Oι – αμφιλεγόμενες – Ελληνικές “ρίζες” της Μπόκα Τζούνιορς και οι… Χιώτες ιδρυτές της!

Mια ματιά στην τροπαιοθήκη της Μπόκα Τζούνιορς είναι αρκετή για να σε πιάσει… ζαλάδα. Ένα βλέμμα στη λίστα των μύθων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου – με πρώτο και καλύτερο τον τεράστιο Ντιέγκο Μαραντόνα – αρκεί για να αντιληφθείς το μεγαλείο αυτού του συλλόγου.

Η Μπόκα Τζούνιορς είναι μια ποδοσφαιρική… “θρησκεία” στην Αργεντινή. Και όχι μόνο. Η φήμη της έχει ξεπεράσει εδώ και δεκαετίες τα σύνορα της χώρας και το όνομα της είναι συνδεδεμένο με επιτυχίες, παικταράδες και μεγάλες στιγμές.

Πολλοί γνωρίζουν τον Ρικέλμε, τον Παλέρμο, τον Σάμουελ,

τον Μαρτσολίνι και άλλα αστέρια που έκαναν στο παρελθόν το θρυλικό “Μπομπονέρα” να… σείεται. Λίγοι έχουν γνώση του ελληνικού… παρελθόντος της Μπόκα Τζούνιορς και το novasports.gr ανοίγει τον ελληνικό “φάκελο” της σπουδαιότερης ομάδας στην Αργεντινή.

Η ιδέα της Μπόκα γεννήθηκε σε καφενείο Χιώτη!

Τόπος: Μπουένος Άιρες

Έτος: 1905

Μια παρέα μεταναστών με “ρίζες” από την Ελλάδα, η οποία σύχναζε στο καφενείο «Το στέκι των φίλων» του Αντώνη Ζέππου από τη Χίο είχε την ιδέα για τη δημιουργία μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Άλλωστε η Αργεντινή ήδη ζούσε στον… πυρετό του ποδοσφαίρου και καθημερινά “ξεφύτρωναν” σύλλογοι σε όλη τη χώρα.

Το ελληνικό στοιχείο ήταν έντονο στο Μπουένος Άιρες και ιδιαίτερα στη συνοικία Boca, στην οποία ζούσαν και πολυάριθμοι Ιταλοί (κυρίως Γενοβέζικης καταγωγής).

Σύμφωνα με μια εκδοχή, τα αδέρφια Θεόδωρος και Γιάννης Φαρέγγας (Juan και Teodoro Farenga) με μακρινή καταγωγή από τη Χίο και ο Πέτρος Σιάνης (Santiago Pedro Sana) από την Αρκαδία συναντήθηκαν με τους Ιταλούς φίλους τους, Αλφρέντο Σκαρπάτι και Εστεμπάν Μπαλιέτο στο σπίτι του τελευταίου για να αποφασίσουν τα… βασικά του νέου συλλόγου. Όνομα και χρώματα. Οι διαφωνίες τους ανάγκασαν τη μητέρα του Μπαλιέτο να τους ζητήσει να αποχωρήσουν και η παρέα πήγε στην Πλατεία Σολίς, όπου ο Πέτρος Σιάνης πρότεινε να ονομαστεί ο σύλλογος Boca Juniors για να έχει και μια… αγγλική πινελιά που ήταν της μόδας.

Αυτό ήταν! Μόλις είχε “γεννηθεί” η Μπόκα Τζούνιορς, ενώ τα χρώματα της ομάδας επιλέχθηκαν μετά από απόφαση των ιδρυτών να επιλεχθούν αυτά της σημαίας του πρώτου πλοίου που θα έμπαινε στο λιμάνι. Και αυτό ήταν το πλοίο “Ωκεανός”, το οποίο είχε σουηδική σημαία και είχε αποπλεύσει από τον Πειραιά!

Η συγγραφέας Κυριακή Τρακάδα έκανε έρευνα για το… ελληνικό παρελθόν της Boca Juniors, την οποία καταγράφει στο βιβλίο της με τίτλο “Boca Juniors – Αιγαίο, αυτά που μας ενώνουν” και είναι πεπεισμένη ότι η αργεντίνικη ομάδα έχει Έλληνες ιδρυτές.

Παρολίγο… Έλληνες

Το “κακό” στην υπόθεση είναι ότι ο γιος του Χουάν Φαρέγγα, Χουάν Αντόνιο, μας τα… χαλάει, καθώς στο βιβλίο του “Nosotros Βoca” (Eίμαστε η Μπόκα) κάνει λόγο για ιταλική καταγωγή του πατέρα του.

“Ο πατέρας μου, Juan Feranga, γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του 1883 στη γειτονιά Μπόκα και ήταν γιος δύο μεταναστών από την Ιταλία. Ο παππούς μου, Fransisco Pablo Farenga, γεννήθηκε το 1847 στo Moύρο Λουτσάνο της περιοχής Ποτέντσα (μεταξύ Νάπολι και Μπάρι). H γιαγιά μου Ολίβια, γεννήθηκε στο Φιναλμαρίνο της Γένοβας, παντρεύτηκαν το 1879 και έκαναν 5 παιδιά.

Το ιταλικό αίμα κυλάει στις φλέβες της οικογένειας μέχρι σήμερα και αντικατοπτρίζει την αγάπη για τις ρίζες μας”, έγραφε ο Feranga.

Εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι ακόμα και αν είχαν μακρινή ελληνική καταγωγή, τα αδέρφια Φαρέγγα μάλλον την αγνοούσαν και ήταν περήφανοι για τις ιταλικές τους “ρίζες”, ενώ αναφορικά με τον Σιάνη (Sana), o τόπος γέννησης του ήταν το Μπουένος Άιρες και δεν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες για το παρελθόν του πέρα από την ενασχόληση της οικογένειας του και του πατέρα του Βιθέντε, με το ναυτικό εμπόριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα