V-Rally 4 Review

Ανάψτε φλας και προσπεράστε.

Στα 40 περίπου χρόνια ιστορίας των βιντεοπαιχνιδιών έχουν έλθει και παρέλθει πολλά σημαντικά franchises. Κάποια είναι σειρές-ορόσημα, όντας απολύτως ταυτισμένες με τις κατηγορίες που εκπροσωπούν. Αρκετά από αυτά τα franchises συνεχίζουν να μας απασχολούν με νέες κυκλοφορίες, ενώ κάποια άλλα (για διαφορετικούς λόγους) έχουν αποχαιρετήσει αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό. Παραδείγματα υπάρχουν αρκετά και είναι απλωμένα σε ολόκληρο το φάσμα του gaming. Κορυφαίες σειρές όπως τα Half Life, Quake,

Breath of Fire, Dino Crisis, Sega Rally, TimeSplitters και Gabriel Knight έχουν κοινό στοιχείο το πλήθος κόσμου που τα αγάπησε, δεν τα ξέχασε, αλλά αντιθέτως αναμένει τα sequels τους. Δυστυχώς τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει για την σειρά V-Rally.

Η Κylotton (υπεύθυνη για τα πρόσφατα WRC) επέλεξε να επαναφέρει στην επικαιρότητα μια ξεχασμένη σειρά αγώνων off road και μάλιστα 16 ολόκληρα χρόνια μετά. Μήπως άραγε ξέρουν κάτι που δεν γνωρίζουμε;

Ας είμαστε ειλικρινείς. Τα V-Rally δεν τα αναζήτησε κανείς στα τόσα χρόνια απουσίας και μάλλον δικαίως. Άλλωστε ποτέ δεν στάθηκε σε οποιοδήποτε είδος βάθρου. Αντιθέτως, πάντα... προσέκρουε πάνω σε ποιοτικότερους τίτλους, όπως τα Colin McRae, WRC και Gran Turismo. Πως λοιπόν να καταφέρει ένα αφημένο στην λήθη franchise να χαράξει τον δικό του δρόμο και να βρει το κοινό του δημιουργώντας ίσως και ένα νέο ρεύμα; Αν κρίνουμε από το πρόσφατο δημιούργημα της Kylotton, τα πράγματα θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολα.

Η πρώτη επαφή σας με το V-Rally 4 δεν πρόκειται να επιφέρει κάποιο επιφώνημα ενθουσιασμού. Τα έχετε ξαναδεί όλα και μάλλον τα έχετε δει καλύτερα. Το παιχνίδι χωρίζεται σε δύο πυλώνες. Το Quick Game και το V-Rally mode. Στο πρώτο μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε όχημα θέλετε (ακόμα και buggy) και απευθείας να τρέξετε σχεδόν σε κάθε γωνιά του χάρτη μιας η λίστα των διαθέσιμων περιοχών είναι επαρκής. Μπορείτε να επιλέξετε από off road διαδρομές, κλειστές πίστες μέχρι ανάβαση βουνού ή τεστάρισμα στις drifting ικανότητές σας. Το V-Rally 4 έχει ικανοποιητικό περιεχόμενο αλλά πρέπει να σημειώσουμε πως στερείται αληθινών αγώνων και σιρκουί.

Το V-Rally mode είναι ουσιαστικά το career mode και σε αυτό, πιθανότατα, θα περάσετε τις περισσότερες ώρες σας προσπαθώντας να αναρριχηθείτε στην ιεραρχία του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Δυστυχώς τα πράγματα εδώ θα σας απογοητεύσουν αφού το όλο στήσιμο μοιάζει να έχει γίνει στο πόδι και αποπνέει έναν ερασιτεχνισμό. Η ανέλιξη μοιάζει σαν να μην έρχεται ποτέ. Θα έχετε συνεχώς την αίσθηση πως αγωνίζεστε σε πανομοιότυπα σιρκουί τα οποία απλώς επαναλαμβάνονται και δεν οδηγούν πουθενά. Eπίσης, άστοχη είναι και η ύπαρξη της ομάδας μηχανικών, η οποία δεν προσδίδει κάποιο βάθος στο παιχνίδι, ενώ και οι βελτιώσεις/ρυθμίσεις του αυτοκινήτου είναι επιφανειακές θυμίζοντας παιχνίδι σε... smatrphone. Θα μπορούσε να είναι μία ενδιαφέρουσα πτυχή του τίτλου όμως στην παρούσα κατάσταση απλώς υπάρχει για να υπάρχει.

Όλα τα παραπάνω παρουσιάζονται μέσω των πιο ανέμπνευστων και μονοδιάστατων μενού που έχουμε αντικρίσει. Τα πάντα στερούνται αισθητικής και θυμίζουν παιχνίδι του 1997. Σε αυτό προσμετρήστε τα πανομοιότυπα εικονίδια που συνδυαστικά με την μικροσκοπική γραμματοσειρά προκαλούν σύγχυση και θα σας κάνουν να μαντεύετε τις επόμενες κινήσεις σας. Τέλος, η μουσική επένδυση μάλλον είναι άγνωστη έννοια για τους developers του παιχνιδιού αφού για κάποιον μυστήριο λόγο υπάρχει μόλις ένα (!) τραγούδι το οποίο μοιραία θα κάνει τα νεύρα σας κρόσσια.

Ο οπτικός τομέας του V-Rally 4 σηκώνει αρκετή συζήτηση. Στο μεγαλύτερο κομμάτι, τα γραφικά μοιάζουν ωσάν απομεινάρι μιας άλλης, πολύ μακρινής εποχής. Τα αυτοκίνητα αποτελούνται από χαμηλό αριθμό πολυγώνων και είναι σαν να διακτινίστηκαν απευθείας από το PlayStation 2. Τα περιβάλλοντα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, έχουν textures που μοιάζουν πλαστικοποιημένα και επίπεδα, σαν από χαρτόνι. Αυτό εντείνεται από τα πλημμελή εφέ φωτισμού και το μέτριο βάθος πεδίου (depth of field). Ενδεικτικά, το ηφαίστειο Φουτζιγιάμα στην Ιαπωνία ή το Milky Way στο βραδινό Γκραν Κάνιον είναι ταπετσαρίες χαμηλής ανάλυσης και ρίχνουν το,όποιο, immersion στα τάρταρα. Τα ηχητικά εφέ είναι και αυτά με την σειρά τους μέτρια και δεν καταφέρνουν να ζωντανέψουν τους αγώνες σας. Ανάλογη επίδοση έχουν και οι ήχοι των κινητήρων οι οποίοι δεν φτάνουν ούτε στο ελάχιστο τον πήχη που έχει θέσει εδώ και χρόνια ο ανταγωνισμός.

Υπάρχουν, ευτυχώς, και στιγμές που το V-Rally 4 θα κλέψει μερικά βλέμματα θαυμασμού, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με το υγρό στοιχείο. Η θαμπάδα από την υγρασία (bokeh) στα βραδινά φώτα της Ιαπωνίας, η βρόχινη ομίχλη στην λασπωμένη Κένυα και η πυκνή βλάστηση στα εθνικά πάρκα της Αμερικής σίγουρα προσμετρώνται, μαζί με τα 60fps του gameplay, στα θετικά στοιχεία του τίτλου. Σημαντικότερο εξ’ αυτών είναι το, παραδόξως, διασκεδαστικό gameplay το οποίο υποστηρίζει και τοπικό παιχνίδι δύο ατόμων

Όσα χασμουρητά και να προκαλεί το στήσιμό του, τόση αδρεναλίνη εκκρίνει όταν τρέχεις στις πίστες του. Ο χειρισμός έχει μια πιο arcade λογική από άλλους τίτλους και συγχωρεί περισσότερο τα λάθη. Τα αμάξια δίνουν καλή αίσθηση στην οδήγησή τους, ιδιαίτερα όταν επιλέγεται η οπτική πρώτου προσώπου. Σημειώστε πάντως πως παρά την πιο arcade προσέγγιση, δεν πρόκειται για διόλου εύκολο παιχνίδι. Θα χρειαστούν ώρες επί ωρών έως ότου να γίνετε ο άρχων του δρόμου και να κατατροπώσετε φίλους και εχθρούς.

Το review βασίστηκε στην physical έκδοση του παιχνιδιού για το PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από την IGE.

IGN GreeceΟι μισοί χρήστες Switch έχουν αγοράσει τα μεγαλύτερα παιχνίδια της NintendoΤο Doom του 1993 ετοιμάζεται να υποδεχθεί το πρώτο του ''Patch''Καινούργιο παιχνίδι από τον δημιουργό του Ark: Survival

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα