Αυτές οι τροφές καταστρέφουν την υγεία των δοντιών

Στη σφαίρα της οδοντικής υγείας, υπάρχει μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ των τροφίμων που επιλέγουμε και της κατάστασης των δοντιών μας. Στην καθημερινή μας ρουτίνα είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε την πιθανή βλάβη που ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν στη στοματική μας ευεξία.

Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψουμε τις διατροφικές επιλογές που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των δοντιών μας, κατανοώντας τους πιθανούς κινδύνους και κάνοντας συνειδητές επιλογές, μπορούμε να προστατεύσουμε το χαμόγελό μας και να διατηρήσουμε τη στοματική μας ζωτικότητα για τα επόμενα χρόνια.

Αναψυκτικά
και ζαχαρούχα ποτά

Τα ζαχαρούχα ποτά όπως οι επεξεργασμένοι χυμοί, τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά έχουν πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Προωθούν τις καρδιαγγειακές παθήσεις, την αύξηση βάρους, την αντίσταση στην ινσουλίνη και πολλά άλλα.

Έτσι, μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι επίσης επιβλαβή για τα δόντια και τα ούλα μας. Αυτά τα ποτά είναι όξινα και παρέχουν καύσιμα για βακτήρια που προάγουν την κοιλότητα, τα οποία τρέφονται με ζάχαρη και παράγουν οξέα που απομεταλλώνουν ή διασπούν το σμάλτο των δοντιών.

Ζάχαρη και καραμέλες

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η ζάχαρη τροφοδοτεί επιβλαβή βακτήρια στο στόμα μας, γεγονός που οδηγεί στην παραγωγή οξέων που διασπούν το σμάλτο των δοντιών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διατροφική πρόσληψη προστιθέμενης ζάχαρης θεωρείται ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για κοιλότητες.

Από τη άλλη, τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν έχουν αποδειχθεί ότι βλάπτουν τις οδοντικές κοιλότητες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πηγές φυσικών σακχάρων παρέχουν προστατευτικές ενώσεις, όπως φυτικές ίνες και μέταλλα, που διεγείρουν τη ροή του σάλιου στο στόμα, γεγονός που βοηθά στην προστασία των δοντιών και των ούλων.

Αλκοολούχα ποτά

Τα αλκοολούχα ποτά, ειδικά τα ποτά που παρασκευάζονται με προσθήκη ζάχαρης και όξινων συστατικών, βλάπτουν την υγεία των δοντιών. Η κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του στόματος, καθώς επηρεάζει τη διαπερατότητα της επένδυσης του στόματος, καθιστώντας την πιο ευάλωτη σε πιθανές ουσίες που προάγουν τον καρκίνο. Επιπλέον, το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ξηροστομία, να αυξήσει την οξύτητα και να αλλάξει την ισορροπία των στοματικών βακτηρίων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα δόντια.

Υπερβολικά κολλώδη ή σκληρά τρόφιμα

Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να σπάσει ένα δόντι ή να αφαιρεθεί ένα σφράγισμα. Για παράδειγμα, το τραγάνισμα σε σκληρά τρόφιμα, όπως παξιμάδια ή σκληρές καραμέλες, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες απώλειας δοντιού. Ακόμη, το μάσημα πάγου είναι μια συνήθεια που μπορεί να συμβάλει σε ραγισμένα δόντια.

Πηγή: www.healthline.com

Keywords
Τυχαία Θέματα