This War of Mine: Stories - Father's Promise Review

Η φρίκη του ολοκληρωτικού πολέμου.

H indie βιομηχανία έχει καταφέρει να βάλει τα... γυαλιά σε πολλές μεγάλες εταιρείες του χώρου, διδάσκοντας μας, ότι η βασική προϋπόθεση για να αναπτύξεις ένα αξιόλογο game δεν είναι οι οικονομικοί πόροι, αλλά το μεράκι και η πίστη στο όραμά σου. Η 11 bit studios είχε αρχίσει να δείχνει τα δόντια της από το 2011, όταν και μας παρουσίασε το καινοτόμο Anomaly: Warzone Earth, ενώ το 2014 σόκαρε

την παγκόσμια gaming κοινότητα με το This War of Mine.

Μετά από τεσσερισήμισι περίπου χρόνια θα περίμενε κανείς ότι η πολωνική εταιρεία θα είχε ήδη κλείσει τον κύκλο του This War of Mine και θα προχώραγε σε άλλα projects. Παρά την κυκλοφορία του επίσης εξαιρετικού Frostpunk, η 11 bit studios δεν δείχνει διατεθειμένη να κλείσει τον κύκλο του αριστουργήματός της. Το Νοέμβριο του 2017 έκανε γνωστή την πρόθεσή της να αναπτύξει το σύμπαν του παιχνιδιού μέσα από την τριλογία του This War of Mine: Stories, η οποία απαρτίζεται από τα Father's Promise, The Last Broadcast και από ένα τρίτο -άτιτλο για την ώρα- μέρος, το οποίο εικάζουμε ότι θα κυκλοφορήσει το Νοέμβριο του 2019. Το πρώτο μέρος της τριλογίας κυκλοφόρησε πριν από μερικές εβδομάδες στις iOS και Android συσκευές υπό την μορφή ενός stand-alone game (δεν απαιτείται η αγορά του This War of Mine). Με αυτό ακριβώς θα ασχοληθούμε σήμερα στο παρόν review.

Για τους αμύητους στο σύμπαν του This War of Mine να σημειώσουμε ότι ο τίτλος αποτυπώνει γλαφυρά την φρίκη της πολιορκίας του Σεράγεβο και κατ' επέκταση του πολέμου της Βοσνίας από την οπτική του άμαχου πληθυσμού. Το Father's Promise με τη σειρά του μας αφηγείται την ιστορία του Adam, ενός πατέρα που προσπαθεί να σώσει την κόρη του και να δραπετεύσει από την πολιορκημένη πόλη. Στην προκειμένη περίπτωση οι developers αντλούν την έμπνευσή τους από το έργο του Πολωνού συγγραφέα Łukasz Orbitowski και καταφέρνουν να αγγίξουν για μια ακόμη φορά τις ευαίσθητες χορδές μας. Το This War of Mine: Stories μπορεί να είναι “εύπεπτο” σε επίπεδο gameplay, ωστόσο δύσκολα κάποιος θα αρκεστεί σε μια επιφανειακή προσέγγιση του. Το πιθανότερο είναι ότι ο παίκτης θα παρασυρθεί σε μια δίνη συναισθημάτων και θα λυγίσει κάτω από το δυσβάσταχτο ψυχολογικό φορτίο που καλείται να διαχειριστεί.

Όπως και στο πρόσφατο Frostpunk, οι αποφάσεις που καλείστε να πάρετε σας βάζουν σε ηθικά διλήμματα. Όταν πρέπει να πάρεις αποφάσεις που στηρίζονται στο σκεπτικό “ο θάνατός σου η ζωή μου” τότε καλείσαι να ζήσεις με το βάρος στη συνείδησή σου, εκτός κι αν αποστασιοποιηθείς και προσεγγίσεις το This War of Mine ως ένα ακόμη... video game. Αυτή η “αποστασιοποίηση” ωστόσο κοστίζει σε επίπεδο immersion και σας στερεί τους εύλογους φιλοσοφικούς και κοινωνικούς προβληματισμούς που προκύπτουν από την εμπειρία σας με το This War of Mine. Παρά το γεγονός ότι οι developers έχουν εισάγει κάποιους νέους μηχανισμούς στην προσπάθειά τους να δώσουν μια ξεχωριστή ταυτότητα στo Father's Promise, οι βασικοί μηχανισμοί του gameplay έχουν παραμείνει αμετάλλαχτοι. Οι δύο βασικοί “εχθροί” σας είναι η πείνα και η κούραση, οπότε θα πρέπει να τρέφεστε τακτικά και να κοιμάστε όποτε αυτό είναι εφικτό. Ένας από τους βασικούς πυλώνες του gameplay είναι και το crafting, καθώς καλείστε να αναβαθμίσετε το καταφύγιο σας, αλλά και να κατασκευάσετε εργαλεία, όπως φτυάρια, τσεκούρια και πριόνια. Τα εργαλεία αυτά σας επιτρέπουν να αποκτήσετε πρόσβαση σε νέες τοποθεσίες ή αποκτήσετε περισσότερη ξυλεία. Η ξυλεία είναι βασική πρώτη ύλη για τις περισσότερες εγκαταστάσεις, αλλά και το “καύσιμο” που θα σας επιτρέπει να επιβιώσετε τον επικείμενο σκληρό χειμώνα.

Η αλήθεια είναι ότι παρά τις ομοιότητες που υπάρχουν με το βασικό game, το Father's Promise προσφέρει μια εντελώς διαφορετική gameplay εμπειρία. Η συλλογή των clues και η έμφαση που δίνεται στο storytelling εμπλουτίζουν το survival/simulation ύφος του παιχνιδιού με Adventure στοιχεία, ενώ εισάγεται και ένας τρίτος “εχθρός”, ο χρόνος. Τα χρονικά περιθώρια που έχετε για να βρείτε την κόρη σας είναι στενά, οπότε νιώθετε μονίμως σαν να βρίσκεστε κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο που οι τέσσερις τοίχοι του κινούνται με στόχο να σας συνθλίψουν. Εάν μάλιστα συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι οι προμήθειες είναι εξαιρετικά ισχνές, θα λέγαμε ότι ο βαθμός πρόκλησης εκτοξεύεται στα ύψη.

Η λογική του “trial and error” μπορεί να σας ξενίσει, αλλά στην πραγματικότητα αυτήν ακριβώς θα πρέπει να εφαρμόσετε για να φτάσετε μέχρι το τέλος της ιστορίας. Είναι δεδομένο ότι οι πρώτες σας προσπάθειες θα στεφτούν με αποτυχία, ωστόσο οι αποτυχίες αυτές θα σας χαρίσουν την γνώση που απαιτείται για να προχωρήσετε παρακάτω. Bέβαια υπάρχουν και κάποιοι αστάθμητοι παράγοντες. Παραδείγματος χάριν, από τη στιγμή που έχετε τον έλεγχο ενός μόνο χαρακτήρα, αναγκαστικά θα πρέπει να αφήσετε αφύλακτο το λημέρι σας τα βράδια, όταν και βγαίνετε για να συλλέξετε προμήθειες. Σε αυτές τις περιπτώσεις ελλοχεύει ο κίνδυνος να δεχθείτε μια ληστρική επιδρομή και να χάσετε ένα σημαντικό κομμάτι των προμηθειών σας. Εάν δε είστε και τόσο άτυχοι ώστε να σας κλέψουν την τροφή σας, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα πεθάνετε από την πείνα.

Όσον αφορά τώρα την μεταφορά του This War of Mine: Stories - Father's Promise στα iOS και Android θα λέγαμε ότι είναι εξαιρετική. Το user interface και ο τρόπος αλληλεπίδρασης με τα περιβαλλοντικά hotspots είναι κομμένος και ραμμένος για τα μέτρα των συσκευών που αξιοποιούν την τεχνολογία αφής. Ενδεχομένως αυτός είναι και ο λόγος που η τριλογία κυκλοφορεί στο Nintendo Switch και όχι στα PS4 και Xbox One. Υπήρξαν πάντως 2-3 περιπτώσεις που το παιχνίδι δεν ανταποκρίνονταν σε καμιά μας εντολή, αν και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε κατά πόσο αυτό το πρόβλημα οφείλεται σε κάποιο bug ή στη συσκευή μας (για τις ανάγκες του review χρησιμοποιήσαμε το Moto G7 Play). Κλείνοντας, να σημειώσουμε ότι το This War of Mine: Stories - Father's Promise διατίθεται στην ιδιαίτερα χαμηλή τιμή των 1.99 ευρώ στα Steam, Google Play και App Store.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για Android, η οποία μας παραχωρήθηκε από την 11 bit studios.

IGN GreeceΌπως φαίνεται υπάρχει ακόμα ένα LEGO Star Wars παιχνίδι στην παραγωγήΕκατομμυριούχος θέλει να κάνει τα Battle Royale παιχνίδια πραγματικό άθλημαΤο Snapchat ανακοίνωσε... δικά του παιχνίδια

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα