Αμπερντίν-ΠΑΟΚ 2-3: Ανατροπή πρωτιάς! (hls)

Δε γινόταν στη βραδιά που ο Ράζβαν Λουτσέσκου θα γινόταν ο προπονητής με τις περισσότερες παρουσίες στον πάγκο της ομάδας όλων των εποχών οι ποδοσφαιριστές του να μην του έκαναν δώρο τη… νίκη. Ασχέτως αν για να συμβεί αυτό χρειάστηκε ν’ αφυνπνησθούν και από το 73’ μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα να πετύχουν τρία γκολ!

Τα πλάνα των προπονητών

Ο Μπάρι Ρόμπσον πήγε σε μια αμυντικογενή σύνθεση με σχηματισμό 5-4-1, όπως συνηθίζει όταν η ομάδα του λογίζεται ως αουτσάιντερ σε αναμέτρηση. Απέφυγε να ασκήσει πίεση ψηλά επενδύοντας σε γοργές αντεπιθέσεις και προσπάθειες των ακραίων

να βρουν τον Μιόφσκι εξωτερικές μπαλιές.

Καμία έκπληξη από τον Ράζβαν Λουτσέσκου, με το 4-2-3-1 να πλαισιώνεται από μία ολοκαίνουργια 11άδα σε σχέση με την αντίστοιχη της περασμένης Κυριακής, πλην του Τάισον. Αυτήν τη φορά ήταν η σειρά του Ράφα Σοάρες να βγάλει πράγματα στην επίθεση περισσότερο από το ρόλο του δημιουργού και λιγότερο από αυτόν του εκτελεστή.

Έλειψε το αποτέλεσμα από τη μαγεία του Κωνσταντέλια

Το ευτυχές γεγονός και για τις δύο ομάδες ήταν πως η καταρρακτώδης βροχή σταμάτησε λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα, αφήνοντας μόνον τον αέρα να επιδρά στις προσπάθειες των δύο ομάδων.

Παρουσία χίλιων και πλέον φίλων του ΠΑΟΚ στις κερκίδες του «Pittodrie Stadium» το ματς ξεκίνησε σε πλήρεις αναγνωριστικούς ρυθμούς και για τις δύο ομάδες. Αυτήν του Ράζβαν Λουτσέσκου να πηγαίνει σε παιχνίδι κατοχής και πλήρους ελέγχου του ρυθμού κι αυτήν της Αμπερντίν να δείχνει τη σαφή πρόθεσή της να προφυλάξει τα μετόπισθεν βγαίνοντας γοργά στην αντεπίθεση.

Photo by Ross Johnston/Newsline Media

Εξ αρχής κατέστη σαφές πως η… ατομική ενέργεια – μπορούσε να – κάνει τη διαφορά και πολύ γρήγορα αυτό κόντεψε να συμβεί χάρη στις μαγικές εμπνεύσεις του Κωνσταντέλια. Σε φάση στο 12’ που ξεκίνησε από αριστερά, πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του, χόρεψε ολόκληρη την αντίπαλη άμυνα, πλάσαρε με την μπάλα να βρίσκει στην αριστερή κάθετη δοκό της εστίας του Ρόοας και να απομακρύνεται αφήνοντας σαστισμένους όλους τους θεατές που ήταν στο γήπεδο.

Η Αμπερντίν επέλεξε να ψάξει τον Μιόφσκι με μακρινές μπαλιές, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τις στατικές φάσεις, δίχως όμως κάτι από όλα αυτά να της βγει. Με την κατοχή να είναι υπέρ του «Δικεφάλου» σε ποσοστό άνω του 70%, αποπειράθηκε να βγει ψηλά και να πιέσει, επιλογή ωστόσο που έδωσε χώρους στον αντίπαλο και συνέπεια να καταγράψει τη δεύτερη μεγάλη στιγμή με τον Ζίβκοβιτς να βγάζει την κάθετη στον Κωνσταντέλια – από δεξιά αυτήν τη φορά – εκείνος με απίστευτη ντρίμπλα άδειασε τον αντίπαλό του αλλά ο Ρόος έκοψε τη λόμπα που δοκίμασε ο 20χρονος διεθνής για να τον νικήσει στο 38’.

Τις ευκαιρίες του φλύαρου «Δικεφάλου» στο πρώτο 45λεπτο ολοκλήρωσαν μια κεφαλιά του Σβαμπ από πλεονεκτική θέση πάνω στον Ρόος κι ένα διαγώνιο σουτ του Σοάρες που έφυγε πάνω από την εστία.

Από την… «κόλαση» στον… «παράδεισο» είκοσι λεπτά δρόμος!

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε δίχως διαφοροποιήσεις στις ενδεκάδες τους. Ο «Δικέφαλος» θέλησε να συνεχίσει από εκεί απ’ όπου είχε αφήσει το πρώτο ημίχρονο, με ποδόσφαιρο κυριαρχίας κι ελέγχου του ρυθμού αλλά οι γηπεδούχοι είχαν διαφορετική άποψη.

Κι αν η διαφορά ποιότητας ήταν εμφανής, η ράθυμη εικόνα των ποδοσφαιριστών του κ. Λουτσέσκου και τα ατομικά λάθη έδωσαν στους γηπεδούχους να πανηγυρίσουν. Την αρχή έκανε ο Μιόφσκι στο 50’ όταν ο ΜακΚένζι έβγαλε τη σέντρα από αριστερά, με τον Εκόνγκ εκτός περιοχής η μπάλα πέρασε – και – από τον Κουλιεράκη φτάνοντας στον πρώτο σκόρερ της Αμπερντίν, που είχε το χρόνο ν’ αλλάξει πόδι και να νικήσει με πλασέ τον Κοτάρσκι.

Ο ΠΑΟΚ μπήκε σε κατάσταση σοκ από την οποία άργησε να βγει. Προσπάθησε μεν ν’ αντιδράσει, οι παίκτες του ανέβηκαν ψηλά και το… «πλήρωσαν» στο 58’ όταν σε φάση αντεπίθεσης ο Μπάρον τροφοδότησε τον Μιόφσκι, εκείνος τον Πολβάρα που στο τετ α τετ νίκησε τον διεθνή Κροάτη πορτιέρε του «Δικεφάλου» για το 2-0 σκορπίζοντας ενθουσιασμό στους Σκωτσέζους που βρέθηκαν στις κερκίδες του «Pittodrie Stadium».

Βλέποντας την ομάδα του ν’ αδυνατεί να ξεκολλήσει από το τέλμα που βρέθηκε ο Ρουμάνος τεχνικός στο 64’ πέρασε στο ματς τους Μπάμπα, Οζντόεφ, Σαμάτα αντί των Ρ. Σοάρες, Τσιγγάρα και Τόμας. Αρχικά ο Μπάμπα, πήρε πρωτοβουλίες, έβγαλε ενέργεια και προκάλεσε ανησυχία στους γηπεδούχους με τις ενέργειές του από αριστερά, όμως το πλέον αξιόλογο ήταν ένα σουτ του Κωνσταντέλια από τα όρια της περιοχής με την μπάλα να περνάει ένα μέτρο πάνω από την εστία του Ρόος.

Όμως και πάλι κάτι έλειπε…. Με τους Ζίβκοβιτς και Τάισον σε… χαμηλή πτήση, ο κ. Λουτσέσκου στο 73’ απέσυρε τον Βραζιλιάνο για να δώσει στην ομάδα αυτό που της έλειπε κι αυτό ήταν ο Ντεσπόντοφ! Δευτερόλεπτα μετά την είσοδό του στον αγώνα, βρέθηκε εκεί που έπρεπε για να πάρει την μπάλα από – άλλη μία – κούρσα του Κωνσταντέλια και να πλασάρει σε κενή εστία για το 2-1, δημιουργώντας ελπίδα στους συμπαίκτες του κι έκδηλη ανησυχία στους αντιπάλους.

Ο «Δικέφαλος» συνέχισε με το πόδι πατημένο στο γκάζι κι ανταμείφθηκε στο 84’ όταν ο Βιεϊρίνια με δυνατό σουτ εντός περιοχής και την μπάλα να βρίσκει στον Χέιζ νίκησε τον Ρόος για δεύτερη φορά φτάνοντας στο 2-2 και πυροδοτόντας ενθουσιασμό στους φίλους της ομάδας που ταξίδεψαν χιλιάδες χιλιόμετρα για να είναι – και – εκεί.

Η υπερπροσπάθεια έφερε και κόπωση κι η κόπωση ελπίδα στους γηπεδούχους που στα τελευταία λεπτά έψαξαν την ύστατη αντίδραση για την ανάκτηση των ηνίων όμως όλα κρίθηκαν – κυριολεκτικά – στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Μια πάσα για τον Οζντόεφ, ένα πάτημα του Ρούμπεζιτς στο πόδι του Ρώσου πάνω στη γραμμή της μεγάλης περιοχής κι η εξέταση της φάσης από το VAR έδωσαν την ευκαιρία στον ΠΑΟΚ να επιστρέψει ολοκληρωτικά.

Ο Σβαμπ έστησε την μπάλα στα έντεκα μέτρα και δεν αστόχησε για το 2-3 που ήταν κι η τελευταία φάση της αναμέτρησης! Τα πανηγύρια που ακολούθησαν δεν έχουν προηγούμενο με τους ποδοσφαιριστές να γίνονται ένα με τον κόσμο σ’ ένα πάρτι δίχως προηγούμενο….

Διαιτητής

Σεμπάστιαν Γκισχάμερ (Αυστρία)

Βοηθοί

Ρόναλντ Ρίεντελ (Αυστρία)

Σαντίνο Σρέινερ (Αυστρία)

Τέταρτος

Βάλτερ Άλτμαν (Αυστρία)

Οι συνθέσεις

Αμπερντίν (Μπ. Ρόμπσον) (5-4-1): Ρόος, Ντέβλιν, Γκάρντενμαν, Ρούμπεζιτς, Γιένσεν, ΜακΚένζι, Πολβάρα (73’ Χέιζ), Σίνι, Μπάραν (73’ Κλάρκσον), ΜακΓκράθ, Μιόφσκι (73’ Ντουκ).

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου) (4-2-3-1): Κοτάρσκι, Βιεϊρίνια, Έκονγκ, Κουλιεράκης, Ράφα Σοάρες (64’ Μπάμπα), Τσιγγάρας (64’ Οζντόεφ), Σβαμπ, Ζίβκοβιτς, Κωνσταντέλιας, Τάισον (73’ Ντεσπόντοφ), Τόμας (64’ Σαμάτα).

Keywords
Τυχαία Θέματα