Sonic Mania Plus Review

Το δυναμικό comeback του μπλε σκαντζόχοιρου και της παρέας του

Η περσινή χρονιά σηματοδότησε την επιστροφή του Sonic στις 2D καταβολές του, μέσω του Sonic Mania, ενός game που αναπτύχθηκε από fans για τους... fans της μασκότ της Sega. Υπεύθυνος για το εν λόγω

εγχείρημα είναι κατά βάση ο Christian “Taxman” Whitehead, o οποίος είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τη Sega για την μεταφορά του Sonic CD στις κονσόλες έβδομης οικιακής γενιάς και στα smartphones. Το 2013 ο Αυστραλός developer συνεργάστηκε με την Headcannon μεταφέροντας τα δύο πρώτα Sonic the Hedgehog στις iOS και Android συσκευές και έκτοτε άρχισε να εργάζεται πάνω σε ένα νέο Sonic game ονόματι Sonic Discovery. Μετά την παρουσίαση μιας πρωτότυπης έκδοσης στην Sonic Team και στον Takashi Iizuka, o Whitehead πήρε το πράσινο φως για να ολοκληρώσει το όραμά του.

To Sonic Mania που κυκλοφόρησε τον περασμένο Αύγουστο σκόρπισε χαμόγελα στους φίλους της σειράς και κατάφερε να σημειώσει εμπορική επιτυχία, αποδεικνύοντας ότι ο Sonic παραμένει ένας από τους διαχρονικούς ήρωες στον χώρο των video games. Όσοι βέβαια είχαν ξεγράψει τον μπλε σκαντζόχοιρο είχαν εν μέρει δίκιο, καθώς τα 20 τελευταία χρόνια ήταν ζήτημα αν είχαμε 1-2 αξιόλογα games από τη Sonic Team. Τουλάχιστον η ιαπωνική εταιρεία είχε το θάρρος να παραδεχτεί την αλήθεια και να δεχθεί κάθε μορφής “εξωτερική” βοήθεια. Η εξωστρέφεια αυτή βγήκε εν τέλει σε καλό και άνοιξε νέους ορίζοντες. Αν μπορούμε να καταλογίσουμε κάτι αρνητικό στο Sonic Mania είναι θυμίζει περισσότερο μια remixed έκδοση των πρώτων κεφαλαίων της σειράς, από ότι ένα ολοκαίνουργιο game. Ελπίζουμε λοιπόν ότι η συνεργασία της Sonic Team με τον Whitehead και τους υπόλοιπους developers του Sonic Mania θα συνεχιστεί και στο μέλλον, έτσι ώστε να δούμε λόγου χάρη ένα Sonic the Hedgehog 5...

Αφήνουμε όμως το μέλλον για να επικεντρωθούμε στο παρόν και συγκεκριμένα στο Sonic Mania Plus, το οποίο διατίθεται εδώ και τρεις μήνες περίπου στα ράφια των καταστημάτων. Ναι καλά ακούσατε. Το Sonic Mania διατίθεται σε physical μορφή και κοστίζει μόλις 29.99 ευρώ (πιθανόν να το βρείτε και σε χαμηλότερη τιμή ανάλογα με το κατάστημα). Η πανέμορφη αυτή έκδοση περικλείει το παιχνίδι και ένα artbook 30 σελίδων σε ένα υπέροχο ιριδίζον slipcase. Μάλιστα το εξώφυλλο είναι reversible και η δεύτερη όψη του έχει σχεδιαστεί στα πρότυπα των τίτλων του Sega Mega Drive. To δισκάκι (cartridge στην έκδοση για το Switch) περιλαμβάνει και το Encore DLC, το οποίο διατίθεται και μεμονωμένα στις διάφορες ψηφιακές πλατφόρμες διανομής έναντι 4.99 ευρώ.

Το εν λόγω DLC προσθέτει στο Sonic Mania, το Encore Mode, καθώς και δύο επιπλέον χαρακτήρες, οι οποίοι προστίθενται στο ρόστερ των Sonic, Tails και Knuckles. Οι δύο νέοι χαρακτήρες είναι ο Mighty the Armadillο και ο Ray the Flying Squirrel. Αμφότεροι είχαν κάνει το ντεμπούτο τους στις arcade αίθουσες με το SegaSonic the Hedgehog. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ποτέ δεν είχαμε την τύχη να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο game και μάλιστα μέχρι προσφάτως αγνοούσαμε την ύπαρξή του. Ο Mighty πάντως μας ήταν γνωστός από το Knuckles' Chaotix του 32X, το οποίο και αποτελεί το τελευταίο 2D κεφάλαιο της σειράς, πριν την ολοκληρωτική μετάβασή τις στις... τρεις διαστάσεις.

Καθένας από τους δύο νέους χαρακτήρες διαθέτει συγκεκριμένα abilities, που με τη σειρά τους προσθέτουν μια ακόμη πτυχή στους gameplay μηχανισμούς του Sonic Mania. Η θωράκιση του Mighty τον κάνει άτρωτο στα καρφιά όταν βρίσκεται στο ball form, ενώ ο Ray ως σκίουρος μπορεί να κάνει glide όταν βρίσκετε στον αέρα. Επιπροσθέτως, ο Mighty μπορεί να εφορμήσει κάθετα όταν βρίσκετε στον αέρα και να συντρίψει τους εχθρούς που βρίσκονται στο έδαφος. Οι ιδιότητες των δύο χαρακτήρων μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να αποκτήσετε πρόσβαση στις νέες διαδρομές των levels του Encore Mode. Να διευκρινίσουμε εδώ ότι τα stages του Encore Mode είναι πρακτικά ίδια με αυτά του Mania Mode (αυτά που είχαμε δει πέρυσι στο Sonic Mania), έστω κι αν παρατηρούνται διαφορές στους χρωματισμούς τους.

Η ύπαρξη πάντως νέων διαδρομών, καθώς και οι αλλαγές στο σύστημα των “ζωών” είναι αρκετές για να σας δώσουν το κίνητρο να πραγματοποιήσετε ένα δεύτερο playthrough. Με το νέο σύστημα έχετε στην διάθεσή σας πέντε ζωές, μια δηλαδή για κάθε χαρακτήρα, για να ολοκληρώσετε το εκάστοτε act. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος χαρακτήρας πεθάνει θα... στερηθείτε τις υπηρεσίες του και θα χρειαστεί να συνεχίσετε με τους υπόλοιπους. Τα νέα routes που υπάρχουν πάντως σε κάθε level διασφαλίζουν την πρόσβασή σας στην έξοδο τους, ανεξάρτητα με το ποιος χαρακτήρας είναι ζωντανός και ποιος όχι. Λόγου χάρη, μπορείτε να σπάσετε το έδαφος σε διάφορα σημεία με τον Mighty και να εξερευνήσετε νέες περιοχές ή να χρησιμοποιήσετε το glide του Ray για να αναρριχηθείτε υψηλότερα. Να προσθέσουμε σε αυτό το σημείο, ότι πλέον μπορείτε να αλλάξετε τον ενεργό χαρακτήρα σας -αν ελέγχετε τουλάχιστον δύο- πατώντας το αντίστοιχο face button στο χειριστήριο σας (Υ στο Xbox One, “τρίγωνο” στο PS4 κ.ο.κ).

Με τα νέα routes που υπάρχουν σε κάθε level, o σχεδιασμός των επιπέδων είναι πλέον ο πιο πολύπλοκος που έχουμε δει ποτέ στη σειρά. H Retro Engine του Whitehead δείχνει τα δόντια της και σε τεχνικό επίπεδο, επιτρέποντας στους developers να μας παρουσιάσουν το πιο εντυπωσιακό Sonic όλων των εποχών. Οι περιορισμοί του hardware δεν υφίστανται, όπως στο παρελθόν, οπότε εδώ συναντάμε περισσότερα layers στο background ή ακόμη και 3D μοντέλα. Εν τω μεταξύ, στα 3D bonus stages δεν παρατηρούνται οι εκνευριστικές πτώσεις του frame rate που είχαμε δει στα Sonic της δεκαετίας του ΄90. Να σημειώσουμε πάντως ότι στις πίστες αυτές παρατηρούνται μικρές πτώσεις του frame rate στην έκδοση για το Switch. Πέρα από αυτό το ψεγάδι, η έκδοση για την κονσόλα της Nintendo τρέχει, όπως και οι υπόλοιπες εκδόσεις, στα 1080p/60fps. Όσοι δε έχετε στην κατοχή σας το Xbox One X ή το PS4 Pro μπορείτε να το απολαύσετε και σε native 4Κ ανάλυση στα 60fps. Επιπροσθέτως, υπάρχουν και διάφορα CRT φίλτρα, μέσω των οποίων μπορείτε να δώσετε ένα πιο retro look στο Sonic Mania.

O υπέροχος οπτικός τομέας σε συνδυασμό με τα πιασάρικα remixed μουσικά θέματα της σειράς μας δημιούργησαν ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη, όταν βρεθήκαμε ξανά ύστερα από τόσα πολλά χρόνια στην αγαπημένη μας Green Hill zone. Οι developers διατήρησαν τον βασικό σχεδιασμό του Sonic 3 σε ότι αφορά τα boss fights, καθώς κάθε zone χωρίζεται σε δύο acts και στο τέλος τους σας περιμένει ο Dr. Robotnik και η παρέα του. Τα boss fights στην αρχική έκδοση του Sonic Mania παρουσίαζαν κάποια προβλήματα, αφού κάποια ήταν υπερβολικά εύκολα, ενώ κάποια άλλα απαιτούσαν εξωπραγματικά αντανακλαστικά. Το Encore DLC διορθώνει τα πρόβλημα αυξάνοντας ή ελαττώνοντας τον βαθμό πρόκλησης των boss fights ανάλογα με την περίσταση.

Μέσω του DLC στο Sonic Mania Plus βλέπουμε αρκετά νέα bonus stages που δεν υπήρχαν στην αρχική έκδοση του Sonic Mania, αλλά και μια σημαντική αλλαγή στο Competition mode. Το τελευταίο αποτελούσε το ανταγωνιστικό multiplayer mode του Sonic Mania, στο οποίο η οθόνη χωρίζονταν σε δύο μέρη και δύο παίκτες μονομαχούσαν για το ποιος θα φτάσει πρώτος στην έξοδος του εκάστοτε level. Πλέον με την έλευση των καινούργιων χαρακτήρων, το Competition mode υποστηρίζει multiplayer 2-4 παικτών, με την οθόνη να χωρίζεται σε τέσσερα ίσα μέρη.

Το review βασίστηκε στη physical έκδοση του παιχνιδιού για το Xbox One, η οποία μας παραχωρήθηκε από τη Zegetron.

IGN Greece IGN Greece: Reviews Σεπτεμβρίου 2018 Φαίνεται ότι θα έχουμε νέα έκδοση του Nintendo Switch το 2019 Αποκαλύφθηκαν τα Xbox Games With Gold για τον Οκτώβρη

Πηγή: IGN Greece

Keywords
sonic, sonic, εν λόγω, xbox one, xbox games, μπλε, game, sega, smartphones, hedgehog, ios, android, team, φως, video, games, εταιρεία, mega, drive, switch, dlc, ray, συγκεκριμένο, σημαίνει, νέα, face, button, xbox, ps4, retro, engine, background, bonus, frame, nintendo, pro, green, hill, zone, boss, zegetron, ign, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, ξανα, ign, εμπορικη, εξοδος, θαρρος, οριζοντες, οψη, τα νεα, τυχη, φως, boss, dlc, face, games, game, ios, mega, ps4, xbox games, βοηθεια, βρειτε, βρισκεται, δευτερο, δειχνει, δοντια, δυναμικο, εγχειρημα, εδαφος, ευκολα, ευρω, εν λόγω, εν μερει, εξωστρεφεια, επιτυχια, εταιρεία, ιδια, υπηρεσιες, υπηρχαν, ηρωες, θυμιζει, ιαπωνικη, εκδοσεις, κεφαλαιο, μεμονωμενα, μηνες, μπλε, μοντελα, μορφη, μπορειτε, οθονη, φιλτρα, οραμα, παρουσιαση, πλατφορμες, προβληματα, ραφια, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σειρα, σκιουρος, τιμη, χαμογελο, χειλη, green, background, button, bonus, δικιο, drive, engine, frame, hedgehog, hill, switch, nintendo, παιχνιδι, retro, pro, ray, sega, σημαίνει, smartphones, team, της παρεας, θεματα, υπεροχο, zegetron, zone
Τυχαία Θέματα