Αλίγια Κόλοτς : Ένα ξεχωριστό κορίτσι με ιδιαίτερα όνειρα…» (vid, pic’s)

Η μεγαλύτερη έκπληξη στο πρόσφατο ράλι «Baja Jordan», στο πλαίσιο του 2ου γύρου του παγκοσμίου πρωταθλήματος Cross Country ήταν ξεκάθαρα η Αλίγια Κόλοτς. Η 17χρονη νεοφώτιστη στην «σκληροτράχηλη» κατηγορία, απ’ όπου προκύπτουν οι μετέχοντες στις διάσημες κατηγορίες του WRC, αλλά και τις πίστες ταχύτερων μονοθέσιων, έφτασε αμέσως στην 5η θέση γενικής και στη 2η θέση στην κατηγορία Τ4.
Τι ξεχωριστό έχει λοιπόν αυτό το νεαρό κορίτσι, πέραν μιας ιστορίας σαν ένα

καλογραμμένο αθλητικό «παραμύθι», όπως μας το διηγείται η ίδια στην προσωπική της ιστοσελίδα www.aliyyahkoloc.com όπως η ίδια μας συστήνεται στην πρώτη σελίδα:

«Γεννήθηκα την 1η Ιουλίου 2004 στο Ντουμπάι. Ο πατέρας μου συνήθιζε να αγωνίζεται και είναι ιδιοκτήτης της Buggyra Racing Team, οπότε σε μικρή ηλικία πηγαίναμε να παρακολουθούμε και πάντα το απολάμβανα. Όταν ήμουν 4 ετών, άρχισα να παίζω τένις και ήθελα να γίνω επαγγελματίας παίκτης μια μέρα. 10 χρόνια αργότερα τραυματίστηκα και έπρεπε να σταματήσω. Στις αρχές του 2019, πήγα με τον μπαμπά μου σε μια από τις χειμερινές δοκιμές και κατέληξα να προσπαθώ να οδηγήσω φορτηγό για πρώτη φορά. Το απόλαυσα πολύ και τα πήγα πολύ καλά. Έτσι μετά από αυτό έβαλα όλη μου την προσοχή στον μηχανοκίνητο αθλητισμό και ξεκίνησα να προπονούμαι. Το πάθος μου μεγάλωνε όλο και περισσότερο. Από τότε είχα την ευκαιρία να οδηγήσω φορτηγά (!!), καρτ, Can-Ams, Tatras και μια Mercedes AMG GT3 & GT4 στη Formula 4 και το EuroNascar…»

Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στην ασυνήθιστη και μοναδική καριέρα αυτής της εξαιρετικής νεαρής οδηγού βλέπουμε και κάτι άλλο, Μοναδικό… Απίστευτο.. Ανθρώπινο.. Η Αλίγια είναι στο φάσμα του αυτισμού, ζώντας με το σύνδρομο Άσπεργκερ. Πρόκειται για μια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, στην κατηγορία των ατόμων «υψηλής λειτουργικότητας» καθώς διαφέρει από άλλες κατηγορίες του φάσματος λόγω της σχετικά «μη διαταραγμένης γλώσσας» και της πολύ καλής «νοημοσύνης»!
Η ίδια μέσα από το πάθος για τα αυτοκίνητα, όπου επιστημονικά μπορεί κάποιος να το αιτιολογίες ως μιας ένδειξη των «υψηλών δυνατοτήτων» των ατόμων με Άσμπεργκερ ξέρει που βαδίζει, πως βαδίζει – και με τι ταχύτητες παρακαλώ – με καλή αντίληψη της κατάστασης μέσα από τις όποιες δυσκολίες αλλά και τα πλεονεκτήματα!
«Ξέρω τι συμβαίνει και νομίζω πως αντιλαμβάνομαι ανά πάσα στιγμή τις ιδιαίτερες καταστάσεις του συνδρόμου Άσπρεγκερ και να σας πω την αλήθεια μάλλον με βοηθάει να εστιάσω περισσότερο!!! Μερικές φορές πιθανώς το μυαλό μπορεί να είναι κάπου αλλού μιας και υφίσταται ως δεδομένο κάποια μορφή διάσπαση της προσοχής όμως εκείνες τις στιγμές μπορώ να επικεντρωθώ περισσότερο σε αυτό που κάνω στη θέση του οδηγού, για να το κάνω ακόμα καλύτερα!! Οπότε, νομίζω ότι βοηθάει….» είπε πρόσφατα σε μια συνέντευξή της, αναφερόμενη στα αν μια τέτοια ιδιαίτερα κατάσταση μπορεί να επιδρά ανασταλτικά στο όλο εγχείρημά της… Η ίδια δεν το βλέπει σαν μια οποιαδήποτε μορφή πάθησης αλλά ως μια ιδιαιτερότητα… Κι αυτό σαφώς βοηθάει την ίδια και όσους την περιβάλλουν

Έτσι κι αλλιώς σημαντικό ρόλο βέβαια σε αυτό τον μοναδικό συνδυασμό «πάθησης» και… πάθους με τους αγώνες ταχύτητας, έπαιξε το οικογενειακό της περιβάλλον!
«Ο πατέρας μου έκανε αγώνες φορτηγών όπως και ο θείος μου ο Ντέιβιντ. Με τις εμπειρίες που έχουν από τους αγώνες, νιώθω πως είναι παντού γύρω μου! Έτσι, όταν πέρυσι, έπαιζα τένις και μετά σταμάτησα τόσο ο πατέρας μου όπως και θείος μου με βοήθησαν και δοκίμασα στα…. φορτηγά».


Τον Αύγουστο του 2020, ως η νεότερη οδηγός στην ιστορία της κατηγορίας ETRC, οδήγησε τον πρώτο της αγώνα στο Most της Τσεχίας μπαίνοντας στις πρώτες θέσεις…
Από τότε ψάχνει για νέες προκλήσεις, αγωνιζόμενη με ένα αυτοκίνητο Mercedes AMG GT3 600 ίππων μετά τη σεζόν στα ράλι με φορτηγά!

Ένα ακόμη βήμα στην εκπλήρωση του μεγάλου της ονείρου θα είναι η συμμετοχή στο Ράλι Ντακάρ του χρόνου και κατόπιν κάτι πολύ πιο γρήγορο έχοντας βέβαια την πρόσφατη εμπειρία ως οδηγός της Μερσέντες
Κι αν τα πιο συνηθισμένα δόγματα του αθλητισμού μας προτρέπουν να κυνηγάμε τα όνειρά μας και ότι αδύνατο στο διάβα μας, για την αυτιστική Αλίσια όλα αυτά είναι μια καθημερινή διαδικασία όπου η ντροπαλή 17χρονη έχει μόνο μία συμβουλή για όλα τα νεαρά κορίτσια που θέλουν να ασχοληθούν με τους αγώνες:

“Θα έλεγα να συνεχίσετε να ονειρεύεστε και προπάντων, ακολουθήστε τα όνειρά σας…..!

Keywords
Τυχαία Θέματα