O Σαλάχ και τα ρεκόρ του

Aκόμα και οι πιο απαιτητικοί δεν θα μπορούσαν να φανταστούν όλα όσα έχει πετύχει ο Μοχάμεντ Σαλάχ με τη φανέλα της Λίβερπουλ στη φετινή σεζον. Ο Αιγύπτιος επιθετικός με τα δύο γκολ που σημείωσε κόντρα στη Ρόμα κατέρριψε ένα ακομα ρεκόρ, τα 42 γκολ του Ρότζερ Χαντ τη σεζόν 1961-62 και πλέον κυνηγάει τον σπουδαίο Ίαν Ρας, ο οποίος το 1983-84 είχε σκοράρεις 47 φορές.

Τι έχει κάνει όμως από την αρχή της
σεζόν ο Μο Σαλάχ;

* Έγινε μόλις ο 8ος παίκτης στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ που σε μία σεζόν σκοράρει άνω των 30 γκολ. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν οι Άλαν Σίρερ, Άντι Κόουλ, Κέβιν Φίλιπς, Τιερί Ανρί, Κριστιάνο Ρονάλντο, Ρόμπιν Φαν Πέσι και ο πρώην “κόκκινος”, Λουίς Σουάρες, ο οποίος είναι και ο πιο πρόσφατος που πέτυχε κάτι τέτοιο.
Ήδη, ο Σαλάχ έχει ισοφαρίσει τις επιδόσεις των Άλαν Σίρερ (Μπλάκμπερν Ρόβερς, 1995-96), Κριστιάνο Ρονάλντο (Μάν. Γ., 2007-08) και Λουίς Σουάρες (Λίβερπουλ, 2013-14), οι οποίοι είχαν 31 γκολ σε μία σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ.
Η κατάρριψή τους είναι πλέον τυπική διαδικασία για τον Αιγύπτιο.

* Ο κορυφαίος Αφρικανός σκόρερ όλων των εποχών. Με τα 30 γκολ που έχει πετύχει έχει θέσει νέο ρεκόρ, αφού ξεπέρασε την επίδοση του επίσης σπουδαίου, Ντιντιέ Ντρογκμπά, ο οποίος τη σεζόν 2009-10 είχε σκοραρει 29 φορές. Πλέον, ο Σαλάχ χρειάζεται μόλις έξι γκολ για να μπει στην πρώτη 10 των κορυφαίων Αφρικανών σκόρερ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ.

* Είναι ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ από κάθε άλλον παίκτη στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Με τα δύο γκολ που πέτυχε κόντρα στη Ρόμα έφτασε στα 43 και πλέον προηγείται με ένα του Κριστιάνο Ρονάλντο.

* Έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Λίβερπουλ που πετυχαίνει 10+ γκολ σε μία σεζόν στο Champions League. Την ίδια ακριβώς επίδοση βέβαια έχει και ο συμπαίκτης του Ρομπέρτο Φιρμίνο. Το ρεκόρ παραγωγικότητας πάντως μέσα σε μία χρονιά ανήκει στον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος έχει πετύχει 17 γκολ.

* Μαζί με τον Φιρμίνο έγραψαν ιστορία, καθώς έγιναν οι πρώτοι παίκτες στην ιστορία του Champions League που σε αγώνα της ημιτελικής φάσης σημείωσε ο καθένας 2 γκολ και 2 ασίστ.

* Ο Σαλάχ σκόραρε τουλάχιστον μία φορά στα τελευταία 5 παιχνίδια που ήταν βασικός στο Champions League. Ανάλογη επίδοση από παίκτη της Λίβερπουλ είχε σημειωθεί από τον Στίβεν Τζέραρντ.

* Είναι ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ από τη σεζόν 2007-08 που σημειώνει περισσότερα από 40 γκολ. Τότε, ο Κριστιάνο Ρονάλντο με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε σημειώσει 42 γκολ, όμως ο Αιγύπτιος σούπερ σταρ ξεπέρασε και αυτό το ρεκόρ, αφού έχει πλέον 43.

* Επόμενο ρεκόρ που κυνηγάει ο Μο Σαλάχ είναι η επίδοση του Ρούουντ Φαν Νιστελρόι, ο οποίος τη σεζόν 2002-03 σε όλες τις διοργανώσεις έστειλε 44 φορές τη μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα. Ο Αιγύπτιος χρειάζεται ένα ακόμα γκολ για να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Ολλανδού και δύο για να το καταρρίψει.

* Είναι ο παίκτης που έχει βρει δίχτυα στα περισσότερα παιχνίδα της Πρέμιερ Λιγκ. Μέχρι τη φετινή σεζόν, Κριστιάνο Ρονάλντο και Ρόμπιν Φαν Πέρσι είχαν βρει δίχτυα σε 21 παιχνίδια της Πρέμιερ Λιγκ. Ο Σαλάχ το έχει ήδη ξεπεράσει αυτό το ρεκόρ, καθώς έχει σκοράρει σε 23 ματς στην φετινή Πρέμιερ Λιγκ.

* Έχει πετύχει τα περισσότερα γκολ από κάθε άλλον ποδοσφαιριστή στην παρθενική του χρονιά με τη φανέλα της Λίβερπουλ. Τα 31 γκολ που έχει βάλει ως τώρα είναι κατά πολύ περισσότερα από τα 24 του Φερνάντο Τόρες τη σεζόν 2007-08.
Το προηγούμενο φτωχό πέρασμα του Σαλάχ από την Τσέλσι του στερεί τη δυνατότητα να καταρρίψει και το ρεκόρ του Κέβιν Φίλιπς, ο οποίος τη σεζόν 1999-00 είχε πετύχει 30 γκολ.

* Έγινε ο πρώτος Αιγύπτιος παίκτης στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ που σκόραρε χατ-τρικ, σημειώνοντας τέσσερα γκολ στο 5-0 επί της Γουότφορντ.

* Ο παίκτης που έχει τα περισσότερα γκολ με το αριστερό πόδι σε μία σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε στον ιδιαίτερα αγαπητό του “Ανφιλντ”, Ρόμπι Φάουλερ, ο οποίος τη σεζόν 1994-95 σκόραρε 19 γκολ με το αριστερό πόδι. Ο Σαλάχ έχει βάλει τα 24 από τα 30 γκολ με το αριστερό.

Ελπίζουμε να... χορτάσατε από ρεκόρ. Του ενός και μοναδικού: Μοχάμεντ Σαλάχ.
Keywords
Τυχαία Θέματα