαβάσουν τον έβδομο και τελευταίο τόμο που έχει τίτλο (σε ελεύθερη μετάφραση) ‘’Ο κερδισμένος χρόνος’’ ή ‘’Ο ανακτημένος χρόνος’’.

Προφανώς και κανείς από τους δύο αιώνιους αντιπάλους δεν μπορεί να διορθώσει τα όποια λάθη τον συνόδευσαν μέχρι εδώ. Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να ξαναβρεί τις χαμένες ευκαιρίες και να διαγράψει τις δύο οριακές ήττες με τη Ζάλγκιρις για παράδειγμα που τον έχουν αφήσει καθηλωμένο στις 11 νίκες και κάνουν εξαιρετικά αμφίβολη και εύθραυστη την προσπάθεια του για πρόκριση στην οκτάδα. Οι 18 ή οι 19 νίκες που απαιτούνται πια για την πρόκριση μοιάζουν ένα πολύ μακρύ σύνορο.

Ούτε ο Παναθηναϊκός μπορεί να διορθώσει λάθη που έγιναν στον σχηματισμό μιας ομάδας χαμηλού προϋπολογισμού. Από τη στιγμή που ο χρόνος τρέχει ασταμάτητα και στο δικό του ρυθμό δεν μπορεί να προστεθεί στο ρόστερ της ομάδας ένας συμβατικός κανονικός πλέι μέικερ που ενδεχόμενα θα άλλαζε την εικόνα όλης της ομάδας.

Το γεγονός, λοιπόν ότι για μεν τον Ολυμπιακό ο μοναδικός στόχος που υπάρχει αντικειμενικά (πρόκριση στους 8 της Ευρωλίγκα) μοιάζει αν όχι χαμένος πολύ μακρινός. Για τον Παναθηναϊκό ο μοναδικός ορατός στόχος είναι η κατάκτηση των δύο εγχωρίων τίτλων αλλά η προσθήκη ενός ακόμη κυπέλλου πρωταθλητή στην φορτωμένη τροπαιοθήκη του συλλόγου, ερήμην του μεγάλου αντιπάλου, είναι μισή επιτυχία. Για χρόνια οι δύο τους ήταν καταδικασμένοι να παίζουν από 5 μέχρι 10 φορές μέσα στην ίδια σεζόν. Και πάντα υπήρχε το επόμενο ντέρμπι για να αναζητηθεί η πολυπόθητη ρεβάνς και η ‘’εξιλέωση’’. Πολλές φορές ήταν μόλις μερικά 24ωρα μακριά. Πλέον θα χρειαστεί να περιμένουν για κάτι αντίστοιχο μόλις τελειώσει ο αποψινός αγώνας του ΣΕΦ σχεδόν οκτώ ή εννιά μήνες! Μακριά αλλά όχι….αγαπημένοι που λέει και η παροιμία.

Ο αποψινός αγώνας λοιπόν μας επαναφέρει στο σύμπαν του Προυστ. Αντιπροσωπεύει μια μεγάλη ευκαιρία όχι για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος μιας σεζόν αλλά για να αποκτηθεί νέος φρέσκος χρόνος ηρεμίας στο στρατόπεδο του νικητή. Το πανταχού παρόν γόητρο σε αυτούς τους αγώνες απόψε έχει την τιμητική του. Στον μικρόκοσμο του Ελληνικού μπάσκετ και για λόγους καθαρά εσωτερικής κατανάλωσης ο νικητής θα γράψει την ιστορία μιας χαμένης σεζόν. Ο ηττημένος θα προσπαθήσει να μαζέψει τα κομμάτια του αλλά θα ξέρει ότι οι πιθανότητες δεν θα είναι με το μέρος του. Σε μια χρονιά που τις δύο ομάδες μας συνοδεύουν περισσότερες μεγάλες ήττες από μεγάλες νίκες αυτή η ‘’τελευταία’’ νίκη μπορεί να αποδειχθεί ισχυρότερη και σημαντικότερη στο παιχνίδι των εντυπώσεων.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ - Euroleague - ΜΠΑΣΚΕΤ The Experts Παναθηναϊκός - Μπάσκετ Ολυμπιακός - Μπάσκετ Off Off dkaryd Off Off ΜΠΑΣΚΕΤ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ΕΥΡΩΠΗ Για μια ακόμη φορά το γόητρο και όχι οι ‘’βαθμοί’’ αποτελούν το μεγαλύτερο κίνητρο σε ένα ντέρμπι αιωνίων. Ο Δημήτρης Καρύδας θυμάται το κλασικό έργο του Μαρσέλ Προυστ και τον χαμένο χρόνο…

Article publish on Παρ, 02/05/2021 - 11:03 Article hide updated date On Article is longform Off
Keywords
Τυχαία Θέματα