The Dark Pictures: Man of Medan Review

Γιατί… εσύ αποφασίζεις!

Η ανθολογία τρόμου της Supermassive Games και της Bandai Namco ξεκίνησε με την πρώτη προσθήκη να φέρει την ονομασία Dark Anthology: Man of Medan. Ακόμη ένα entry στο interactive movie genre. Αν έχετε ασχοληθεί με τον τίτλο Until Dawn της ίδιας εταιρίας, θα έχετε μια ιδέα περί τίνος πρόκειται. Μια cinematic horror αφήγηση με στερεοτυπικές προσωπικότητες,

όπου οι επιλογές, ασήμαντες και μη, αλλάζουν τη ροή της ιστορίας. Μιας ιστορίας που διαρκεί περίπου τέσσερις με πέντε ώρες. Λογικό, αφού μια τέτοια χρονική διάρκεια καθιστά έναν τίτλο με υψηλό replayability πιο προσβάσιμο και η αλήθεια είναι ότι θα χρειαστούν παραπάνω από ένα playthrough ώστε να πειραματιστείτε σε μια υπόθεση με ανοιχτό φινάλε.

Εμπνευσμένη από το ναυάγιο που βρέθηκε στην τότε Ολλανδική αποικία και τωρινή Ινδονησία τη δεκαετία του ’40. Το όνομα του ghost ship δεν θα το αναφέρουμε μιας και η ταυτότητά του είναι κάτι που πρέπει να διαλευκάνετε in-game. Πάνω στο μύθο και τις φημολογίες αυτού του περιστατικού, αποφάσισαν οι developers να ξεδιπλώσουν μια ιστορία τρόμου, στην οποία θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μια ομάδα χαρακτήρων, ανίδεοι για τι πρόκειται να επακολουθήσει. Σε αντίθεση με τον παίκτη, που ήδη προετοιμασμένος από αναλόγου περιεχομένου ψυχαγωγίες, έχει εξοικειωθεί με τέτοιου είδους υλικό και γνωρίζει τι να περιμένει και πώς να βαδίσει εν μέρει στο νέο εγχείρημα της Supermassive Games.

Η παρέα ξεκινάει την περιπέτειά της ψάχνοντας στα βυθισμένα συντρίμμια ενός αεροπλάνου από τον 2ο ΠΠ για θησαυρούς. Το Manjourian gold, όπως οι ίδιοι κατονομάζουν. Τα σχέδια τους όπως είναι φυσικό θα αλλάξουν και οι διακοπές τους θα εξελιχθούν σε εφιάλτη. Έναν εφιάλτη που μπορεί να τελειώσει αναίμακτα ή να δώσει τέλος στις ζωές τους. Κύριος καταληκτικός παράγοντας θα είστε εσείς. Με συνοδοιπόρους λοιπόν, cliché αλλά αξιόπιστους χαρακτήρες, θα αναγκαστείτε να κάνετε επιλογές όπου σηματοδοτούν σημεία χωρίς επιστροφή, οδηγώντας σε μια ακολουθία από γεγονότα που το πιο πιθανό είναι να αναστατώσουν δραματικά την εξέλιξη της ιστορίας. Οι πρωταγωνιστές διαφοροποιούνται από τις τάσεις της προσωπικότητας τους (υπεροψία, ανασφάλεια, συμπόνια, γενναιότητα κτλ.). Κάποιες από αυτές βρίσκονται σε ισχύ και κάποιες υποβόσκουν. Η επιλογή που θα κάνετε στη θέση μιας άλλης αυξομειώνουν αυτά τα traits, αποκαλύπτοντας στο τέλος ποιος είστε πραγματικά.

Το αποτέλεσμα όμως δεν μεταβάλλεται μόνο από το μονοπάτι της λογικής ή του συναισθήματος που θα ακολουθήσετε. Η όλη πορεία μπορεί να εκτροχιαστεί ανά πάσα στιγμή, αν τα quick-time events τα οποία μεσολαβούν δεν εκτελεστούν με ακρίβεια. Και όπως είπαμε δεν υπάρχουν πισωγυρίσματα. Ο μόνος τρόπος να επαναφέρετε την “ισορροπία”, είναι να επαναλάβετε το εκάστοτε κεφάλαιο. Διαθέσιμο φυσικά, μετά την ολοκλήρωση του playthrough.

