Toki Review

H καλύτερη μαϊμού (μετά τον Rafiki φυσικά) επιστρέφει!

Το Toki, ένα arcade run and gun που κυκλοφόρησε στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, μπορεί να μην έμεινε στην ιστορία όπως άλλοι τίτλοι της εποχής, αλλά είχε σίγουρα το κοινό του. Γι’ αυτό άλλωστε μεταφέρθηκε και σε διάφορα άλλα format, όπως στα Amiga, Atari ST, ZX Spectrum και NES. Με την αλλαγή της χιλιετίας

όμως, το Toki είχε φαινομενικά ξεχαστεί. Αυτό άλλαξε το 2009 όταν ένα remake για PC ανακοινώθηκε από την Golgoth Studio. Παρ’ όλο που ποτέ δεν ακυρώθηκε επίσημα, δεν κυκλοφόρησε ποτέ και παραμένει χαμένο στα βάθη του (πλέον κλειστού) Steam Greenlight.

H ελπίδα όμως πεθαίνει τελευταία, και το πολυπόθητο remake θα δει τελικά το φως της ημέρας, έχοντας διαφορετικό developer και διαφορετική πλατφόρμα κυκλοφορίας. H Microïds, ένα γαλλικό studio που έχει στο βιογραφικό του τίτλους όπως τα Syberia games, φέρνει το Toki αποκλειστικά στο Nintendo Switch. Μια πιο special έκδοση, η Retrocollector Edition, θα περιλαμβάνει τον τίτλο, ένα artbook, αυτοκόλλητα και ένα εντυπωσιακό ξύλινο arcade cabinet για το Switch, προκειμένου να δώσετε μια πιο ρετρό αίσθηση στην κονσόλα σας.

Ο πρωταγωνιστής μας είναι ο Toki, μια ξανθή εκδοχή του Tarzan, o οποίος μεταμορφώνεται σε πίθηκο από ένα μάγο, ο οποίος κλέβει και την κοπέλα του, την Miho. Η μεταμόρφωσή του όμως αυτή δεν είναι αρκετή για να τον σταματήσει και με μόνα του όπλα, το άλμα του και τα πυρά του, θα περάσει δια πυρρός και σιδήρου προκειμένου να σώσει το κορίτσι, αλλά και την ανθρωπιά του.

Δεν θα περάσει δύσκολα όμως μόνο ο Toki, αλλά και ο παίκτης. Έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικά πιστό remake και έτσι η θρυλική δυσκολία των arcade games κάνει και εδώ την εμφάνισή της. Έχετε βέβαια επιλογές στο βαθμό δυσκολίας, αλλά ακόμα και στο easy δεν έχουμε τις ανέσεις, στις οποίες μας έχουν συνηθίσει οι πιο σύγχρονοι τίτλοι. Ένα χτύπημα σημαίνει θάνατος και ο βαθμός δυσκολίας καθορίζει μόνο τον αριθμό των ζωών, των continues και τον αριθμό των πυρών που πρέπει να ρίξετε σε αντιπάλους για να τους σκοτώσετε. Επομένως, αν και τεχνικά μπορείτε να τερματίσετε το Toki σε λιγότερο από μια ώρα, στην πραγματικότητα η γνώση που χρειάζεστε για να το καταφέρετε αυτό θα αποκτηθεί με πολλούς θανάτους και αρκετή υπομονή, καθώς η επιτυχία, πέρα από γρήγορα αντανακλαστικά, απαιτεί και την απομνημόνευση των levels και των θέσεων των εχθρών σε αυτά.

Με μόνο έξι levels βέβαια, δεν θα σας πάρει υπερβολικά πολύ χρόνο να τα μάθετε. Αν και λίγα σε αριθμό, η ποικιλία στα σκηνικά, με ζούγκλες, σπηλιές, παγωμένα τοπία, λάβα και χρυσά παλάτια είναι πολύ ευχάριστη και σε συνδυασμό με έναν έξυπνο σχεδιασμό, ιδιαίτερα όσον αφορά την τοποθέτηση εμποδίων και εχθρών, κρατάνε το gameplay ενδιαφέρον παρά την αγανάκτηση που μπορεί να προκαλέσει ο αμείλικτος βαθμός δυσκολίας.

Όσον αφορά τον οπτικοακουστικό τομέα, η αγάπη για το αρχικό υλικό είναι εμφανέστατη και σε συνδυασμό με το ταλέντο των developersτου remakeμας έχει δώσει ένα πανέμορφο αποτέλεσμα. Το artstyleθυμίζει παλιά κόμικς και δίνει μια αίσθηση ζωγραφισμένου στο χέρι, οι χαρακτήρες έχουν σχεδιαστεί με αστείο και εξαιρετικά εκφραστικό τρόπο, ενώ και τα animationsείναι στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ όμορφα. Όσον αφορά τον ήχο, το soundtrackέχει φτιαχτεί κυριολεκτικά από την αρχή και ουδεμία σχέση έχει πλέον με τους 8-bitήχους των arcade, ενώ και τα soundeffectsδείχνουν την προσοχή που δόθηκε στις λεπτομέρειες κατά την ανάπτυξη του remake.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για το Nintendo Switch, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Enarxis Dynamic Media.

IGN GreeceΈχουμε νέα για τα παπούτσια που ετοιμάζει το Playstation με τη NikeH Slitherine θα παρουσιάσει στις 19 Νοεμβρίου τη νέα κυκλοφορία τηςΜπαίνει και το PC στον αγώνα των Retro Consoles

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα