Superleague/A Εθνική: Οι... τέσσερις Ολυμπιακοί, οι δυο ΑΕΚ και άλλες ιστορίες...

Superleague/A Εθνική: Οι... τέσσερις Ολυμπιακοί, οι δυο ΑΕΚ και άλλες ιστορίες... ntzouaniΠαρ, 03/12/2021 - 11:20

 

Ενενήντα τρία χρόνια ιστορίας μετράει - επίσημα - το ελληνικό πρωτάθλημα. Έκλεισαν οι εννέα δεκαετίες με αστέρες μιας άλλης εποχής να διαπρέπουν σε λασπωμένα γήπεδα, παικταράδες να αγωνίζονται για μια... λεμονάδα, τίτλους, διακρίσεις, χαρές, λύπες, όμορφα και άσχημα γεγονότα. Απ' όλα είχε ο "μπαξές" μας από την πρώτη μέρα που... φυτεύτηκε (1927/28) μέχρι και σήμερα. 

Το novasports.gr

σας παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία από την κορυφαία κατηγορία, ξεχασμένες ομάδες οι οποίες συμμετείχαν και άλλες που απλά... χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου. 

* Δεν αναδείχθηκε πρωταθλητής σε οκτώ σεζόν. Αρχικά τη σεζόν 1928-29 εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, εν συνεχεία το 1934-35 γιατί η Ελλάδα είχε αναλάβει τη διοργάνωση του βαλκανικού πρωταθλήματος, στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (1940-45), στη μετά-εμφυλιακή Ελλάδα (1949-50) και το 1951-52 λόγω... υποχρεώσεων της Εθνικής ομάδας! 

* Μόλις έξι ομάδες έχουν κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλητή (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρης) και μονάχα μια από την επαρχία (ΑΕΛ). 

* Συνολικά έχουν συμμετάσχει 77 ομάδες σε επίπεδο Πανελληνίου Πρωταθλήματος, Α Εθνικής ή Superleague. Oι πέντε ήταν από την Κύπρο (Ολυμπιακός Λευκωσίας, ΑΕ Λεμεσού, ΕΠΑ Λάρνακας, Ομόνοια, ΑΠΟΕΛ). 

* Τέσσερις... Ολυμπιακοί έχουν αγωνιστεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας μας. Πρόκειται για τον Ολυμπιακό Πειραιώς, τον Ολυμπιακό Βόλου, τον Ολυμπιακό Λευκωσίας και τον Ολυμπιακό Χαλκίδας. 

* Στη... δεύτερη θέση των ονομάτων είναι η ΑΕΚ (Αθηνών και Καβάλας), ο Άρης (Θεσσαλονίκης και Πειραιώς), ο Ηρακλής (Θεσσαλονίκης και Σερρών), ο Αστέρας (Τρίολης και Γκύζη και ο Απόλλων (Σμύρνης και Πόντου).

* Οι πόλεις με τους περισσότερους εκπρόσωπους εκτός Αθήνας/Πειραιά και Θεσσαλονίκης είναι ο Βόλος (Ολυμπιακός, Νίκη και Βόλος) και η Καβάλα (ΑΟΚ, ΑΕΚ Καβάλας, Φίλιπποι Καβάλας). 

* Αν και απουσιάζει εικοσιδύο χρόνια από την κορυφαία κατηγορία, ο Εθνικός Πειραιώς έχει τη δέκατη καλύτερη βαθμολογία μεταξύ των όλων συμμετεχόντων ομάδων. 

ΕΛΛΑΔΑ - Super League 1 - ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Παναθηναϊκός - Ποδόσφαιρο Ολυμπιακός - Ποδόσφαιρο ΠΑΟΚ - Ποδόσφαιρο Άρης - Ποδόσφαιρο ΑΕΚ - Ποδόσφαιρο ΑΕΛ - Ποδόσφαιρο Off Off ntzouani Off Off ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Παναθηναϊκός ΕΛΛΑΔΑ Το novasports.gr σας παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία από την κορυφαία κατηγορία, ξεχασμένες ομάδες οι οποίες συμμετείχαν και άλλες που απλά... χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου.  Article publish on Παρ, 03/12/2021 - 11:20 Article hide updated date On Article is longform Off
Keywords
Τυχαία Θέματα