Jinwar: Ένα μητριαρχικό χωριό στην καρδιά της πατριαρχίας

Οι Γιαζίντι είναι μια κουρδόφωνη μειονότητα: δεν είναι Άραβες, ούτε μουσουλμάνοι και, μολονότι μονοθεϊστές, θεωρούνται «αιρετικοί» από τους φονταμενταλιστές. Επί αιώνες κατοικούσαν στα βουνά του βορειοδυτικού Ιράκ, με προπύργιο το όρος Σιντζάρ.

Λόγω των θρησκευτικών διώξεών τους οι Γιαζίντι οργανώθηκαν σε κλειστές απομακρυσμένες ορεινές περιοχές και αυτό ενίσχυσε την περιθωριοποίησή τους. Οι οργανωμένες διώξεις των Γιαζίντι χρονολογούνται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και οι ίδιοι λένε πως έχουν πέσει θύματα 72 γενοκτονιών και προσπαθειών αφανισμού τους, υπογραμμίζει ο Μάθιου Μπάρμπερ,

μελετητής της ιστορίας των Γιαζίντι, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο. «Η μνήμη της δίωξης αποτελεί βασικό συστατικό της ταυτότητάς τους», προσθέτει.

Η μειονότητα των Γιαζίντι μετρούσε 550.000 μέλη στο Ιράκ πριν από το 2014, όταν οι τζιχαντιστές σκότωσαν χιλιάδες Γιαζίντι στο όρος Σίντζαρ και απήγαγαν χιλιάδες γυναίκες και έφηβες, για να τις χρησιμοποιήσουν ως σεξουαλικές σκλάβες.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι δολοφονίες, τα βασανιστήρια και οι απαγωγές που διαπράχθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος κατά των Γιαζίντι στο Ιράκ, συνιστούν εθνοκάθαρση. Οι χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια παντρεύτηκαν διά της βίας, πουλήθηκαν έναντι 25 δολαρίων ή προσφέρθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος σε μαχητές ή υποστηριχτές του.

«Πολλές από αυτές τις σεξουαλικές σκλάβες είναι παιδιά ή κορίτσια 14, 15 ετών ή και μικρότερα», εξηγεί η Ντονατέλα Ροβέρα, της Διεθνούς Αμνηστίας που πήρε συνεντεύξεις από δεκάδες πρώην αιχμάλωτες Γιαζίντι στο Ιράκ.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα