Αφιέρωμα: Πέντε χρόνια PS4

“For the Players”

To ημερολόγιο έγραφε 29 Νοεμβρίου 2013 όταν το PS4 λανσαρίστηκε επίσημα στην Ευρωπαϊκή αγορά. Από τότε μέχρι σήμερα η κονσόλα της Sony κατέγραψε μια άκρως εντυπωσιακή πορεία, πουλώντας περισσότερες από 85 εκατομμύρια μονάδες και συντρίβοντας τον άμεσο ανταγωνιστή της (Xbox One). Στην πορεία αυτή είδαμε αρκετά παράδοξα και ευφυέστατες στρατηγικές marketing από τη Sony

για να φτάσουμε εν τέλει σε ένα καθεστώς πρωτοκαθεδρίας. Στο άρθρο αυτό δεν σκοπεύουμε να αναμασήσουμε πληροφορίες που είναι ήδη γνωστές σε όποιον έχει μια στοιχειώδη επαφή με την βιομηχανία των video games και το PS4, αντιθέτως σκοπεύουμε να καταθέσουμε την δική μας υποκειμενική άποψη για την οικιακή κονσόλα της Sony, όπως ακριβώς κάναμε και στα αφιερώματά μας για το PS Vita και το Sega Saturn. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το λανσάρισμα της κονσόλας και την πρώτη μας επαφή μαζί της.

Ο αρχικός ενθουσιασμός

Προσωπικά είχα την τύχη να δοκιμάσω το PS4 αρκετές ημέρες πριν το Ευρωπαϊκό λανσάρισμά του. Τα πρώτα βήματα ήταν η δημιουργία ενός αμερικανικού account για το download free-to-play τίτλων, όπως του Warframe. Λίγες μέρες αργότερα έφτασε από τη Sony το πακέτο με τα πρώτα games, δηλαδή το Killzone: Shadow Fall, το Knack, το Call of Duty: Ghosts και το Assassin's Creed IV: Black Flag. Έχω την εντύπωση ότι το πακέτο περιελάμβανε επίσης τα Battlefield 4 και Lego Marvel Super Heroes, αλλά δεν παίρνω και όρκο.

Οι αρχικές εντυπώσεις; Θετικότατες. To PS4 δεν είχε καμία σχέση με το PS3, διέθετε εξαιρετικό design και UI, το PSN είχε αναβαθμιστεί, η πρόσβαση στο PS Store ήταν πιο άμεση και πιο γρήγορη, τα updates κατέβαιναν ταχύτατα και επιτέλους η κονσόλα διέθετε ένα αξιοπρεπές controller. Σε επίπεδο πωλήσεων η κονσόλα ξεκίνησε με το... καλημέρα να ξεπουλά σαν ζεστή λαγάνα την Καθαρή Δευτέρα. Στην χώρα μας δε η ζήτηση ήταν πολύ μεγαλύτερη από τα διαθέσιμα αποθέματα και χρειάστηκε να περάσουν αρκετές εβδομάδες για να επέλθει σταθεροποίηση.

Η “λευκή επιταγή” και το έξυπνο marketing

To βασικό κριτήριο για την επιτυχία μιας κονσόλας ήταν και θα είναι τα games της. Ποια games όμως τα exclusives ή τα third-party; Ή μήπως ο συνδυασμός τους; Υπάρχουν βάσιμα και ακράδαντα επιχειρήματα για όλες τις απόψεις. Αρκετοί εκφράζουν την άποψη, ότι το PS4 πέτυχε λόγω των αποκλειστικών κυκλοφοριών του. Σεβαστή αυτή η άποψη, αλλά αντικρούεται από το γεγονός ότι μεσολάβησαν 16 μήνες μέχρι να δούμε κάποιο ηχηρό exclusive στο PS4 (αναφερόμαστε στο Bloodborne). Σε όλο αυτό το διάστημα PS4 συνέχιζε να πουλάει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς σε όλες τις χώρες, πλην της Ιαπωνίας. Οι Ιάπωνες απλά περίμεναν τα exclusives, καθώς δεν έβρισκαν λόγο να αγοράσουν το PS4 από τη στιγμή που πολλά multiplatform games διατίθεντο στο PS3.

Στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, το PS4 πούλαγε περισσότερο λόγω των multiplatform τίτλων, οι οποίοι έτρεχαν στα 1080p και όχι στα 900p, όπως συνέβαινε στην περίπτωση του Xbox One. To επίτευγμα αυτό της Sony είναι μοναδικό και άνευ προηγουμένου, γιατί απλά κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών με ένα πολύ μικρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αντιθέτως, εκείνο το διάστημα η Microsoft δεν πάλευε για να νικήσει το PS4, αλλά για να επανακτήσει την χαμένη εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Ποιος ενδιαφέρεται σήμερα σε τι resolution τρέχει ένα game στο PS4 και στο Xbox One; Κανείς. Ποιος ενδιαφέρεται αν το Xbox One X προσφέρει κατά βάση native 4Κ και το PS4 Pro 1440p; Επίσης κανείς. Ο δε άμεσος ανταγωνιστής του PS4 έχει πάψει να είναι το Xbox One, αλλά το Nintendo Switch, το οποίο επίσης διαγράφει μια εντυπωσιακή πορεία από πλευράς πωλήσεων.

Η χρυσή τριετία

Από το 2016 και μετά, το PS4 όχι μόνο συνέχιζε την ξέφρενη πορεία του, αλλά αυτή ήταν πέρα για πέρα δικαιολογημένη. Η βιβλιοθήκη τίτλων του εμπλουτίζονταν με όλο και περισσότερο exclusive και μη περιεχόμενο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα Uncharted 4: A Thief's End, God of War, Nioh, Yakuza 0 και Persona 5. Πέρα από τα πρωτοκλασάτα αυτά games, το PS4 διαθέτει αρκετά ακόμη exclusives που μπορεί να μην προκάλεσαν πάταγο, αλλά τουλάχιστον στα δικά μας μάτια είναι εξαιρετικά. Ένα από αυτά είναι και το Alienation της Housemarque. Την δεδομένη χρονική στιγμή η βιβλιοθήκη τίτλων του PS4 είναι πλουσιότερη από την αντίστοιχη οποιασδήποτε άλλης κονσόλας. Το γεγονός αυτό οφείλεται και σε έναν ακόμη παράγοντα, στο PS VR.

Οι πωλήσεις του PS VR μπορεί να είναι χαμηλές σε σύγκριση με την βάση παικτών της κονσόλας, ωστόσο είναι το πιο εμπορικά επιτυχημένο VR headset της αγοράς. Επίσης, υπάρχουν τίτλοι που εκ πρώτης όψεως μπορεί να μην γεμίζουν το μάτι, όπως το Moss και το Archangel, ωστόσο καταφέρνουν να χαρίσουν μια μοναδική εμπειρία. Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τα άφθονα JRPG και Visual Novels που έχουν κατακλύσει τους τελευταίους μήνες την κονσόλα της Sony. Προφανώς και τα games αυτά απευθύνονται σε ένα μικρότερο κοινό, ωστόσο και αυτά με τη σειρά τους χαρίζουν μια ακόμη δυναμική στο PS4.

To μέλλον

Ένα ακόμη τρομακτικό επίτευγμα του PS4 είναι ότι από την εποχή του PS2 είχαμε να δούμε μια κονσόλα που να απολαμβάνει την καθολική αποδοχή όλων των παικτών. Η ίδια η Sony έχει δηλώσει ότι σιγά σιγά το PS4 ολοκληρώνει τον κύκλο του, ωστόσο πιστεύουμε ακράδαντα ότι η κονσόλα έχει τουλάχιστον τρία ακόμη χρόνια ζωής. Μπορεί το 2020 να δούμε τον διάδοχό του, ωστόσο η Sony δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την τεράστια βάση παικτών του PS4. Δεν το έκανε ούτε όταν κυκλοφόρησε το PS2, ούτε όταν βγήκε το PS3. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ακόμη δεν έχουμε δει τα “καλύτερα”, αφού περιμένουμε τίτλους, όπως το The Last of Us Part II.

Όπως πάντα περιμένουμε τις απόψεις σας, αλλά και όσες αναμνήσεις από το PS4 θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας στα σχόλια.

IGN GreeceΓιορτάστε τα πέντε χρόνια ζωής του Playstation 4IGN Greece: Reviews Σεπτεμβρίου 2018Ο κόσμος προσπαθεί να καταλάβει τι περιέχει το μυστηριώδες νέο update του PS4

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα