The First Purge Review

Η τελική εκκαθάριση πλησιάζει.

Προκειμένου να μειώσουν την εγκληματικότητα σε ποσοστό μικρότερο του ενός τοις εκατό, οι κυβερνήτες της Αμερικής θα πειραματιστούν με μια θεωρία που επιτρέπει την εκτόνωση βίας για ένα βράδυ. Ωστόσο, η βίαια σύγκρουση που προκύπτει μεταξύ εξουσιαστών και περιθωρίου, θα εκτροχιαστεί απ' τα πλαίσια του πειράματος και θα επεκταθεί ανεξέλεγκτα.

Το συγκεκριμένο φιλμ αποτελεί τέταρτη συνέχεια της σειράς

"Purge", ενώ στην ουσία αποτελεί prequel, όλων όσων έχουν προηγηθεί, σε μια προσθήκη που έγινε με σκοπό να φωτίσει περισσότερο τα γεγονότα της σειράς και του παράδοξου αυτού πειράματος. Όλη η σειρά, όπως και το συγκεκριμένο φιλμ, αποτελούν μια άκρως δυστοπική και μακάβρια παρουσίαση, μιας δυστυχώς κοντινής Οργουελικής κοινωνίας κι Αμερικής, όπου η τυραννία της εξουσίας έχει το απόλυτο πάνω χέρι και προσπαθεί να μετατρέψει ολόκληρο το ανθρώπινο είδος σε πειραματόζωο των πλέον άρρωστων προθέσεων της άρχουσας τάξης που κινεί τα νήματα.

Εμπνευσμένο εν μέρει από αληθινά κοινωνικά γεγονότα, όπως την επιδημία του κρακ στα '80ς, τα κρούσματα ρατσισμού απέναντι στους μαύρους της Αμερικής και στις απόπειρες γενοκτονίας τους, σε συνδυασμό με αληθινά πειράματα μαζικού ελέγχου, όπως το MKULTRA, το "First Purge", με μια πρώτη ματιά, δείχνει να έχει όλα τα σεναριακά συστατικά ενός ψαγμένου Οργουελικού θρίλερ, κινούμενο ωστόσο περισσότερο σε horror και action μονοπάτια. Το θέμα δυστυχώς είναι πως το φιλμ υπόσχεται πολλά και προσφέρει λίγα, καθώς απουσιάζει παντελώς μια σεναριακή ανάπτυξη γεγονότων και χαρακτήρων, που θα υποστήριζε τα προσδοκώμενα και θα έδινε πνοή κι ενδιαφέρον στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημα.

Κατά τη διάρκεια θέασης έχουμε την αίσθηση ενός αχρείαστου sequel, ενώ παρά το καλό ξεκίνημα και κάποιες (λιγοστές) αξιόλογες σκηνές δράσης, οι χαρακτήρες μοιάζουν γραμμένοι επίπεδα και στο πόδι, ενώ πολλά γεγονότα γίνονται χωρίς εξηγήσεις, κάτι που ξενίζει και βγάζει εκτός κλίματος, με τρόπο βεβιασμένο που εκβιάζει εξελίξεις, χωρίς την απαραίτητη σύνδεση. Το φιλμ ακολουθεί ένα βαρύγδουπο και στομφώδες ύφος και αισθητική, επηρεασμένο από διάφορα κινηματογραφικά είδη, που φτάνουν απ' τα τα post apocalyptic Warriors και Escape fron New York, μέχρι και τα Saw, ωστόσο όλο αυτό γίνεται με τρόπο υπερβολικό, που στην εξέλιξη της πλοκής, παρουσιάζει λογικά προβλήματα κι ερωτήματα που δεν απαντώνται, σε μια λογική αφελούς προσπέρασης.

Γενικώς, θα λέγαμε πως στο σύνολό του, το εξαιρετικά low budget αυτό φιλμ είναι χωρίς σκηνοθετική έμπνευση, ενώ κάποια φευγαλέα jump scares και action σκηνές δεν καταφέρνουν να κρατήσουν το ενδιαφέρον, όπως και τα απρόσεχτα γραμμένα κείμενα του σεναρίου, που συμπληρώνουν το προβληματικό σύνολο. Πρόκειται για ένα project που στο εκτελεστικό του κομμάτι, αποτυγχάνει να αναδείξει τις ενδιαφέρουσες αρχικά προβληματικές της ανθρωποφαγίας και του καννιβαλισμού, όντας κατώτερο απ' τα προηγούμενα φιλμ του franchise.

IGN GreeceO David Leitch αναλαμβάνει να επαναφέρει το "Enter the Dragon"Modern Persuasion: Βασισμένη σε έργο της Jane Austen η νέα ταινία της Alicia WittUncharted: Κυκλοφόρησε ταινία μικρού μήκος με τον Nathan Fillion!

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα