Semblance Review

Σώστε τον πλανήτη!

Το Semblance είναι ένα νέο puzzle/platformer, το οποίο κατέχει μια αναπάντεχη πρωτιά. Είναι το πρώτο IPεξ’ ολοκλήρου αναπτυγμένο στην Αφρική που κυκλοφορεί σε κονσόλα της Nintendoκαι συγκεκριμένα στο Switch. Να σημειωθεί επίσης ότι οι ιδρυτές της Nyamakop (CukiaKimaniκαι BenMyres), εταιρείας ανάπτυξης του Semblance, φιγουράρουν στη λίστα του Forbesμε τους 30 δισεκατομμυριούχους της Αφρικής που δεν έχουν ακόμη συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας τους.

Το βασικό συστατικό του είναι η πλαστελίνη και σκοπός

του είναι να ξυπνήσει τη δημιουργικότητα του παίκτη και να του δώσει τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει τον χαρακτήρα με τον οποίο παίζει, αλλά και τον κόσμο του παιχνιδιού -σύμφωνα με τη δική του προσωπική λογική- για να λύσει τους γρίφους και να προχωρήσει. Κατή την προσωπική μας εκτίμηση θυμίζει πολύ το Bounce, που είχαμε παλιά στα κινητά μας, μόνο που είναι αρκετά πιο δημιουργικό και συμπεριλαμβάνει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, μιας και το κάθε levelδέχεται ως ένα βαθμό την επεξεργασία του παίκτη.

Βασικό κομμάτι που κρατά το ενδιαφέρον είναι το μυστήριο που υπάρχει στο αέρα, η περιέργεια για το τι θα συμβεί μετά. Όταν προχωράμε στο βάθος, προσπερνώντας τους τρεις κόσμους που έχουμε να εξερευνήσουμε, φαίνεται πως συναντάμε έναν ακόμα κόσμο, που δείχνει παγωμένος και ακούγεται μουσική από καμπάνα, έτσι μας δίνει να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε εκεί. Ο αριθμός τέσσερα στους κόσμους δείχνει σαν να συμβολίζει τις τέσσερις εποχές.

Η οθόνη τρέμει και βλέπουμε ένα δέντρο να παγώνει. Ρίζες του εμφανίζονται από το πουθενά μαζί με πολλά ακόμη εμπόδια που θα βρίσκονται εκεί ώστε να μας εμποδίσουν να φτάσουμε στον τελικό μας προορισμό, έναν κόκκινο κύκλο. Η κάθε μία πίστα συμβολίζεται από ένα δέντρο, το οποίο έχει τέσσερις ή έξι κύκλους. Αν καταφέρουμε να λύσουμε κάποιο γρίφο και πάρουμε τον κόκκινο κύκλο χωρίς όμως να χάσουμε στην επιστροφή από εκείνο το σημείο, στον τερματισμό της πίστας ο πράσινος κύκλος που συμβολίζει το ψύχος γίνεται ροζ που συμβολίζει τη θερμότητα. Πρέπει να καταφέρουμε να μετατρέψουμε όλους τους κύκλους του κάθε δέντρου σε ροζ χρώμα, έτσι ώστε να ξεπαγώσει το δάσος. Η κάθε πίστα τερματίζεται ανεξάρτητα από το πόσους κύκλους θα έχουμε μαζέψει, και οι κύκλοι που μαζέψαμε αποθηκεύονται, έτσι δεν χρειάζεται να περάσουμε ξανά από το ίδιο σημείο αν θελήσουμε να τους συγκεντρώσουμε όλους για να προχωρήσουμε.

Ο χαρακτήρας μας είναι ένα τερατάκι που παίρνει χρώμα από το περιβάλλον του. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, μιας και τα γραφικά του είναι 2D, είναι να προχωρήσουμε αριστερά ή δεξιά και να πηδήξουμε. Συναντώντας πλασματάκια που μοιάζουν με τον χαρακτήρα μας, αποκτάμε διάφορες ιδιότητες που προηγουμένως δεν είχαμε, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, όπως επιπλέον ταχύτητα και τρόπους για να καταστρέφουμε αντικείμενα και να τα επαναφέρουμε στην αρχική τους κατάσταση.

Όταν το περιβάλλον στο οποίο προχωράει ο ήρωάς σας είναι στον ακριβή χρωματισμό του, μπορεί να το εκμεταλλευτεί και να το επηρεάσει. Για παράδειγμα μπορείτε να δημιουργήσετε λακκούβες ή να σπρώξετε τούβλα, να γίνει ο χαρακτήρας σας πιο λεπτός ή πιο επίπεδος και να γλιστρήσει φτάνοντας σε σημεία που διαφορετικά δεν θα είχε πρόσβαση κτλ. Όσο προχωράμε από δέντρο σε δέντρο, οι απαιτήσεις του Semblance σε στρατηγική και τεχνική αυξάνονται, ενώ απαιτείται επιπλέον υπομονή και συγκέντρωση σε αυτό. Ακόμη και μια παραμικρή μας κίνηση (που αναιρείται όταν πρόκειται για πίεση σημείων όπως πάτωμα και τοίχου, αν το θελήσουμε) παίζει σημαντικό ρόλο στο κατά πόσο θα καταφέρουμε να φτάσουμε στον κύκλο που χρειαζόμαστε.

Ο κάθε κόσμος αποτελείται από δέντρα τα οποία πρέπει να εξερευνήσουμε, ενώ εξ’ αρχής έχουμε άμεση πρόσβαση σε όλους τους κόσμους του Semblance. Δεν έχουμε περιορισμό στις ζωές μας ούτε και στον χρόνο για να προχωρήσουμε. Δυστυχώς εντοπίσαμε αρκετά bugs μέσα στο παιχνίδι. Για παράδειγμα μετά από ένα άλμα, ο χαρακτήρας μας έμεινε αιωρούμενος. Χρειάστηκε να βγούμε στο κεντρικό μενού για να ξεκολλήσει ο χαρακτήρας σας και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκαν επιπλέον προσπάθειες.

Επίσης, κάτι που μας ξάφνιασε και μας ενόχλησε, είναι ότι δεν υπάρχει αρχική οθόνη στο μενού, αλλά ούτε και κάποιο savefile. Ο παίκτης μπορεί μόνο να επιστρέψει στο παιχνίδι, να το παίξει από την αρχή και να δει κάποιες ρυθμίσεις σχετικές με τον ήχο και τη γλώσσα του παιχνιδιού. Θεωρώ πως δεν υπάρχει λόγος για να πραγματοποιήσετε ένα δεύτερο playthrough, μιας και όσα είναι να προσφέρει είναι όσα δίνει εξ αρχής, χωρίς να σας δίνει κάποιο επιπλέον κίνητρο (αν υπήρχε co-opμπορεί τα πράγματα να ήταν διαφορετικά). Από τη στιγμή δε που μαθαίνουμε που βρίσκονται οι κόκκινες μπάλες και πως αποκτούμε πρόσβαση σε αυτές για να ολοκληρωθεί πλήρως μία πίστα, δεν υπάρχει κάποια χρονομέτρηση ή κάποιο σκορ, οπότε τελειώνει και ο σκοπός του παίκτη. Οι ώρες, λοιπόν που μπορεί να χρειαστούν για να τερματιστεί είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό.

Τα γραφικά του Semblance είναι καθαρά 2D με τα σκοτεινά χρώματα να κυριαρχούν συνεχώς, δίνοντας μας την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε κάποιο δάσος ή βάλτο, χωρίς αυτό να αλλάζει γενικά. Η μουσική του είναι βαριά, ίσα που ακούγεται, με μελωδίες εμπνευσμένες από ταινίες τρόμου προκαλώντας μία αίσθηση ανατριχίλας, ότι κάτι κακό ή σατανικό θα πεταχτεί από το πουθενά και θα μας φάει ζωντανούς. Ακόμη και το πλασματάκι μας βγάζει κάποιους ήχους, είτε όταν κάνει κάτι και παίρνει ανάσα είτε όταν πηδάει προχωράει και ακούγεται ο ήχος από το περιβάλλον στο οποίο προσγειώνεται. Η αλήθεια είναι πως ήθελα λίγο πιο έντονη μελωδία στο background, αλλά η συγκεκριμένη κάνει το περιβάλλον να φαίνεται στοιχειωμένο και ότι κάτι απρόβλεπτο μπορεί να προκύψει από το πουθενά, προκαλώντας αγωνία και σασπένς.

Το Semblanceμας παίδεψε, καθώς ο βαθμός δυσκολίας του είναι αισθητά υψηλός για τα δεδομένα ενός μέσου παίκτη. Απαιτεί ιδιαίτερη υπομονή, χαλάρωση όταν θα αποφασίσει κάποιος να το παίξει και αντοχή στα νεύρα. Σε κάποιες φάσεις έπιασα τον εαυτό μου να νοιώθει ότι κουράζεται και ότι έχει προκληθεί ακόμα και λίγη σύγχυση μέσα μου, έχοντας ανάγκη από διάλειμμα ή να κάνω λίγη παραπάνω υπομονή απ’ ότι συνηθίζω για να καταφέρω να προχωρήσω παρακάτω, πράγμα όμως θετικό για να θέλω να το συνεχίσω.

Toreviewβασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για το NintendoSwitch, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Cosmocover.

IGN GreeceΗ HORI ανακοίνωσε τρεις νέους μοχλούς για το Nintendo SwitchΦήμη: Η Γερμανία θα απαγορεύει τα pre-orders σε παιχνίδια χωρίς ημερομηνία κυκλοφορίαςH Nintendo θέλει να κυκλοφορεί "20-30 indie παιχνίδια στο Switch κάθε εβδομάδα"

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα