Rym 9000 Review

Ένα ψυχεδελικό ταξίδι προς το φεγγάρι.

Η κυκλοφορία ενός νέου vertically scrolling “shmup” δεν είναι και ότι πιο συνηθισμένο συμβαίνει στις μέρες μας, ωστόσο ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του στο Steam, το Rym 9000 “εισβάλλει” στο PS4 με σκοπό να κάνει τα αυτιά και τα μάτια σας να... ματώσουν. Ενδεχομένως οι χαρακτηρισμοί μας να σας φανούν κάπως υπερβολικοί, εντούτοις το ιδιαίτερο art design,

τα παρανοϊκά οπτικά εφέ και το εκκωφαντικό soundtrack του Rym 9000 συνθέτουν μια πρωτόγνωρη οπτικοακουστική πανδαισία. Μια ματιά στα screenshots που συνοδεύουν το review ή στο παρακάτω τρέιλερ πιστεύουμε ότι είναι αρκετή για να σας πείσει.

O σκοπός σας στην εν λόγω δημιουργία είναι να ολοκληρώσετε πέντε levels και να φτάσετε στη Σελήνη για να ανακτήσετε τον μυθικό θησαυρό Rym 9000. Με βάση το lore το Rym 9000 είναι ένα θρυλικό τεχνούργημα, το οποίο κατασκευάστηκε από έναν αρχαίο πολιτισμό και στη συνέχεια θάφτηκε στο φεγγάρι. Προφανώς το σενάριο είναι το τελευταίο πράγμα που θα σας απασχολήσει σε ένα shoot 'em up, εντούτοις η ύπαρξή του είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη. Μάλιστα αν καταφέρετε να ολοκληρώσετε συγκεκριμένα challenges, όπως να σκοτώσετε ένα boss χωρίς να δεχθείτε ζημιά, θα ξεκλειδώσετε διάφορα World Logs, τα οποία σας δίνουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το lore του παιχνιδιού.

Σε σύγκριση με άλλα vertically scrolling shoot 'em up, όπως το Ikaruga ή το Ghost Blade, το Rym 9000 δεν έχει κάποιον χαρακτηριστικό gameplay μηχανισμό. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει κάποιο polarity system, ούτε οι συνηθισμένες βόμβες που καταστρέφουν όλους τους εχθρούς που υπάρχουν στην οθόνη. Μια επίσης σημαντική διαφορά είναι ότι εδώ δεν θα συναντήσετε καταιγισμούς πυρών από τους αντιπάλους σας, κοινώς δεν μιλάμε για ένα bullet hell shoot 'em up. Σε κάποιες περιπτώσεις (κυρίως στα boss fights) απαιτούνται καλά αντανακλαστικά, εντούτοις το μυστικό της επιτυχίας είναι απομνημονεύσετε τα patterns επίθεσης των αντιπάλων σας, τα spawn points τους, καθώς και τα σημεία στα οποία μπορείτε να σταθείτε χωρίς να δεχθείτε κάποιο hit. Μέχρι να αποκτήσετε βέβαια αυτή τη “γνώση” είναι δεδομένο ότι θα πεθάνετε δεκάδες φορές.

Στο Rym 9000 έχετε μόλις μια “ζωή” στην διάθεσή σας και δεν υπάρχουν checkpoints. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ολοκληρώσετε το εκάστοτε level από την αρχή μέχρι το τέλος του χωρίς να πεθάνετε. Εάν υποθέσουμε ότι πεθάνετε στο δεύτερο level, τότε μπορείτε να συνεχίσετε από αυτό. Δεν απαιτείται δηλαδή κάθε φορά να ξεκινήσετε από το μηδέν. Επιπροσθέτως, εξαρχής σας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξετε το level από το οποίο θέλετε να ξεκινήσετε. Μάλιστα είναι απολύτως εφικτό να ξεκινήσετε από το πέμπτο level, να νικήσετε το τελικό boss και να τερματίσετε το game, χωρίς να χρειαστεί να παίξετε τα υπόλοιπα τέσσερα levels.

Αν και έχετε μόλις μια ζωή, όπως προαναφέραμε, το διαστημόπλοιό σας μπορεί να δεχθεί δύο hits πριν καταστραφεί. Παραδόξως, μετά το πρώτο hit η δύναμη πυρός σας διπλασιάζεται, ωστόσο αν έχετε συλλέξει κάποιο power up αυτό θα απενεργοποιηθεί εκτός κι αν αναπληρώσετε τα hit points σας. Οι ιδιαιτερότητες αυτές δίνουν λίγο παραπάνω “βάθος” στο -εκ φύσεως- απλοϊκό gameplay. Για παράδειγμα, υπήρξαν περιπτώσεις που οδηγήσαμε σκοπίμως το σκάφος μας πάνω στους αντιπάλους μας, ώστε να δεχθούμε ζημιά και να διπλασιάσουμε την δύναμη πυρός μας. Εξίσου παράδοξο είναι και το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως tutorial που να εξηγεί τα όσα αναφέραμε παραπάνω.

Στην έκδοση του Rym 9000 για το PS4 συναντάμε κάποια επιπλέον features, όπως το Reduced Effects mode. Η ρύθμιση αυτή σας επιτρέπει να ελαχιστοποιήσετε τα οπτικά εφέ, επιτρέποντάς σας να διακρίνετε καλύτερα τους αντιπάλους σας. Όπως είναι φυσικό, αν ενεργοποιήσετε το Reduced Effects, το Rym 9000 είναι λιγότερο φαντασμαγορικό. Με τη σειρά του, το Tate mode σας επιτρέπει να περιστρέψετε την οθόνη κατά 90 μοίρες είτε δεξιόστροφα, είτε αριστερόστροφα. Κοινώς μέσω αυτού του mode, μπορείτε να μετατρέψετε το Rym 9000 σε ένα horizontally scrolling shoot 'em up. Εξίσου καλοδεχούμενη είναι και η προσθήκη των online leaderboards.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για το PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Rainbite.

IGN GreeceΗ Sony ανακοίνωσε το δεύτερο State of Play LivestreamΤο νέο Star Wars Gear της RazerΗ Sega θα γυρίσει την προσοχή της σε ήδη υπάρχοντα IP λόγω μειωμένων εσόδων

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα