Unheard Review

Ακούσατε, ακούσατε…

Το Unheard είναι ένας τίτλος που επιβάλλεται να παίξετε με ακουστικά. Φυσικά είναι δυνατόν να το ολοκληρώσετε αποκλειστικά με χρήση των ηχείων του υπολογιστή, αλλά για έναν τίτλο όπου η πλειοψηφία της πληροφορίας που δίνεται στον παίκτη βρίσκεται στον ήχο, θέλετε να εντοπίσετε κάθε μικρή λεπτομέρεια. Συχνά είναι αυτές οι λεπτομέρειες που θα αποκαλύψουν την λύση ενός αινίγματος ή την ταυτότητα ενός δολοφόνου.

Α δεν το ανέφερα νωρίτερα; Το Unheard είναι ένα detective game

και παίζετε ως ένας αστυνομικός, ο οποίος με την χρήση ενός μυστήριου συστήματος μπορεί να ακούσει κάθε πτυχή ενός εγκλήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στόχος είναι όχι μόνο να βρείτε τον δράστη, αλλά να ταυτοποιήσετε και κάθε άτομο που είναι παρόν στην σκηνή μόνο από την φωνή του και τις συζητήσεις στις οποίες εμπλέκεται. Ταυτόχρονα, καλείστε να απαντήσετε και σε συμπληρωματικά ερωτήματα που αφορούν τις διάφορες λεπτομέρειες του εγκλήματος.

Για παράδειγμα στο δεύτερο έγκλημα που αφορά την κλοπή ενός πίνακα από μια γκαλερί, δεν αρκεί να βρείτε ποιος έκλεψε τον πίνακα. Για να κλείσετε την υπόθεση μια και καλή πρέπει να βρείτε και που κατέληξε ο εν λόγω πίνακας. Ακολουθώντας μια παρόμοια τακτική με το Return of the Obra Dinn, οι ερωτήσεις αυτές διασφαλίζουν ότι ο παίκτης δεν θα απαντήσει τυχαία απλά για να προχωρήσει, αλλά θα προσπαθήσει να καταλάβει κάθε συζήτηση, κάθε ήχο που συναντάει, απλά και μόνο για την πιθανότητα να κρύβουν κάτι βαθύτερο.

Ο τρόπος που λειτουργεί όλο αυτό είναι ο εξής: έχετε στην διάθεση σας μια κάτοψη του κτηρίου το οποίο πρόκειται να γίνει σκηνή εγκλήματος και μετακινώντας το avatar σας από δωμάτιο σε δωμάτιο, έχετε την ευκαιρία να κρυφακούσετε διαφορετικές συζητήσεις σε πραγματικό χρόνο. To ηχητικό timeline μοιάζει με youtube video στον χειρισμό του, δίνοντάς σας την δυνατότητα να πατήσετε παύση, να προχωρήσετε μπροστά ή να γυρίσετε πίσω, πράγμα που θα χρειαστεί να κάνετε αρκετά καθώς την ίδια στιγμή μπορεί να λαμβάνουν χώρα πολλές σημαντικές αποκαλύψεις σε διαφορετικά σημεία του χώρου.

Ακούγοντας ξανά και ξανά το ίδιο πράγμα, από διαφορετικές φυσικά οπτικές (ή ακουστικές) γωνίες, θα σας αφήσει με μια μεγάλη εκτίμηση για τις ερμηνείες των voice actors. Μπορεί στην αρχή να φαίνονται λίγο υπερβολικά εμφατικές αλλά σιγά σιγά γίνεται ξεκάθαρο ότι, με την απουσία οποιασδήποτε εικόνας, είναι όσο εκφραστικές πρέπει να είναι ώστε να μεταδίδουν ξεκάθαρα τον τόνο και τις λεπτές αποχρώσεις της ανθρώπινης ψυχολογίας. Τίποτα δεν ξεφεύγει στα όρια του θεατρικού, αντίθετα όσο περισσότερο ακούτε τόσο πιο ρεαλιστικό φαίνεται το κάθε σενάριο.

Ταυτόχρονα και από τεχνικής πλευράς η μίξη του ήχου είναι σχετικά καλή, χρησιμοποιώντας με έξυπνο τρόπο την εγγύτητα του avatar σε διαφορετικούς ομιλητές ή πηγές θορύβου. Δεν είναι όμως τέλεια και πολλές φορές ήχοι κόβονται απότομα μόλις απομακρυνθείτε μια συγκεκριμένη απόσταση ή φωνές σταματούν να ακούγονται μόλις διαβείτε την ακόμα ανοιχτή πόρτα ενός δωματίου. Αυτές οι μικρές ατέλειες μπορεί να είναι κάπως ενοχλητικές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εμποδίζουν το gameplay και την ικανότητα του παίκτη να αντλήσει συμπεράσματα, αλλά σπάνε λίγο το immersion.

Ακόμα όμως και με αυτά τα ψεγάδια, μόνο απολαυστικές μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τις τρεις περίπου ώρες που μας πήρε να ολοκληρώσουμε το Unheard. Επιπλέον θεωρούμε άξιο αναφοράς και ιδιαίτερα τιμητικό για τους developers, ΝΕΧΤ Studios, το γεγονός ότι παρά την εξαιρετικά χαμηλή τιμή του (περίπου 5,5 ευρώ) το Unheard έχει ήδη ένα δωρεάν DLC που προσθέτει επιπλέον περιεχόμενο. Βέβαια μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο για να το απολαύσουμε καθώς αυτή την στιγμή είναι διαθέσιμο μόνο στην Κινέζικη γλώσσα.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PC.

IGN GreeceΤο Twitch Prime και η Rockstar Games ανακοινώνουν συνεργασία για τα GTA Online και Red Dead OnlineNintendo, Microsoft, και Sony παίρνουν θέση για τους δασμούς της Κυβέρνησης TrumpΑνακοινώθηκε το Dota Underlords

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα