NBA: Αλλαγές κανονισμών που προκλήθηκαν από παίκτες-σύμβολα

Το μπάσκετ σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά στο ΝΒΑ, εξελίσσεται στο πέρασμα των δεκαετιών και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται και στο μέλλον, με αλλαγές κανονισμών που θα βελτιώνουν το παιχνίδι, το θέαμα, το σασπένς μέχρι το τελευταίο εκατοστό του δευτερολέπτου, ώστε ο χρόνος να παίζει πάντα καθοριστικό ρόλο στο δικαίωμα για την διεκδίκηση της νίκης. Το στυλ παιχνιδιού αρκετών παικτών-σταρ

του ΝΒΑ και τα «τρυκ» που έκαναν σε άμυνα και επίθεση, προκάλεσαν την αλλαγή κανονισμών. Η επίδραση τους στο ίδιο το παιχνίδι, πέραν των θεαματικών τεχνικών χαρακτηριστικών τους, άφησε…εποχή και οδήγησε την «λίγκα» σε αλλαγές κανονισμών.

Ουίλτ Τσέμπερλειν

Η αρχή έγινε με τον «θρύλο», Ουίλτ Τσάμπερλειν που ήταν ο πιο «dominate» παίκτης στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, πετυχαίνοντας 128 ρεκόρ καριέρας και ενώ κανένας άλλος παίκτης δεν έχει σκοράρει μέχρι τώρα, 100 πόντους σε έναν αγώνα, όπως έκανε ο «Γολιάθ» στο παιχνίδι των Γουόριορς κόντρα στους Νικς. Από τις επιθετικές επιδόσεις του Τσάμπερλειν, το ΝΒΑ αύξησε το ύψος της μπάσκετας, κατά 15 πόντους και μεγάλωσε την απόσταση της ρακέτας από την γραμμή των βολών. Η έφεση του να κερδίσει επιθετικά ριμπάουντ μετά από άστοχη ελεύθερη βολή, καθιέρωσε τον ανάλογο κανονισμό που απαγορεύει στον παίκτη που εκτελεί βολή να διεκδικεί και το επιθετικό «σκουπίδι».

Δυο σημαντικές αλλαγές κανονισμών προκάλεσε και ένας ακόμα «θρύλος» του ΝΒΑ στις ίδιες περιόδους. Ο πανυψηλος σέντερ, Τζορτζ Μάικαν, όπως και ο Τσάμπερλειν, οδήγησε την «λίγκα» να ενεργοποιήσει τον κανονισμό των 3 δευτερόλεπτων παραμονής στην αντίπαλη ρακέτα. Ο Μάικαν εκμεταλλευόταν, το ύψος και τον σωματικό όγκο του, ήταν…ακούνητος στην αντίπαλη ρακέτα και χωρίς χρονικό περιορισμό, «κατασκήνωνε» περιμένοντας τις πάσες των συμπαικτών του. Η δεύτερη αλλαγή που προκάλεσε ο «προπομπός» του Τζαμπάρ στους Λέικερς, ήταν η απαγόρευση του κοψίματος της μπάλας, όταν βρίσκεται στην κάθοδο της προς το κάλαθι. Και οι δυο κανονισμοί ισχύουν από το 1956 μέχρι σήμερα, λόγω του στυλ παιχνιδιού του Μάικαν.

Στα νεότερα χρόνια του ΝΒΑ, ο Ρέτζι Μίλερ και το σουτ που επιχειρούσε με…ανοιχτά πόδια, ώστε να υπήρχε επαφή με τον προσωπικό αντίπαλο του και να κέρδιζε φάουλ, ήταν η αιτία εφαρμογής κανονισμού που απαγορεύει την συγκεκριμένη κίνηση και ο επιτιθέμενος χρεώνεται με «flopping»…

Παρόμοιος κανονισμός θεσπίστηκε από το αμυντικό παιχνίδι του Τσάρλς Μπάρκλει. Ο «σερ» Τσαρλς, παρά το μικρό ύψος του για την θέση του σέντερ στους Φοίνιξ Σανς, αλλά λόγω των σωματικών προσόντων του, έπαιζε άμυνα και με τα.. οπίσθια του, σπρώχνοντας τους αντιπάλους του.Το ΝΒΑ απαγόρευσε το ποστάρισμα κάτω από την γραμμή των βολών για περισσότερο από 5 δευτερόλεπτα, καθώς ο Μπάρκλεϊ είχε μετρηθεί ότι αυτό το ιδιόρυθμο, αλλά αποτελεσματικό μαρκάρισμα, διαρκούσε ακόμα και 15 δευτερόλεπτα.

Ο Μπρους Μπόουεν των Σαν Αντόνιο Σπερς στην δεκαετία του 2000, είχε…καθιερώσει μια «βρώμικη» και επικίνδυνη άμυνα, βάζοντας τα πόδια του, στο σημείο του παρκέ που ο αντίπαλος του, θα «προσγειωνόταν» μετά από σουτ. Εκτός των πολλών πιθανοτήτων για τραυματισμό των αντιπάλων του, αν πατούσαν πάνω στα δικά του πόδια, είχε διαπιστωθεί ότι ο παίκτης που σούταρε, αστοχούσε, γιατί αποπροσανατολιζόταν εξαιτίας του κινδύνου να πάθαινε διάστρεμμα από το «βρώμικο» παιχνίδι του Μπόουεν.

Το ΝΒΑ αποφάσισε να τιμωρεί με φαουλ ή ακόμα και τεχνική ποινή,αυτή τη κίνηση και από το 2006 απαγορεύεται να μπει ο αμυντικός στην περιοχή που θα πατήσουν τα πόδια του επιτιθέμενου, μετά από άλμα.

Ο Σακίλ Ο’Νιλ… ευθύνεται για μια σημαντική αλλαγή στο ΝΒΑ, τα 20 τελευταία χρόνια. Η πληθωρική παρουσία του Σακ στην ρακέτα, ανάγκασε το ΝΒΑ να εφαρμόσει τα αμυντικά τρία δευτερόλεπτα στην ρακέτα, αναγκάζοντας και τους σέντερ όταν ήταν σε θέση άμυνας να κινούνται συνεχώς και να μην «κατασκηνώνουν» κάτω από τα καλάθια.

Σημαντική αλλαγή στο παιχνίδι προήλθε και από το «Hack a Shaq», όταν οι ομάδες έκαναν συχνά φάουλ εκτός φάσης σε παίκτες με χαμηλό ποσοστό στις βολές, όπως συνέβαινε με τον…στοχοποιημένο  Ο’ Νιλ στα τελευταία δευτερόλεπτα κάθε περιόδου. Η «λίγκα» προχώρησε σε αλλαγή και στα τελευταία δυο δευτερόλεπτα κάθε περιόδου, κάθε φορά που μία ομάδα κάνει φάουλ εκτός φάσης, τιμωρείται με κατοχή και μία βολή.

Δημιουργός αλλαγής κανονισμού στο ΝΒΑ και στο πρωτάθλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι ο Τζέιμς Χάρντεν για τα φάουλ που προσπαθούσε να κερδίσει ως επιτιθέμενος και ενώ ο αμυντικός δεν είχε σωματική επαφή, ο σταρ των Νιου Τζέρσει Νετς «εκβίαζε» το φάουλ. Ο «μούσιας» έκανε κατά κόρον τέτοιες…απόπειρες, όταν έπαιζε στους Χιούστον Ρόκετς.  

Στο φετινό πρωτάθλημα του ΝΒΑ, ο επιτιθέμενος δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τα χέρια του ή άλλο σημείο του σώματός του για να έρθει σε επαφή με τον αμυντικό…

Keywords
Τυχαία Θέματα