The Path of Motus Review

Το μονοπάτι της αρετής

Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι η πορεία που θα ακολουθήσουμε στην ζωή μας είναι προδιαγεγραμμένη από την μοίρα μας και κάποιοι άλλοι που θεωρούν ότι το μέλλον μας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τις δικές μας ενέργειες. Τι είναι όμως αυτό που κατευθύνει τις ενέργειες μας; Είναι άραγε οι φιλοδοξίες, οι προσωπικοί μας στόχοι ή το κυνήγι ενός άπιαστου και απατηλού ονείρου; Ποιος όμως μπορεί να καθορίσει το ποια όνειρα είναι άπιαστα και ποια ενδεχομένως μπορούν να υλοποιηθούν; Η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή. Κανείς, παρά μόνο ο εαυτός μας.

Δυστυχώς

τα περισσότερα όνειρά μας είναι καταδικασμένα να πεθάνουν εν τη γενέσει τους, καθώς οι περιστάσεις δεν ευνοούν την εκπλήρωσή τους. Οι δήμιοι όμως αυτών των ονείρων θα πρέπει πάντα να είμαστε εμείς και όχι οι άλλοι. Ποιοι είναι οι άλλοι; Αυτοί που προσπαθούν να μας παρασύρουν στην μιζέρια τους και να μας βουτήξουν στον βούρκο τους. Αυτοί που θέλουν να μας αποτρέψουν από το να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας.

Στο ThePathofMotus, ο ομώνυμος ήρωας είναι ένα goblin, το οποίο ζει σε ένα χωριό που βρίσκεται μέσα σε ένα μυστηριώδες δάσος. Στο παρελθόν πολλά goblinsπροσπάθησαν να εγκαταλείψουν το χωριό και να ανακαλύψουν τί κρύβεται πέρα από το δάσος, όλα όμως γύρισαν πίσω και αντί να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, εγκατέλειψαν τα όνειρά τους... Μπορεί τα υπόλοιπα goblinsνα έπαψαν να ελπίζουν, ωστόσο ο Motusεξακολουθεί να ονειρεύεται την μέρα που θα φύγει από το χωριό του. Μια μέρα παίρνει την απόφαση να χτίσει τις απαραίτητες γέφυρες, οι οποίες θα του επιτρέψουν να διαβεί το επικίνδυνο δάσος.

Κάπως έτσι ξεκινά η περιπέτεια... ενηλικίωσης του ήρωά σας. Στα τρία κεφάλαια του ThePathofMotusελέγχετε τον Motusσε τρία βασικά στάδια της ζωής του. Αρχικά στην παιδική ηλικία, μετέπειτα στην εφηβική, ενώ στο τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο βλέπουμε τον Motusως ενήλικα. Για κακή σας τύχη, όλα αυτά τα goblinsπου προσπάθησαν -αλλά απέτυχαν- να φύγουν από το χωριό τα προηγούμενα χρόνια βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι σας. Τα goblinsαυτά έχουν πλέον μετατραπεί σε bulliesπου εκτοξεύουν βρισιές κατά πάνω σας, προσπαθώντας να μειώσουν το ηθικό σας και να σας κάνουν να εγκαταλείψετε το όνειρό σας. Πόσες φορές άραγε στην ζωή μας έχουμε βρεθεί και εμείς σε παρόμοια θέση;

Οι developers (Michael Hicks και Gonçalo Antunes) βαφτίζουν το σύστημα μάχης της δημιουργίας τους ως “verbal combat”. Κατόπιν αυτού, για να αμυνθείτε απέναντι στους εχθρούς που θα συναντήσετε στο δρόμο σας θα πρέπει να τους αντιμιλήσετε. Οι βρισιές τους έχουν τρεις διαφορετικές παραλλαγές ή για να είμαστε πιο ακριβείς “χρωματικές” παραλλαγές. Για να αμυνθείτε σε κάθε μία από αυτές θα χρειαστεί να πατήσετε το κατάλληλο κουμπί του XboxOnecontrollerσας, δηλαδή το Xγια τις γαλάζιες, το Yγια τις κίτρινες και το Bγια τις κόκκινες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε αναμέτρηση με τα αντίπαλα goblinsμπορεί να ολοκληρωθεί και... αναίμακτα. Αντί λοιπόν να ακολουθήσετε την τακτική “οφθαλμός αντί οφθαλμού” μπορείτε απλά να παρακάμψετε τους αντιπάλους σας. Οι παρακάμψεις αυτές ονομάζονται in-gameως highroad. Oδρόμος βέβαια της ανωτερότητας και της αρετής είναι πιο δύσβατος, οπότε θα χρειαστεί να επιστρατεύσετε όλη σας την φαντασία και την ευρηματικότητα για να προσπεράσετε τα αντίπαλα goblinsχωρίς να χρειαστεί να τα αντιμετωπίσετε. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι για να μπορέσετε να πάρετε τον... highroadθα χρειαστεί να ξεκλειδώσετε ένα ability. Toabilityαυτό σας επιτρέπει να πραγματοποιήσετε ένα δεύτερο άλμα, κάθε φορά που πέφτετε από μια πλατφόρμα στο κενό.

Πέρα από το platformingθα χρειαστεί να επιλύσετε και διάφορα puzzles, τα οποία σχετίζονται με την διαδικασία χτισίματος διαφόρων γεφυρών. Για να δημιουργήσετε τις γέφυρες που απαιτούνται θα πρέπει να ενώσετε τα σημεία που εμφανίζονται στην οθόνη σας με ένα συγκεκριμένο αριθμό γραμμών. Ο αριθμός αυτός σας υποδεικνύεται ακριβώς πάνω στο εκάστοτε σημείο. Αν λόγου χάρη δείτε τον αριθμό “2” θα πρέπει από το σημείο αυτό να περνούν δύο γραμμές. Ορισμένα puzzlesέχουν ιδιαίτερα υψηλό βαθμό δυσκολίας, οπότε δεν αποκλείεται να χρειαστεί να καταφύγετε σε κάποιο walkthoughγια να μπορέσετε να τα επιλύσετε.

Τα puzzlesαυξάνουν κάπως την διάρκεια του ThePathofMotus, ωστόσο δύσκολα θα χρειαστείτε περισσότερο από 90 λεπτά για να δείτε τα credits. Όταν φτάσετε στο τέλος υπάρχει η δυνατότητα να ενεργοποιήσετε μερικά ακόμη puzzles, οπότε θα λέγαμε ότι αξίζει να πραγματοποιήσετε ένα δεύτερο playthrough. Για να δείτε πάντως το trueendingτου παιχνιδιού θα χρειαστεί όχι μόνο να ολοκληρώσετε όλα τα puzzles, αλλά και να ολοκληρώσετε το playthoughσας χωρίς να σκοτώσετε ούτε έναν εχθρό.

Ο οπτικός τομέας είναι αρκετά συμπαθητικός, αν και αυτό που μας προκάλεσε εντύπωση είναι κυρίως το soundtrack. Στο δεύτερο κεφάλαιο αφεθήκαμε στην κυριολεξία στην μαγεία της μουσικής, παρατώντας σύξυλο τον Motusκαι φορώντας τα ακουστικά μας για να μην χάσουμε ούτε μια νότα. Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι το ThePathofMotusαποτελεί πρακτικά το remakeτου Sententia, ενός τίτλου που είχε κυκλοφορήσει το 2012 στο Xbox 360 στα πλαίσια του προγράμματος XboxLiveIndieGames. Εκείνο το διάστημα το Sententiaείχε αποσπάσει άκρως αρνητικές κριτικές, ωστόσο οι developersδεν το έβαλαν κάτω.

Το reviewβασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για το XboxOne, η οποία μας παραχωρήθηκε από την MichaelArts.

IGN Greece Φωτογραφίες: Xbox Arena Festival 3 powered by ΠΛΑΙΣΙΟ Η συνέντευξη τύπου της Microsoft έσπασε το ρεκόρ θεατών στο Twitch Xbox Arena Festival powered by ΠΛΑΙΣΙΟ Teaser Trailer

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα