Super Bomberman R Review

Η ιστορική σειρά ήρθε και στις κονσόλες της 8ης γενιάς.

Μετά από την διάλυση της ιαπωνικής Hudson Soft το 2012, μίας εταιρείας που αποτέλεσε στενός συνεργάτης της Konami στην ανάπτυξη παιχνιδιών για πάνω από 15 χρόνια, η σειρά Super Bomberman “μπήκε” στον πάγο. Η ιαπωνική εταιρεία

υποστήριζε την σειρά για πάνω από 20 χρόνια και το 2010, το Bomberman Live: Battlefest του Xbox 360 αποτέλεσε το τελευταίο δημιούργημά της.

Χρειάστηκαν να περάσουν πάνω από επτά χρόνια μετά την διάλυση, για να δούμε τον επόμενο τίτλο της σειράς, με το Super Bomberman R να κυκλοφορεί στις αρχές του Μαρτίου του 2017 σαν launch τίτλος για το Nintendo Switch και να μεταφέρεται και στα PS4, Xbox One και PC μέσω του Steam το καλοκαίρι του 2018.

Στο σημερινό review θα αναλύσουμε τόσο το single player/co-op story mode, όσο και το online/multiplayer περιεχόμενο του Super Bomberman R και θα προσπαθήσουμε να τραβήξουμε μία γραμμή ανάμεσα σε αυτά που προσφέρει το παιχνίδι και το κόστος του. Ας ξεκινήσουμε!

Ο Emperor Buggle απειλεί για μία ακόμη φορά το σύμπαν

Για το campaign, η Konami χρησιμοποίησε ένα κλασικό σενάριο, παραπλήσιο με πράγματα που έχουμε δει στο παρελθόν, χωρίς προσφέρει κάποια ιδιαίτερη συγκίνηση στον παίκτη. Για μία ακόμη φορά, ο Emperor Buggler προσπαθεί να κατακτήσει το σύμπαν χρησιμοποιώντας τους πέντε Dastardly Bombers, πέντε ρομπότ τα οποία αναβίωσε, για να καταφέρει τον στόχο του.

Ολόκληρο το βασικό story mode του Super Bomberman R, το οποίο μπορεί να παιχτεί και με couch co-op δύο ατόμων (θέλει προσοχή όμως, καθώς υπάρχει friendly fire και οι παίκτες μοιράζονται τις ζωές), περιέχει για αρχή πέντε διαφορετικούς κόσμους, με τον εκάστοτε κόσμο να έχει δέκα διαφορετικά επίπεδα. Τα πρώτα οκτώ είναι κανονικές πίστες, με τα δύο τελευταία να είναι boss-fights. Μετά το πέρας των πέντε συνολικά κόσμων, ο παίκτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με το τελικό boss, τον Emperor Buggler. Αν καταφέρετε να περάσετε και αυτό το εμπόδιο, τότε θα επιβραβευτείτε με δύο ακόμα έξτρα κόσμους οι οποίοι ακολουθούν το ίδιο format, οκτώ επίπεδα με δύο boss fights στο τέλος.

Σε γενικές γραμμές, πέρα από το παγερά αδιάφορο σενάριο, το gameplay του story mode είναι αξιοπρόσεκτο. Τα επίπεδά του έχουν κλιμακούμενο δείκτη δυσκολίας και χάρις τα 4-5 διαφορετικά modes και τους πολλούς ξεχωριστούς εχθρούς που προστίθενται στην πορεία, το παιχνίδι αποκτά αρκετή ποικιλία. Παράλληλα, ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας που θα διαλέξετε, μπορεί να τα βρείτε και “σκούρα” κατά την διάρκεια της προόδου σας. Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι για κάθε κόσμο έχετε συγκεκριμένες ζωές που άμα χαθούν, θα αναγκαστείτε να αρχίσετε ξανά από το πρώτο επίπεδο. Ο μοναδικός τρόπος για να το αποφύγετε αυτό είναι να χρησιμοποιήσετε το in-game currency (χρυσά νομίσματα, τα οποία τα μαζεύετε τόσο από campaign, όσο και από multiplayer matches), ώστε να μην δείτε το Game Over στην οθόνη σας. Ο κάθε κόσμος διαρκεί περίπου 45 λεπτά και έτσι η μέση διάρκεια του campaign ανέρχεται κοντά στις έξι ώρες.

Battle mode και αδυναμίες στο online

Όπως και στους τίτλους του παρελθόντος, έτσι και τώρα το Super Bomberman R δίνει αρκετές επιλογές όσον αφορά το multiplayer, με το Battle mode του Grand Prix να προσφέρει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και βάθος όσον αφορά το gameplay. Στο Battle mode θα έχετε τη δυνατότητα να λάβετε μέρος σε ένα mini τουρνουά μεταξύ δύο ομάδων (2v2 ή 3v3, φυσικά δίνεται η δυνατότητα και για 1v1 αλλά έτσι χάνεται ένα μεγάλο κομμάτι της διασκέδασης) με λίγο πιο πολύπλοκους κανόνες από τα κλασσικά online matches. Όταν λαμβάνετε μέρος σε multiplayer/online matches, τότε ο κάθε χαρακτήρας αποκτά μία ειδική ιδιότητα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Αυτό το feature προσθέτει λίγη ακόμα ανταγωνιστηκότητα στο gameplay του multiplayer, αφού πρέπει να μάθετε τις ικανότητες όλων των παικτών, να μπορείτε να τις αντιμετωπίζετε ή ακόμα και να τις συνδυάσετε με τους συμπαίκτες σας.

Δυστυχώς, το online κομμάτι του Super Bomberman R δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη ενεργητικότητα ως προς τους χρήστες. Στην έκδοση του PS4 που χρησιμοποιήσαμε για τις ανάγκες αυτού του review, οι servers του παιχνιδιού είναι πρακτικά άδειοι.

Με κόστος στα 40 ευρώ δύσκολα θα ανταγωνιστεί άλλα παιχνίδια των PS4 και Xbox One.

Θα χρειαστεί να δαπανήσετε πάρα πολύ ώρα στην σειρά του matchmaking προκειμένου να βρείτε online αντιπάλους, τόσο στα casual, όσο και στα ranked παιχνίδια σε οποιαδήποτε mode. Αν φυσικά καταφέρετε να βρείτε άλλους παίκτες.

Η κατάσταση αυτή θέτει σε αχρηστία ολόκληρο το online κομμάτι του παιχνιδιού και αν σκεφτεί κανείς ότι βρισκόμαστε μόλις δυόμιση μήνες μετά το επίσημο λανσάρισμα στο PS4, δεν αναμένεται να υπάρξει μεγάλη βελτίωση στο μέλλον, εκτός αν δοθεί ο τίτλος σαν δωρεάν PS Plus παιχνίδι ή υπάρξει μεγάλη πτώση στην τιμή.

Σίγουρα, όταν το Super Bomberman R κυκλοφόρησε σαν launch τίτλος για το Nintendo Switch, υπήρχε διαφορετική αποδοχή, αφού η κονσόλα εκείνη την εποχή δεν είχε πολλά games. Παρ’ όλα αυτά, στα ήδη “μπαρουτοκαπνισμένα” από τον καιρό PS4 και Xbox One, των οποίων οι βιβλιοθήκες είναι ήδη γεμάτες, το παιχνίδι μοιάζει άδειο. Από την μία πλευρά το online είναι σαν να μην υπάρχει, και από την άλλη, η μουσική επένδυση, το σενάριο και ο τεχνικός τομέας δεν προκαλούν καμία συγκίνηση στο χρήστη. Το μόνο θετικό στο θέμα με των γραφικών έχει να κάνει με το γεγονός πως δεν έχουμε καμία πτώση στα frames, αφού ακόμα και στην έκδοση για το απλό PS4, το παιχνίδι τρέχει σταθερά στα 60 frames το δευτερόλεπτο.

To review βασίστηκε στην physical έκδοση του παιχνιδιού για το PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Zegetron.

IGN GreeceΑνακοινώθηκαν τα παιχνίδια του PS Plus για τον ΑύγουστοMonster Hunter World: Κάθε αρχή και δύσκολη... ακόμη και για το PC PortΦήμη: Η Γερμανία θα απαγορεύει τα pre-orders σε παιχνίδια χωρίς ημερομηνία κυκλοφορίας

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα