Mission Impossible (ή μήπως όχι;)

«Περισσότεροι άνθρωποι έχουν πατήσει στη Σελήνη από όσους Βρετανούς έχουν φτάσει σε προημιτελικά Wimbledon» έγραφε με το γνωστό (αυτο)σαρκαστικό βρετανικό χιούμορ του το επίσημο site της διοργάνωσης, στην προαναγγελία της 9ης ημέρας για τον αγώνα του Κάμερον Νόρι με τον Νταβίντ Γκοφέν. Γιατί, άδικο έχει; Εάν ο 26χρονος τα καταφέρει, θα γίνει μόλις ο 4ος Βρετανός (Λόιντ, Ρουζέντσκι, Μάρεϊ) που φτάνει σε τελικό Grand Slam στην Open Era.

Κι ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα έχει φτάσει στον 32ο τελικό του! Χαώδης η διαφορά.

«Αφιερώνει ατελείωτες ώρες για να βελτιώσει τη φυσική κατάστασή του, δεν νομίζω να υπάρχει άλλος σαν κι εκείνον στο Tour» σημειώνει ο προπονητής του, Φακούντο Λουγόνες. «Οι προπονήσεις του με τον Βάσεκ Γιούρσικ είναι εξοντωτικές. Μπορεί να παίζει για 6-7 λεπτά με τους σφυγμούς του στο 200». Στο πρώτο lockdown ο Νόρι επέστρεψε στη Νέα Ζηλανδία κάνοντας εντατική προπόνηση. Καθημερινά έτρεχε 10 χλμ σε υψηλή ένταση. Προσωπικό ρεκόρ του 36 λεπτά και 45 δεύτερα. Και μετά κολύμπι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ο Αργεντινός προπονητής, που έκλεισε τα 30 του την Τετάρτη, γνωρίζεται με τον αθλητή του από τα πανεπιστημιακά χρόνια στο Texas Christian University. Το δίδυμο ανέβηκε βήμα-βήμα τη σκάλα της καταξίωσης: κολλέγιο, ITF σιρκουί, Challengers και τώρα στο ρετιρέ. Όχι με το ασανσέρ. Ο Λουγόνες το 2021 πήρε το βραβείο του καλύτερου προπονητή στα ετήσια βραβεία της ATP. Την προηγούμενη χρονιά την εκκίνησε στο νούμερο 74 της παγκόσμιας κατάταξης. Μπήκε στο Wimbledon στο νούμερο 12.

«Τώρα έχει γίνει άνδρας. Πριν ήταν ένα παιδί. Έχει ωριμάσει. Τεράστιο ρόλο σε αυτό έχει διαδραματίσει η σχέση του με τη Λουίζ» επισημαίνει ο Λουγόνες. Η Λουίζ Ζακόμπι, 25 ετών, είναι Αμερικανίδα σχεδιάστρια μόδας, η οποία έχει δουλέψει στο παρελθόν στον οίκο Calvin Klein, ενώ αυτή την εποχή είναι σύμβουλος σε εταιρεία interior design. «Η ηρεμία που την χαρακτηρίζει τού κάνει καλό» προσθέτει η μητέρα του Νόρι, Έλεν, βιοχημικός από το Κάρντιφ. Βιοχημικός είναι κι ο πατέρας του, Ντέιβιντ, γεννημένος στη Γλασκώβη.

Ο Super Cam έχει γεννηθεί στη Νότιο Αφρική. Σε ηλικία 3 ετών και ύστερα από μια ληστεία, η οικογένεια Νόρι μετακόμισε στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, με τον Κάμερον να διαμένει εκεί έως τα 16 του, πριν μετακομίσει στο Λονδίνο. Προτού μεταβεί στο Τέξας για τις σπουδές του, προτίμησε να αποδεχθεί την πρόταση της Βρετανικής Ομοσπονδίας Τένις, αφού η στήριξη της Νέας Ζηλανδίας δεν ήταν η επιθυμητή.

Προ 6 ετών, μετά από ένα ξέφρενο φοιτητικό πάρτι κι ένα ατύχημα με το σκουτεράκι του το οποίο οδηγούσε μεθυσμένος, κατάλαβε πως έπιασε πάτο. Ήταν το σημείο καμπής. Επί σειρά ετών βρισκόταν κάτω από το ραντάρ. Not anymore mate. Nαι, όταν ανοίγει το στόμα του δεν βγαίνει καμία Oξφορδιανή προφορά, αλλά αγγλικά Down Under.

Tην περασμένη Τρίτη, ημέρα κατά την οποία οι Υπουργοί της κυβέρνησης Τζόνσον παραιτούνταν ο ένας μετά τον άλλον, το BBC Two είχε 4,5 εκ. τηλεθεατές στον αγώνα του με τον Γκοφέν. Στο No1 Court κάπου στο τρίτο σετ έκανε την εμφάνισή του το πριγκιπικό ζευγάρι. Πρώτα η Κέιτ Μίντλετον και μετά ο πρίγκιπας Γουίλιαμ. Κάποιοι Άγγλοι, από εκείνους που είναι τρελοί και παλαβοί με την βασιλική οικογένεια, δεν έχασαν την ευκαιρία να συνδυάσουν την ανατροπή του Νόρι, με την παρουσία τους. Oh my God…

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ως αριστερόχειρας, επιστρέφει στον δεξιόχειρα με το flat two handed backhand του στην πλευρά του forehand. Το backswing του είναι μικρό, επομένως μπορεί εύκολα να αλλάξει κατεύθυνση στην επιστροφή του, ανεβάζοντας τον δείκτη δυσκολίας για τον αντίπαλο. Μέχρι στιγμής στο τουρνουά έχει επιστρέψει το 74% με 10 return winners. Σπανίως προτιμά το serve-and-volley, όπως εξάλλου επιτάσσει το τρέχον trend στο γρασίδι. Η αντοχή σε συνδυασμό με την ταχύτητά του θα προβληματίσουν τον Σέρβο. Το σερβίς του όχι και τόσο. Το ταχύτερο που έχει καταγράψει αυτές τις 2 εβδομάδες είναι στα 201 χιλιόμετρα/ώρα, έχοντας 28 άσους (37 ο Νόλε).

Τώρα απέναντί του ο ημίθεος του γρασιδιού, αφού ο…θεός της επιφάνειας και κάτοχος των περισσότερων Wimbledon (ονομάζεται Ρότζερ Φέντερερ κι ελπίζουμε το επόμενο καλοκαίρι να τον δούμε ντυμένο στα λευκά έστω και στα 41 για τον δέοντα αποχαιρετισμό) δεν εμφανίστηκε φέτος. Ο Nόβακ Τζόκοβιτς, λένε οι στατιστικολόγοι, έχει να ηττηθεί στο All England Club από τις 12 Ιουλίου 2017.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Μισή αλήθεια. Είχε αποχωρήσει τραυματίας από τον προημιτελικό του με τον Τόμας Μπέρντιχ, στην εκκίνηση του δεύτερου σετ. Άρα η τελευταία (πραγματική) ήττα του στο λονδρέζικο Grand Slam έχει έρθει από τη ρακέτα του Αμερικανού Σαμ Κούερι, στον τρίτο γύρο εκείνου του Wimbledon στις 2 Ιουλίου 2016. Έξι χρόνια -ή πέντε εάν θέλετε, αφού το 2020 δεν έγινε το τουρνουά λόγω Covid19- αήττητος! Τελευταίος Βρετανός που τον νίκησε στο νοτιοδυτικό Λονδίνο o Mάρεϊ στον τελικό του 2013.

Για να ανατρέψει την κατάσταση στον προημιτελικό με τον εξαίσιο Γιανίκ Σίνερ, ο Τζόκοβιτς πήρε toilet break και (κατά δήλωσή του) είχε pep talk με τον εαυτό του κοιτάζοντας τον καθρέπτη. «Ήταν το κομβικό σημείο. Το ίδιο είχα κάνει και στον τελικό του 2021 στο Roland Garros με τον Τσιτσιπά. Έπρεπε να αλλάξω κάτι. Δεν έπαιζα καλά». Στα δύο πρώτα (χαμένα για εκείνον) σετ προσπαθούσε να νικήσει στην ένταση τον 20χρονο Ιταλό από την baseline. Ο Σίνερ αγκάλιασε αυτή την τακτική του Σέρβου. Μετά το toilet break, έβαλε περισσότερο στο παιχνίδι του τα backhand slice, με αποτέλεσμα να ξεβολέψει τον εκπρόσωπο της Next Gen.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Κακά τα ψέματα. Οι πιθανότητες ο 26χρονος Νόρι να υπερβεί το σερβικό τείχος είναι ελάχιστες, για πολλούς λόγους. Ο Τζόκοβιτς, πέραν όλων των άλλων αρετών του, επιδεικνύει αξιοθαύμαστη πνευματική ανθεκτικότητα στις κρίσιμες στιγμές. Εάν όμως το μικρό θαύμα πραγματοποιηθεί, τότε ναι, ας γίνει το χατίρι σε όσους μέσω social media ζήτησαν το Henman Hill (και αργότερα Murray Mound) να μετονομαστεί σε Norrie’s Knoll.

Keywords
Τυχαία Θέματα