Nidhogg 2 Review

Στην κοιλιά του τέρατος.

Η λαϊκή ρήση “μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του” ταίριαζε γάντι στην περίπτωση του Nidhogg της Messhof. To εν λόγω Fighting κυκλοφόρησε το 2014, ωστόσο με μια πρώτη ματιά θύμιζε τίτλο του Atari 5200. Παρά το απαρχαιωμένο look του, το Nidhogg αναδείχθηκε σε ένα από τα καλύτερα indie games των τελευταίων

ετών, χάρις στο απλοϊκό μεν, άκρως εθιστικό gameplay του. Αντλώντας την έμπνευσή του από το Great Swordsman της Allumer, το Nidhogg σας έβαζε στον ρόλο ενός ξιφομάχου, ο οποίος είχε ως μοναδικό στόχο να εξοντώσει τον αντίπαλό του.

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στα PC, η δημιουργία της Messhof μεταφέρθηκε στις κονσόλες της Sony (PS4 και PS Vita) και στην πορεία απέκτησε και ένα sequel που κυκλοφόρησε πέρυσι το καλοκαίρι στα ίδια format. Μέχρι σήμερα οι κάτοχοι του Xbox One είχαν μείνει στην... απέξω, καθώς δεν είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με το Nidhogg ή τον διάδοχό του στην κονσόλα τους. Πλέον όμως το Nidhogg 2 είναι διαθέσιμο και στο Xbox One, οπότε ήρθε η ώρα να δούμε αν άξιζε αυτή η μακρόχρονη αναμονή.

Για όσους από εσάς δεν έχουν ασχοληθεί με το πρώτο κεφάλαιο της σειράς θα κάνουμε μια μικρή εισαγωγή στο gameplay του για να μπείτε στο κλίμα. Οι συναρπαστικές ξιφομαχίες μεταξύ των δύο μονομάχων λαμβάνουν χώρα σε μια 2D arena, η οποία χωρίζεται σε επτά ξεχωριστά screens. Ξεκινώντας από το κέντρο της αρένας θα πρέπει να φτάσετε στην απέναντι άκρη της. Μόλις φτάσετε στο τέλος της αρένας, το μυθικό ερπετό nidhogg της Σκανδαναβικής μυθολογίας εμφανίζεται και σας κατασπαράζει (τόσος χαμός για το τίποτα;). Κάθε φορά που σκοτώνετε τον αντίπαλο σας έχετε ένα μικρό χρονικό περιθώριο, όσο δηλαδή διαρκεί το respawn, για να προχωρήσετε στην αρένα. Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα να πηδήξετε πάνω από τον αντίπαλο σας, αν και σε αυτή την περίπτωση θα αφήσετε τα νώτα σας ακάλυπτα.

Όταν μονομαχείτε απέναντι στη CPU στο single-player mode του Nidhogg 2, ενδέχεται να νικήσετε ακόμη και αν χρησιμοποιήσετε button mashing τακτικές. Για να μπορέσετε όμως να αντιμετωπίσετε με επιτυχία τους αντίπαλους παίκτες, στο local ή στο online multiplayer θα χρειαστεί να εγκλιματιστείτε στο σύστημα μάχης του παιχνιδιού, το οποίο θυμίζει το άθλημα της ξιφομαχίας. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν τρία μαχητικά stances, τα οποία σας επιτρέπουν να επιτεθείτε στο κεφάλι, στα πόδια ή στον θώρακα του αντιπάλου σας. Ο μόνος τρόπος για να μπλοκάρετε την επίθεση του αντιπάλου σας, είναι να επιτεθείτε με το ανάλογο χτύπημα. Παραδείγματος χάριν, αν ο αντίπαλός σας εξαπολύσει μια “χαμηλή” επίθεση, θα πρέπει και εσείς με την σειρά σας να επιτεθείτε “χαμηλά” για να αμυνθείτε με επιτυχία.

Η φιλοσοφία του συστήματος μάχης του Nidhogg 2 είναι παρόμοια με αυτή του προκατόχου του, εντούτοις αυτή την φορά υπάρχει μεγαλύτερο “βάθος”, λόγω της προσθήκης επιπλέον όπλων. Πέρα λοιπόν από το τυπικό ξίφος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα broadsword (σαν το σπαθί του Κόναν), ένα μαχαίρι ή ένα τόξο. Κάθε όπλο έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τα οποία και θα πρέπει να κατανοήσετε αν θέλετε να βγείτε αλώβητοι στις μονομαχίες σας. Λόγου χάρη, το broadsword έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να αφοπλίσει εύκολα τον αντίπαλο σας, εξοστρακίζοντας το σπαθί του, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για upward ή downward χτυπήματα. Από την άλλη πλευρά, το τόξο είναι εξαιρετικό για επιθέσεις από απόσταση, αλλά τα βέλη του μπορούν να εξοστρακιστούν κατά πάνω σας αν ο αντίπαλος σας αμυνθεί καταλλήλως. Επιπροσθέτως, το τόξο απαιτεί κάποια κλάσματα του δευτερολέπτου για... reload μετά από κάθε επίθεσή σας και ως εκ τούτου στο διάστημα αυτό είστε εξαιρετικά ευάλωτοι.

Στο σημείο αυτό να προσθέσουμε ότι μπορείτε να εκτοξεύσετε το όπλο σας, να χρησιμοποιήσετε εναέριες κλωτσιές για να αφοπλίσετε τον αντίπαλό σας, να κάνετε κωλοτούμπες για να αποφύγετε τις “ψηλές” επιθέσεις ή να πολτοποιήσετε τα κεφάλια των εχθρών σας με melee επιθέσεις. Το κλειδί της επιτυχίας είναι να “διαβάσετε” τις κινήσεις του αντίπαλου μονομάχου και να προσαρμόσετε αναλόγως την στρατηγική σας. Μία αναμέτρηση μπορεί να διαρκέσει από 2-3 λεπτά μέχρι και 20 λεπτά, ανάλογα πάντα με τις ικανότητες των δύο ξιφομάχων. Στο single-player mode πάντως είναι ζήτημα αν θα χρειαστείτε 30-40 λεπτά για να ολοκληρώσετε όλα τα levels. Να σημειώσουμε ότι το Nidhogg 2 στο Xbox One περιλαμβάνει 12 συνολικά levels, δύο εκ των οποίων διατίθενται αποκλειστικά στην έκδοση για την κονσόλα της Microsoft.

Ο σχεδιασμός και των 12 levels είναι εξαιρετικός και αποτελεί προϊόν της συνεργασίας της Messhof με τον artist Toby Dixon. To art direction γενικώς ακολουθεί μια διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που είχαμε δει στο πρώτο κεφάλαιο της σειράς, καθώς τα μινιμαλιστικά 8-bit γραφικά έχουν δώσει την θέση τους σε πανέμορφα 16-bit sprites. Σημαντικές βελτιώσεις παρατηρούνται και στον τομέα των animations, ενώ η γραφική βία έχει εκτοξευτεί στο κατακόρυφο.

Το ζουμί πάντως του Nidhogg 2 βρίσκεται στα multiplayer modes, τα οποία υποστηρίζουν αναμετρήσεις τόσο σε τοπικό, όσο και σε online περιβάλλον. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να αγωνιστείτε σε ένα τουρνουά οχτώ παικτών. Σε όλα ανεξαιρέτως τα modes υπάρχουν online leaderboards, οπότε ανά πάσα στιγμή μπορείτε να συγκρίνετε τις επιδόσεις σας με αυτές των υπολοίπων παικτών. Για να είμαστε ειλικρινείς δεν καταφέραμε να βρούμε αντίπαλο online, καθώς μεσολαβούν ακόμη 10 μέρες περίπου μέχρι το λανσάρισμα του τίτλου στο Xbox One. Ζήσαμε πάντως επικές μονομαχίες στον... καναπέ παίζοντας μέχρι πρωίας με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μας.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για το Xbox One, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Messhof.

IGN GreeceΦωτογραφίες: Xbox Arena Festival 3 powered by ΠΛΑΙΣΙΟΗ συνέντευξη τύπου της Microsoft έσπασε το ρεκόρ θεατών στο TwitchXbox Arena Festival powered by ΠΛΑΙΣΙΟ Teaser Trailer

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα