In – Season Tournament

Το πιο πρόσφατο εγχείρημα της κορυφαίας μπασκετικής λίγκας του πλανήτη ήταν από μόνο του ένα μεγάλο στοιχημα

Όταν ο Adam Silver ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας λίγκας μέσα στη λίγκα, πολλοί τον κοίταξαν με μισό μάτι.

Θα ήταν άραγε αυτή η λύση στο πρόβλημα έλλειψης ενδιαφέροντος και τηλεθέασης που μαστίζει το NBA την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα

κάθε έτους; Θα μπορούσαν τα χρηματικά έπαθλα να αποτελέσουν ικανό δέλεαρ για τις βεντέτες των ομάδων, οι οποίες συνηθίζουν να παίζουν σβηστά στους πρώτους 2-3 μήνες της κανονικής περιόδου;

Οι αντιδράσεις κάποιων παικτών ξεκίνησαν αμέσως μόλις η δομή και οι ημερομηνίες του τουρνουά επισημοποιήθηκαν. Ο Marcus Smart τόνισε πως οι περισσότεροι παίκτες δεν ενδιαφέρονται για το υποκατάστατο «κούπας» που θα προσφέρει το In – Season πρωτάθλημα. Προσθέτοντας όμως πως είναι καλό για τους παίκτες να παίξουν λίγα παραπάνω ματς, αν προχωρήσουν από τη φάση των ομίλων. Ενώ ο PJ Tucker ήταν πιο ήπιος στην αντίδρασή του. Άφησε χώρο για ερμηνείες και μαθήματα, καθώς η σεζόν προχωράει. Δε βιάστηκε να κρίνει θετικά ή αρνητικά και στάθηκε κυρίως στο γεγονός πως οι τελικοί του Λας Βέγκας αναμένεται να είναι κάτι ξεχωριστό. Και πως να μην τα πει αυτά, όταν η Sin City είναι η αγαπημένη πόλη των ΗΠΑ για αρκετούς παίκτες, κυρίως όμως για έξω-αγωνιστικούς λόγους.

Πλέον όμως βαδίζουμε στα πέμπτα ματς κάθε ομάδας στη φάση των ομίλων. Και ήδη η διοίκηση της λίγκας αλλά και οι αναλυτές του αθλήματος στην Αμερική έχουν βγάλει τα πρώτα συμπεράσματα. Και προς γενική κατάπληξη, τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο κάποιες «Κασσάνδρες» έσπευσαν να προβλέψουν πριν την έναρξη της διοργάνωσης.

Καταρχήν, τα νούμερα τηλεθέασης έχουν βελτιωθεί σημαντικά ως ποσοστό, σε σχέση με τα ματς της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι. Σε κάποια ματς που μεταδόθηκαν σε όλη τη χώρα το ποσοστό αυτό έφτασε ακόμα και το 55% (να θυμίσουμε πως στο NBA κάποια ματς μεταδίδονται από τα ελεύθερα κανάλια που εκπέμπουν σε όλη τη χώρα και κάποια από καλωδιακά δίκτυα). Βέβαια, στη φωνή αισιοδοξίας που συνοδεύει την ποσοστιαία αύξηση που αναφέραμε παραπάνω, αρκετοί επικριτές του In – Season τουρνουά αντιπαραθέτουν τα χαμηλά, σε απόλυτο αριθμό, νούμερα που κάνουν ούτως ή άλλως οι αγώνες μπάσκετ αυτή την περίοδο. Καθώς ακόμα και οι αναμετρήσεις που μεταδίδονται από κανάλια εθνικής εμβέλειας δεν ξεπερνούν τα 2εκατ. τηλεθεατές κατά μέσο όρο.

Κατά δεύτερον, παρά τις αρχικές αιτιάσεις περί του αντιθέτου, αρκετοί παίκτες βρήκαν κίνητρο στο γεγονός πως υπάρχουν αγώνες μεσούσης της περιόδου οι οποίοι κρίνουν κάτι. Έστω και αν αυτό το κάτι είναι ένα τρόπαιο που δε μετράει επ’ ουδενί όσο το μεγάλο του Ιουνίου. Και ενώ οι υπεύθυνοι έχουν θεσπίσει γενναία οικονομικά κίνητρα για τις ομάδες που θα πάνε στο Λας Βέγκας για την τελική φάση, φαίνεται πως το ένστικτο του νικητή που χαρακτηρίζει την πλειοψηφία των αθλητών που αγωνίζονται σε αυτό το επίπεδο δεν τους επιτρέπει να αφήσουν τα ματς να περάσουν έτσι. Δίνοντας έτσι αρκετό ενδιαφέρον σε ματς που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα κρίνονταν στις λεπτομέρειες.

Τέλος, η μεγαλύτερη κουβέντα ως τώρα για το τουρνουά έρχεται από έναν τομέα που κανείς δεν περίμενε. Αναφερόμαστε φυσικά στα γήπεδα που διεξάγονται οι αναμετρήσεις. Εκεί που οι μάνατζερς

των ομάδων προτίμησαν να δοκιμάσουν καινούργια σχέδια και γραφικά στα παρκέ. Τα οποία με τη σειρά τους δοκιμάζουν την υπομονή των παικτών και ειδικά των τηλεθεατών. Καθώς σε κάποια από αυτά, τα χρώματα και τα σχέδια είναι τόσο έντονα που ορισμένοι τηλεθεατές διαμαρτυρήθηκαν για το μπέρδεμα που προκαλούν κατά την παρακολούθηση. Αλλά και την κούραση στα μάτια. Οι αθλητές από τη μεριά τους τάσσονται κατά των παρκέ αυτού του είδους για λόγους ασφαλείας. Αφού διαπιστώθηκε πως σε ορισμένα από αυτά γλιστρούν περισσότερο λόγω των ειδικών υλικών που χρησιμοποιούνται για την τοποθέτησή τους.

Κλείνοντας, οφείλουμε να επισημάνουμε πως το NBA εμφανίζεται μάλλον ευχαριστημένο από την πορεία του πειράματος ως τώρα. Αυτό δε σημαίνει φυσικά πως στο μέλλον θα υιοθετήσει ακριβώς το ίδιο format. Ούτε πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη διεξαγωγή του. Το πιο πιθανό σενάριο είναι πως κάθε χρόνο το In – Season Tournament θα δέχεται αλλαγές, με σκοπό κάποια στιγμή να βρει τη μαγική φόρμουλα. Αν αυτό θα γίνει στα πλαίσια της κανονικής περιόδου ή όχι, παραμένει κάτι άγνωστο.

Keywords
Τυχαία Θέματα