Oυεμπανιάμα: Ο γκαρντ των 2.21 θα πρέπει να γίνει σέντερ στο ΝΒΑ

Ο Γάλλος Βίκτορ Ουεμπανιάμα δεν «ανακαλύφθηκε»… «χθές», αλλά ούτε καν «προχθές» στην πατρίδα του, στην Ευρώπη, καθώς και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Γεννημένος στο προάστιο του Παρισιού, το Le Chesnay, στις 4 Ιανουαρίου 2004, ο «Τιραμόλας» του γαλλικού μπάσκετ, έδειξε στο πρώτο έτος της ενηληκίωσης του, φέτος, ότι θα είναι, μετά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, το νέο «big thing» στο ΝΒΑ. Στην πρώτη επίσκεψη του, πριν από 2 μήνες, με την ομάδα Μετροπόλιταν ’92, σε παιχνίδια επίδειξης στην Αμερική,

δεν εντυπωσίασε απλά τους Αμερικάνους φιλάθλους, τους scouters του ΝΒΑ και όσους τον είδαν να κάνει «πράγματα και θάματα», αλλά τους εξέπληξε με το πολυποίκιλο ταλέντο του. Σε τέτοιο βαθμό εντυπωσιασμού που αμερικανικό κανάλι αγόρασε τα τηλεοπτικά δικαιώματα όλων των αγώνων της Μετροπολιταν στο φετινό γαλλικό πρωτάθλημα!

Η άσημη γαλλική ομάδα επιλέχθηκε από τον ίδιο τον 18χρονο «ανατέλλοντα αστέρα», γιατί ύστερα από δυο χρόνια θητείας στην Βιλερμπάν, ο Βίκτορ ένιωθε ότι δεν πήρε τις ευκαιρίες χρόνου συμμετοχής που ήθελε και μπορούσε να ανταποκριθεί, αν και ο Τι Τζέι Πάρκερ τον είχε μόνιμα στην 12άδα της Βιλερμπάν στα περισσότερα από τα 28 παιχνίδια της Ευρωλίγκα. Ο Ουεμπανιάμα επίλεξε την Μετροπόλιτανς και η ομάδα δέχτηκε τον μέσο όρο 25-30 λεπτών συμμετοχής του. Τουλάχιστον για την τρέχουσα περίοδο, καθώς το επόμενο καλοκαίρι του 2023, ο Γάλλος πολυτάλαντος παίκτης θα είναι στο ετήσιο ντράφτ του ΝΒΑ και έχει τις περισσότερες πιθανότητες να επιλεγεί στο νούμερο 1 από την ομάδα του ΝΒΑ που θα έχει αυτό το δικαίωμα.

Με ύψος 2.21, ο Ουεμπανιάμα ξεχωρίζει από αυτή την ηλικία για την πλαστικότητα των κινήσεων του στην περιφέρεια και την μεγάλη ευχέρεια του στα τρίποντα. Ένας…ελαφρύς σε βάρος σέντερ (95 κιλά) που λογίζεται ως σέντερ, αλλά παίζει ως πανύψηλος γκαρντ που δεν έχει αντίπαλο να τον μαρκάρει. Εκτός και αν ο αντίπαλος σέντερ ή παουερ φόργουορντ τον ακολουθούν εκτός ρακέτας ή ακόμα και εκτός της γραμμής του τριπόντου που αρέσκεται να «βγαίνει» και να παίρνει την μπάλα για να σουτάρει. Ο Ουεμπανιάμα έχει ικανότητα και στην ντρίπλα, αλλά δεν μπορεί λόγω του ύψους του να κάνει διείσδυση και drive με την ίδια ταχύτητα κάθε κοντύτερου σούτινγκ γκαρντ ή φόργουορντ.

Το στοιχείο που υστερεί ή τουλάχιστον δεν έχει εκπαιδευτεί σε αυτό, είναι οι κινήσεις του σέντερ. Δηλαδή, να παίξει με πλάτη στο καλάθι, να παίξει στο «ένας εναντίον ενός» με κάθε αντίπαλο σέντερ, να… «αλληλοσπρωχτεί» μαζί του. Λόγω της λεπτής σωματοδομής του, προφανώς και της έλλειψης μυϊκού βάρους, το οποίο θα…βάλει από τους Αμερικάνους ειδικούς, όταν θα παίξει στο ΝΒΑ για να αντέξει όλα τις δυνατές επαφές και τα σωματικά touch…

Με την ίδια σωματοδομή, αλλά και μικρότερο ύψος (2.07) είχε εμφανιστεί στους Σικάγο Μπουλς του Μάικλ Τζόρνταν, ο Κροάτης Τόνι Κούκοτς και ύστερα από έναν χρόνο προπονήσεων, εμφανίστηκε 10 κιλά πιο βαρύς και πιο ογκώδης, χωρίς να χάσει την πλαστικότητα των κινήσεων του και το πολύ καλό σουτ του. Απλά, ο Κούκοτς δεν έγινε… «αναλώσιμος» σε κάθε δυνατή άμυνα και έβαλε τα κιλά του, μαζί με το ταλέντο του, στο παρκέ.

Παρόμοια περίπτωση ήταν και το «θαύμα της φύσης» στην δεκαετία του ’90, στο ΝΒΑ, ο Άρβιντας Σαμπόνις. Είχε το ίδιο ύψος με τον Ουεμπανιάμα, αλλά ήταν κλασσικός σέντερ, παρά την εξαιρετική ικανότητα του στην πάσα και στο σουτ, σε όλα τα χρόνια που τον θαυμάσαμε στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ο «Γουέμπα» είναι ήδη το φαινόμενο του μέλλοντος στο παγκόσμιο μπάσκετ και θα αρχίσει την πορεία του στον θαυμαστό κόσμο του ΝΒΑ με καλύτερες προδιαγραφές από τον «Greek Freak», όταν έκανε το πρώτο υπερατλαντικό ταξίδι, το καλοκαίρι του 2013.

Δείχνει να είναι «light» για τα δεδομένα του ΝΒΑ και για να γίνει ο «France Freak» θα πρέπει να δουλέψει καθημερινά, όσο και ο «δικός» μας Giannis . Γι’ αυτόν είναι πρόωρος κάθε υπερβολικός χαρακτηρισμός για τον Βίκτορ Ουεμπανιάμα που έχει όλο το μέλλον μπροστά του, σε αυτή την ηλικία των 18 ετών, να αξιοποιήσει την γενναιοδωρία της φύσης στα σωματικά προσόντα του και την οξυδέρκεια του στο μπάσκετ.

Keywords
Τυχαία Θέματα