Ο τίτλος στο σύνολο του κρατάει ένα πολύ ωραίο ρυθμό, που εναλλάσσεται μεταξύ διαδραστικών σκηνών, εξερεύνησης και cutscenes. Όλα αρμονικά τοποθετημένα ώστε το ένα να μη σε “εξαντλεί” περισσότερο από το άλλο. Αν και το exploration κομμάτι, όπου έχουμε και τον πλήρη έλεγχο των χαρακτήρων, χρειάζεται λίγο ενίσχυση σε περιεχόμενο και χειρισμό. Η ανάγνωση αναφορών και μηνυμάτων έχει ναι μεν τη σημασία της όμως ταυτόχρονα οδηγεί στην πλήξη αν δεν παρεμβάλλονται άλλου είδους ενέργειες. Τα controls από την άλλη, όταν κινείστε δεν έχουν ακριβή ανταπόκριση, στα διαδραστικά σημεία πολλές φορές θα χρειαστεί να βρίσκεστε υπό την κατάλληλη γωνία και τα frame drops η αλήθεια είναι ότι δεν περνάνε απαρατήρητα.

Αντίθετα οι παράγοντες, υπεύθυνοι για τη δημιουργία διάθεσης βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Ο κατάλληλος φωτισμός, τα χρώματα, η σταδιακά αυξανόμενη δράση, η ανάλογη ηχητική επένδυση και φυσικά τα όμορφα φωτορεαλιστικά γραφικά, συνηγορούν υπέρ της δυναμικής του τίτλου. Η συμβολή των jump scares άκρως αποτελεσματική, και το σύνολο ενισχύεται από την πίεση που δέχεστε για τη λήψη αποφάσεων. Αποφάσεων που ισοδυναμούν σε βάρος και αξία. Όλοι αυτοί οι παράμετροι ενορχηστρώνονται άψογα υπό την καθοδήγηση του Tom Heaton, του οποίου η σκηνοθεσία καταφέρνει και κρατάει τον σκοτεινό τόνο πιο ψηλά.

Την όλη ατμόσφαιρα έχετε τη δυνατότητα να τη βιώσετε solo ή και όχι. Εκτός από την επιλογή play alone, μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε shared story (online mode) και movie night (co-op). Εδώ μαζευτείτε με φίλους και μοιραστείτε την εμπειρία όπως και τις επιπτώσεις των αποφάσεων. Kαθένας θα είναι υπεύθυνος για την πορεία ενός χαρακτήρα ή χαρακτήρων (δύο έως πέντε παίκτες), και κατ’επέκταση θα συμβάλλει στην αρνητική ή θετική έκβαση της ιστορίας. Ανάλογα συμβαίνει και στο online multiplayer, με τη διαφορά ότι υπάρχουν μόνο δύο παίκτες. Και εδώ οι επιλογές επηρεάζουν αμφίδρομα και παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η κοινή σας πορεία δεν σημαίνει ότι θα βλέπετε πάντα τα ίδια πράγματα.

Στο menu θα βρείτε επίσης θεματικές ενότητες, όπως την συνέντευξη του ηθοποιού Shawn Ashmore, ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλειά με την προσωπικότητα του Conrad, όπως άλλωστε και όλοι οι ηθοποιοί που ενεπλάκησαν στο συγκεκριμένο πρότζεκτ, καθώς και ένα μισάωρο περίπου ντοκιμαντέρ που κάνει μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή πάνω στο είδος του τρόμου, με αναφορές σε συγγραφείς, ταινίες, κόμικς και ραδιοφωνικές αναμεταδόσεις.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Bandai Namco Hellas.

IGN Greece6 λεπτά gameplay από το The Dark Pictures: Man of Medan - Gamescom 2019Vampire The Masquerade Bloodlines 2 Gamescom 2019 DemoThe Dark Pictures - Man of Medan: Anthology Trailer - Gamescom 2019

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα