Thief Simulator Review

Μια του κλεφτή, δυο του κλεφτή, τρεις και … πάμε στο δίπλα σπίτι τώρα.

Εκτός από την τρομακτική τους πλευρά οι κλέφτες περιτριγυρίζονται από έναν αέρα μυστήριου και την ιδιαίτερη αίγλη της παρανομίας. Αυτοανακηρυχθέντες Ρομπέν των Δασών, μαφιόζοι, κάτοικοι ενός κόσμου κρυφού από το κοινό βλέμμα που έχει δικούς του κανόνες. Έτσι λοιπόν, με το Thief Simulator ο παίκτης έχει την ευκαιρία να βιώσει αυτόν τον κόσμο με μια απομυθοποιημένη ματιά, ξεγυμνωμένη με τα “φτηνιάρικα” μάτια ενός Simulator τίτλου.

Μην αφήσεις όμως το “φτηνιάρικο’’ περιτύλιγμα να σε ξεγελάσει, αν είσαι από αυτούς

που όταν έκλεβαν τσίχλες από το περίπτερο η καρδιά τους χτυπούσε ασταμάτητα με κάθε βλέμμα του βαριεστημένου περιπτερά, τότε το Thief Simulator από την Noble Muffins και publisher την Playway S.A (Car Mechanic Simulator series, House Flipper) είναι για εσένα. Η ανάλαφρη εκτέλεση και ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του παιχνιδιού είναι σίγουρο ότι θα σου προσφέρει μερικές αξιομνημόνευτες στιγμές δράσης και σκέψης.

Ας το δούμε όμως πιο συγκεκριμένα, ο χαρακτήρας σας που μόλις βγήκε από την φυλακή (με την βοήθεια μιας μυστηριώδους οικογένειας) δέχεται τηλεφωνήματα από έναν συμπαθέστατο τύπο, με το όνομα Vinnie, ο οποίος του δίνει διάφορες «δουλειές» με αντάλλαγμα μια μικρή πληρωμή. Από εκεί και πέρα έχετε την ικανότητα να επιλέξετε εσείς πως θα ολοκληρώσετε το λειτούργημα ανακατανομής του πλούτου. Οι δουλειές αυτές έχουν διαφορά περιεχόμενα, από απλές ληστείες έως δολιοφθορές.

Αφού προετοιμαστείτε στο άντρο σας για την δουλειά μπορείτε να μπείτε στη σακαράκα σας και να οδηγήσετε ως την ανάλογη γειτονιά που κάνετε ότι θέλετε, αφού ο χάρτης της γειτονιάς είναι πρακτικά ανοικτός προς εξερεύνηση. Ίσως στην μέση μιας δουλειάς να βρείτε την ευκαιρία να αδειάσετε και το διπλά σπίτι, μπορεί απλά να θέλετε να γεμίσετε αυτή την άδεια θέση στο αμάξι σας με έναν πολύτιμο πίνακα για εξτρά παραδάκι από τον γείτονα που άφησε ανοιχτό το παράθυρο ή απλά να εξασκηθείτε on field με κάποιο πιο εύκολο σπίτι μέχρι να ετοιμαστείτε για την συνήθως δύσκολη story mission.

Η πιο δόκιμη βέβαια προσέγγιση είναι να είστε μεθοδικοί και υπομονετικοί, μαθαίνοντας τις διάφορες ρουτίνες των κατοίκων, μαζεύοντας στοιχεία για τις αδυναμίες ασφαλείας σε ένα σπίτι, και τέλος γνωρίζοντας ακριβώς την θέση κάθε ακριβού αντικειμένου μέσα στον χώρο ενώ ταυτόχρονα φροντίζετε να έχετε όλα τα πιθανά «εργαλεία» που θα χρειαστείτε πριν προχωρήσετε σε μια καθαρή, τέλεια εκτέλεση του σχεδίου σας. Στον αντίποδα υπάρχει μια πιο χαώδης πρακτική, μαθαίνετε μόνο τα ελάχιστα απαραίτητα στοιχεία για τα θύματα σας, βρίσκετε ένα ανοιχτό παράθυρο μέσα στο καταμεσήμερο και γρήγορα μπαίνετε μέσα ευχόμενοι να μην σας δει κανείς και φωνάξει τους αστυνόμους, αξιοποιώντας την ιδιομορφία του κάθε δωματίου για κάλυψη ενώ αρπάζεται ότι πιάνει το μάτι σας.

Εμείς περάσαμε και από τα δυο στάδια μέσα στις πρώτες ώρες του παιχνιδιού, η πιο συστηματική προσέγγιση δυστυχώς ήταν δυσανάλογα χρονοβόρα σε σχέση με την αξία της λείας και σύντομα καταντάει βαρετή, η ποιο «YOLO» τακτική όμως είχε μεγαλύτερο ρίσκο και τις περισσότερες φορές μας έπιασαν οι αστυνομικοί, έτσι καταλήξαμε σε μια συνθετική προσέγγιση ταχύτητας, αυτοσχεδιασμού και προσεκτικής προετοιμασίας πριν από τις σοβαρές αποστολές.

Μέσα στον χώρο ο παίκτης πρέπει να μάθει να κρίνει πως πρέπει να κινηθεί, πως να ανοίξει τα ντουλάπια (γρήγορα με αρκετό θόρυβο ή αργά και ήσυχα) και φυσικά πια αντικείμενα αξίζει να κλέψει με τον διαθέσιμο χώρο που έχει στην τσάντα του, το sneak προφανώς θα γίνει ο καλύτερος φίλος σας.

Κάθε πτυχή του Thief Simulator είναι πρακτικά ένα mini game, το οποίο ξεκλειδώνεις κάνοντας level up τον χαρακτήρα σου, η διάδραση που κάνει με τα διαφορά συστήματα ασφαλείας είναι ένας μικρός γρίφος που πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα και έξω από τα μάτια του κόσμου. Κάθε σπίτι έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, δυνάμεις και αδυναμίες, σαν ένα μεγαλύτερο γρίφο ο οποίος μπορεί να λυθεί με πολλούς τρόπους από τον παίχτη.

Το σπίτι έχει μέσα του αντικείμενα που ο παίκτης επιλέγει αν θέλει να κλέψει, από καφετιέρες, τηγάνια και χαλασμένα κινητά μέχρι κοσμήματα, πανάκριβους πίνακες, κιθάρες και αυτοκίνητα πολυτελείας. Τα πιο απλά αντικείμενα χωρίζονται σε δυο κατηγορίες, αυτά που μπορείς να βάλεις στην τσάντα σου και αυτά που πρέπει να κουβαλήσεις και να φορτώσεις στο αμάξι σου. Τα δεύτερα έχουν μεγαλύτερη αξία και πρέπει να τα κουβαλήσετε, αποφεύγοντας τους ενοίκους και τους περαστικούς. Αργότερα θα βρεθείτε μπροστά στο αναπάντεχο βάθος του ξεκοιλιάσματος ενός κινητήρα για ανταλλακτικά (κάτι ίσως δανεισμένο από τους άλλους τίτλους του publisher όπως το εξαίρετο Car mechanic simulator) η της εξαγωγής πολυτίμων λίθων από κοσμήματα.

Ο μεγαλύτερος σας εχθρός όμως δεν είναι οι διάφορες κλειδαριές, κάμερες και οι άλλες απανταχού μεθοδεύσεις που υπάρχουν για να σας κρατήσουν έξω από το κτήριο, αλλά οι ίδιοι οι ένοικοι του σπιτιού με την απρόβλεπτη A.I που τους ελέγχει. Αυτοί έχουν μια καθημερινή ρουτίνα την οποία μπορείτε να μάθετε παρακολουθώντας τους, έτσι ανάλογα με τα ωράρια τους το κάθε σπίτι αποκτά διαφορετικές ώρες που γίνεται δυνατή μια διάρρηξη.

Αν οι κάτοικοι ακούσουν τον παραμικρό ήχο θα τρέξουν προς την κατεύθυνση σας και αν δεν κρυφτείτε θα σας δουν και θα φωνάξουν την αστυνομία. Ευτυχώς ή δυστυχώς δεν γίνετε να τους πειράξετε ή να τους περιορίσετε με οποιονδήποτε τρόπο, αναγκάζοντάς σας να παρατήσετε οποιοδήποτε σχέδιο και να την κάνετε όσο πιο γρήγορα γίνετε. Το ίδιο βέβαια ισχύει και με τους περαστικούς, αν έχετε παρκάρει το αμάξι σε περίεργο σημείο ή αν σας δουν να κουβαλάτε ολόκληρο το home cinema του γείτονα τους θα ακούσετε τις σειρήνες πολύ σύντομα!

Ανάμεσα στις διάφορες δουλειές σας θα βρεθείτε να περνάτε την ώρα σας, είτε στο γκαράζ σας που οργανώνεται την επόμενη ληστεία και την λεία σας, είτε στο pawn shop που ένας εξαιρετικά ανέκφραστος τύπος δέχεται να αγοράσει κυριολεκτικά οτιδήποτε έχετε μαζέψει. Βέβαια αν θέλετε το μέγιστο κέρδος θα πρέπει να τσεκάρετε συχνά το Blackbay στον υπολογιστή που σας επιτρέπει να πουλήσετε διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται σε ζήτηση σε υψηλές τιμές. Εκτός αυτού στον υπολογιστή θα βρείτε νέο εξοπλισμό, πληροφορίες προς αγορά για διάφορα σπίτια και τέλος ειδικές αποστολές που αναρτούν οι διάφοροι γείτονες που θέλουν να κάνουν την ζωή των διπλανών τους λίγο πιο δύσκολη.

Στον τομέα των γραφικών απογοητευτήκαμε αναμενόμενα, η λεπτομέρεια τους είναι ικανοποιητική στα αντικείμενα που χρειάζονται, αλλά οι χαρακτήρες είναι τελείως ανέκφραστοι, με τα animations τους να προκαλούν συχνά γέλιο όταν αδυνατείς να καταλάβεις τι κάνουν. H φτωχή γραφική εκτέλεση βέβαια είναι συνηθισμένη σε simulator τίτλους και σύντομα μαθαίνεις να την προσπερνάς, εδώ λοιπόν έχουμε μια παρόμοια περίπτωση, θα ήταν ωραίο να ήταν λίγο πιο polished αλλά τα γραφικά κάνουν την δουλειά τους.

Βέβαια αυτό που δεν είναι τόσο εύκολο να αγνοήσεις είναι τα bugs που υπάρχουν στον τίτλο, οι διάφοροι ένοικοι που απλά εξαφανίζονται, η αστυνομία που σε συλλαμβάνει με απρόβλεπτο τρόπο και γενικότερα τα διάφορα glitches και exploits που υπάρχουν χαλάνε κάπως τον ρεαλισμό της εμπειρίας καθώς και το αδύναμο σύστημα physics. Ευτυχώς δεν αντιμετωπίσαμε κανένα crash ή game breaking bug αλλά το παιχνίδι είναι μέτρια optimized, έτρεξε ικανοποιητικά στο σύστημα μας που είναι σχετικά καινούργιο [Ryzen 3 1300x, AMD r7 360 4GB, 8GB RAM] στις μέγιστες ρυθμίσεις, με αρκετά σκαμπανεβάσματα στα fps κάτι αρκετά απογοητευτικό αν κρίνει κανείς από την ποιότητα των γραφικών.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PC, η οποία μας παραχωρήθηκε από την PlayWay.

IGN Greece Η ΕΑ δουλεύει σε καινούργια Need For Speed και Plants vs Zombies παιχνίδια Ανακοινώθηκε το Groundhog Day: Like Father Like Son για VR Το Game Store της Epic δεν είναι έτοιμο για μεγάλα παιχνίδια

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα