Infostorms, το φαινόμενο που αλλάζει τον τρόπο σκέψης μας

Οι infostorms είναι ένα φαινόμενο του 21ου αιώνα και δεν είναι καιρικό... αλλά σημείο των καιρών. Πρόκειται για τις καταιγίδες πληροφορίας που κατακλύζουν καθημερινά το μυαλό και τις αισθήσεις μας. Ένα φαινόμενο που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί πιστεύουμε τόσο έυκολα τα Fake News.

Καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολύ περισσότερες πληροφορίες από αυτές που μπορούμε να καταναλώσουμε. Και καλούμαστε να τις επεξεργαστούμε και να τις αξιολογήσουμε. Κάτι που όμως ίσως μας διαφεύγει ως

πληροφορία είναι το γεγονός ότι η ανθρώπινη κρίση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δευτερεύουσες πληροφορίες που δεν προέρχονται από κάποια εξωτερική πηγή και οι οποίες είναι τελικά κι ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία που έχουμε για να βάλουμε σε τάξη αυτό τον καταιγισμό. Πρόκειται για τις κοινωνικές πληροφορίες ή, με άλλα λόγια: τι νομίζουμε ότι σκέφτονται άλλοι άνθρωποι.

Για να το καταλάβουμε αυτό, το BBC, μας καλεί να σκεφτούμε το εξής: Ας υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα θέατρο γεμάτο με θεατές και ξαφνικά οι άνθρωποι γύρω μας αρχίζουν να τρέχουν πανικόβλητοι για να βρουν την έξοδο κινδύνου. Τι θα κάνουμε και γιατί; Οι αισθήσεις μας μας δίνουν την πληροφορία ότι οι γύρω μας τρέχουν μανιωδώς. Αλλά στην πραγματικότητα είναι η κοινωνική μας ερμηνεία με την οποία εξετάζουμε αυτό το δεδομένο, η οποία μας λέει αυτό που πρέπει να ξέρουμε περισσότερο πολύ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο: ότι δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι κάτι κακό συμβαίνει κι ότι κι εμείς θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να δραπετεύσουμε.

Τουλάχιστον, αυτή είναι μια πιθανή ερμηνεία. Μπορεί τόσο αυτοί όσο κι εσείς να κάνετε λάθος. Μπορεί να υπήρξε ένας λάθος συναγερμός ή κάποιο σημείο της παράστασης να παρεξηγήθηκε. Η σωστή ανάγνωση των κοινωνικών πληροφοριών είναι μια βασική δεξιότητα και ο καθένας μας κάνει μεγάλη προσπάθεια κατά τη διάρκεια της ζωής του για να κατακτήσει. Πράγματι το να αναρωτιέται κανείς για το τι συμβαίνει στο κεφάλι κάποιου άλλου είναι μια από τις πιο γοητευτικές διαδικασίες της ανθρώπινης φύσης – πόσο δε μάλλον η προσπάθεια να επηρεάσει κάποιος την σκέψη κάποιου άλλου.

Όμως, η διάχυση της πληροφορίας της ψηφιακής κουλτούρας έχει εισαγάγει κάτι νέο σε αυτή την αρχαία ψυχολογική εξίσωση: ένα εντελώς νέο επίπεδο εμπιστοσύνης στις κοινωνικές πληροφορίες και μια εντελώς νέα σειρά κινδύνων και ανησυχιών γύρω από σφάλματα, χειρισμούς και αλληλουχίες επιρροής.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα