Ανατροπή στη NASA: Ακύρωσε τη σημερινή εκτόξευση του “Ωρίων” – Διαρροή υδρογόνου στον σεληνιακό πύραυλο SLS

Οι διαρροές καυσίμου και μια πιθανή ρωγμή που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των τελικών προετοιμασιών αποβίβασης οδήγησαν στην αναβολή της σημερινής εκτόξευσης του πανίσχυρου πυραύλου της NASA για την επιστροφή στη Σελήνη μετά από σχεδόν 50 χρόνια.

Καθώς περνούσαν πολύτιμα λεπτά, η NASA επανειλημμένα από το πρωί σταματούσε και ξεκινούσε την τροφοδοσία του πυραύλουSpace Launch System με σχεδόν 1 εκατομμύριο γαλόνια υπερκρύου υδρογόνου και οξυγόνου λόγω διαρροής.

Σύμφωνα

με το France 24, η διαρροή εμφανίστηκε στο ίδιο σημείο που είδε διαρροή κατά τη διάρκεια μιας πρόβας την άνοιξη. Στη συνέχεια εμφανίστηκε μια δεύτερη εμφανής διαρροή σε μια βαλβίδα, είπαν οι αξιωματούχοι.

Αργότερα το πρωί, μια ρωγμή ή κάποιο άλλο ελάττωμα εντοπίστηκε στη μεγάλη πορτοκαλί δεξαμενή καυσίμου με τους τέσσερις κύριους κινητήρες – με παγετό να εμφανίζεται γύρω από την ύποπτη περιοχή, δήλωσαν αξιωματούχοι της NASA.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία επικαλέστηκε ένα πρόβλημα που εντοπίστηκε σε έναν από τους κύριους κινητήρες του πυραύλου, αφού οι ομάδες εκτόξευσης είχαν αρχίσει να γεμίζουν το
δεξαμενές καυσίμων του πυραύλου με υγρό οξυγόνο που ψύχεται με υπερχείλιση και
υδρογόνου, μεταδίδει το Reuters.

Το ρολόι της αντίστροφης μέτρησης σταμάτησε περίπου 40 λεπτά πριν από την ώρα εκτόξευσης.

Σύμφωνα με τη NASA τα παράθυρα εφεδρικής εκτόξευσης είναι στις 2 και 5 Σεπτεμβρίου.

Η επιστροφή στη Σελήνη

Πενήντα χρόνια μετά τη λήξη του ιστορικού προγράμματος “Απόλλων”, ξεκινά το νέο αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα “Άρτεμις” (αδελφή του Απόλλωνα στην ελληνική μυθολογία, γι’ αυτό επιλέχτηκε αυτό το όνομα ήδη επί προεδρίας Τραμπ). Οι ΗΠΑ ξεκινούν την επιχείρηση επιστροφής τους στη Σελήνη, για πρώτη φορά μετά το 1972 όταν είχαν πατήσει για τελευταία φορά το πόδι τους στο φεγγάρι.

Ο πύραυλος Space Launch System (SLS) θα μεταφέρει την μη επανδρωμένη κάψουλα Ωρίων (Orion) γύρω από τη Σελήνη για μια δοκιμαστική πτήση έξι εβδομάδων και μετά θα γυρίσει στη Γη. Κανένας αστροναύτης δεν βρίσκεται μέσα στην κάψουλα Orion του πυραύλου. Αντίθετα, τρία ανδρείκελα δοκιμών είναι δεμένα για την αποστολή των έξι εβδομάδων, η οποία έχει προγραμματιστεί να τελειώσει με την πτώση της κάψουλας στον Ειρηνικό τον Οκτώβριο.

Η τελευταία φορά που εκτοξεύτηκε ένας τέτοιος μεγα-πύραυλος από το Κέντρο Κένεντι, ήταν το 1973 όταν ένας πύραυλος Κρόνος 5 (Saturn V) μετέφερε σε τροχιά τον διαστημικό σταθμό Skylab. Ο σχεδιασμός της NASA είναι η εκτόξευση το 2024 της επανδρωμένης αποστολής Άρτεμις 2 γύρω από το φεγγάρι, ώσπου τελικά το 2025 η αποστολή Άρτεμις 3 να προσεληνωθεί (μεταφέροντας και την πρώτη γυναίκα αστροναύτη στη Σελήνη).

Θα τεθούν έτσι πιθανότατα αυτή τη φορά τα θεμέλια για μια πιο μόνιμη σεληνιακή βάση και παρουσία αστροναυτών στον δορυφόρο της Γης, με απώτερο στόχο μια βάση στον Άρη μέσα στη δεκαετία του 2030. Πάντως αρκετοί ειδικοί δεν αποκλείουν ότι όλο αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι υπερβολικά “σφιχτό” και φιλόδοξο, οπότε μπορεί να μετατεθεί κατά μερικά χρόνια προς το μέλλον.

Οι τελευταίοι άνθρωποι που περπάτησαν στο φεγγάρι, ήταν οι δύο άνδρες αστροναύτες της αποστολής Απόλλων 17 το 1972, ενώ είχαν προηγηθεί δέκα άλλοι Αμερικανοί αστροναύτες, στη διάρκεια πέντε προηγούμενων αποστολών, με πρώτη προσελήνωση της αποστολής Απόλλων 11 το 1969.

Πηγή: ΤΗΕΤΟC

Keywords
Τυχαία Θέματα