Repubblica: Και ο Παντσέρι… κελαηδάει με στοιχεία και ονόματα – Κατασχέθηκαν συσκευές και στην Ελλάδα

Συμφωνία με τις βελγικές αρχές εμφανίζεται να επιδιώκει ο Αντόνιο Παντσέρι για την αποφυγή των χειρότερων σεναρίων για τον ίδιο. Σε αυτή τη γραμμή, ο άνθρωπος που θεωρείται ο “εγκέφαλος” του Qatargate, έχει παραδεχθεί μέρος των κατηγοριών που του αποδίδονται, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Repubblica, ενώ κρίσιμο για την υπερασπιστική του γραμμή είναι ότι παρουσιάζει τη δράση του να ξεκινά μετά την αποτυχία επανεκλογής του στο ευρωκοινοβούλιο το 2019 και όχι όταν ήταν πολιτικό

πρόσωπο με βουλευτική ιδιότητα.

Η προθυμία Παντσέρι να συνεργαστεί θεωρείται από πηγές των βελγικών εισαγγελικών αρχών, ότι θα διευρύνει την έρευνα. Η επόμενη μεγάλη εξέλιξη αναμένεται αύριο, στις 9 το πρωί, όταν η Εύα Καϊλή θα εμφανιστεί ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου που θα κρίνει την αποφυλάκισή της ή μη.

Ο Παντσέρι εμφανίζεται επίσης έτοιμος να συνεργαστεί και δίνει πληροφορίες για άλλους ευρωβουλευτές: Πρώτα απ ‘όλα για τον Αντρέα Κατζολίνο, μέλος του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος, ως το πρόσωπο που υπερασπιζόταν τα συμφέροντα του Κατάρ και του Μαρόκου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι την εποχή που ήταν ευρωβουλευτής σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας (2004 – 2019).

Στο κάδρο εξακολουθεί να βάζει και άλλους δύο ευρωβουλευτές, τα ονόματα των οποίων έχουν ακουστεί εξ αρχής, τους Βέλγους Μαρκ Ταραμπέλα και την Μαρία Αρίνα.Πότε κλείστηκε η συμφωνία με το Μαρόκο

Για τον Παντσέρι είναι κρίσιμο στοιχείο να αποδείξει ότι οποιαδήποτε δραστηριότητά του που συνδέεται με το κατηγορητήριο που του αποδίδεται δεν έχει συμβεί παράλληλα με την θητεία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αποδεχόμενος μέρος του κατηγορητηρίου, τοποθετεί την έναρξη των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την υπόθεση μετά την αποτυχία επανεκλογής του στις ευρωεκλογές του 2019.

Επιβεβαιώνοντας τον κεντρικό ρόλο του Μαροκινού διπλωμάτη Αμπντεραχίμ Ατμούν, πρεσβευτή του Μαρόκου στην Πολωνία, ο Παντσέρι φέρεται να έχει πει στους Βέλγους ανακριτές ότι η συμφωνία κλείστηκε το 2019, μετά τις εκλογές. Θέλει έτσι να πείσει ότι όσο ήταν ευρωβουλευτής ήταν καθαρός και δεν είχε χρηματιστεί.

Η έρευνα των μυστικών υπηρεσιών των Απρίλιο και 100 χιλιάδες ευρώ που χάθηκαν

Όσο δε, για τα χρήματα που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο σπίτι του στις Βρυξέλλες, φέρεται να έχει πει ότι δεν προορίζονταν για άλλα πρόσωπα.

Τα χρήματα (700.000 ευρώ σε δεσμίδες των 50) που είχαν βρεθεί κάτω από το κρεββάτι μέσα σε μία βαλίτσα και μέσα σε χρηματοκιβώτιο στο σαλόνι του σπιτιού του Παντσέρι, είναι το ισχυρότερο αποδεικτικό στοιχείο στα χέρια του ανακριτή Μισέλ Κλεζ που συντονίζει την έρευνα, όπως σημειώνει η ιταλική εφημερίδα. Πρόκειται για τα χρήματα που αναφέρονται σε έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών που είχαν κάνει έρευνα στο σπίτι του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή πολύ πριν την τελική έφοδο της 9ης Δεκεμβρίου.

Τότε, μέλη των μυστικών υπηρεσιών είχαν μπει στο σπίτι του, είχαν ψάξει σε ντουλάπες και στο χρηματοκιβώτιο, είχαν εντοπίσει τα χρήματα, είχαν βγάλει φωτογραφίες και εν συνεχεία, τα είχαν βάλει όλα πίσω στη θέση τους. Το απόρρητο έγγραφο -γραμμένο στα φλαμανδικά- που επικαλείτει η ιταλική εφημερίδα έχει ημερομηνία 26 Απριλίου. Μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, οκτώ μήνες αργότερα, τα χρήματα μειώθηκαν κατά περίπου 100.000.

Η Reppublicca κάνει την ερμηνεία, βάσει της ημερομηνίας του εγγράφου, ότι “οι έρευνες των βελγικών υπηρεσιών είχαν φτάσει σε σημείο καμπής την άνοιξη” και τότε αποφασίστηκε “το έγγραφο να αποχαρακτηριστεί και να σταλεί στη βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία”.Η συμμετοχή της Europol και το ξεσκόνισμα σε εκατοντάδες κινητά, λάπτοπ και τάμπλετ

Όπως έχει γίνει και επισήμως γνωστό στην έρευνα συμμετέχει και η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol που συνεργάζεται με τη βελγική αστυνομία για τη διερεύνηση του σκανδάλου.

Ένα χρονοβόρο έργο των αστυνομικών και ανακριτικών αρχών είναι να ξεσκονίσουν τον τεράστιο όγκο -προκειται για εκατοντάδες- των συσκευών κινητής τηλεφωνίας, φορητών υπολογιστών και τάμπλετ, που όπως γράφει η Repubblica “κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια περίπου είκοσι ερευνών σε Βέλγιο, Ιταλία και Ελλάδα”.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα