Horrorant Film Festival: Alive Review

Μην εμπιστευτείς .... τον γιατρό!

Δύο νεαροί ξυπνούν με πολλαπλά τραύματα σε ένα ερημωμένο σανατόριο. Εκεί θ' ανακαλύψουν πως βρίσκονται παγιδευμένοι στα χέρια ενός παρανοϊκού σαδιστή ''γιατρού'', που κρατά τις ζωές τους στα χέρια του. Με ότι δυνάμεις έχουν, θα προσπαθήσουν να διαφύγουν.

Στα πλαίσια του Horrorant Festival, στα σινεμά Odeon Opera και αυτή η παραγωγή έτους 2018, σκηνοθετημένη από

έναν αφανή ήρωα, αλλά αξιολογότατο ανεξάρτητο σκηνοθέτη, τον Rob Grant, που εδώ δημιουργεί ένα μικρό διαμαντάκι, από αυτά που ανακαλύπτεις συχνά πυκνά σε festival ανεξάρτητων ταινιών. Γνήσιος φαν ο ίδιος του είδους, ο Grant εδώ φτιάχνει ένα φιλμ γεμάτο ένταση και σασπένς, με σαφείς επιρροές απ' το Saw, αλλά και τα slasher film των 80's, όπως το Friday the 13th και άλλα φιλμ, με μια ματιά φρέσκια και εκσυγχρονισμένη και παρά το χαμηλό budget που έχει στα χέρια του, ο δημιουργός καταφέρνει και το κλέβει τόσο καλά, ώστε η χαμηλή παραγωγή, διόλου δεν στερεί απ' το φιλμ αυτό την αγωνία και την έμπνευση που διαθέτει. Ο Rob Grant εδώ, κάνει σινεμά με τα απολύτως βασικά, λίγοι ηθοποιοί, τέσσερα το πολύ, άκρως ατμοσφαιρικά location και μια σειρά από εμπνευσμένες σεκάνς, που βάζουν το θεατή εντός του σκοτεινού σανατορίου και όλων των φρικτών που συμβαίνουν εκεί.

Μπαίνοντας κατευθείαν στο ζουμί της ιστορίας, με τους νεαρούς να ξυπνούν εγκλωβισμένοι στο σκοτεινό κολαστήριο, το Alive σε πιάνει κατευθείαν απ' το σβέρκο, για να σου αποδείξει πως καλό σινεμά δεν είναι μόνο οι παραγωγές εκατομμυρίων, αλλά αρκεί η φαντασία και το ταλέντο ενός σκηνοθέτη να κάνει παπάδες με ελάχιστα μέσα, γεγονός που εδώ γίνεται πράξη. Μεγάλο ατού του φιλμ, το σκοτεινό σανατόριο, χώρος του μεγαλύτερου μέρους της δράσης, άριστα κινηματογραφημένο, με την ατμόσφαιρα που αναδύει μούχλα, τους σκοτεινούς, λαβυρινθώδεις, γεμάτους απειλή διαδρόμους του, με πλάνα και γωνίες λήψης ευφάνταστες, που ανακυκλώνουν συνεχώς την αίσθηση αγωνίας για τη συνέχεια και με σκηνοθεσία σφιχτοδεμένη και προσεγμένη στη λεπτομέρεια. Άκρως σημαντικοί, είναι και οι ηθοποιοί που έχουν επιλεγεί για τους ρόλους, με ερμηνείες ρεαλιστικότατες και πειστικότατες, ειδικά στην αλληλεπίδραση του ατυχούν πρωταγωνιστικού ζεύγους, ενώ εξαιρετική είναι και η ερμηνεία του φοβερού σαδιστή ''γιατρού'', μια αρχετυπική-φιγούρα του είδους, με τον ηθοποιό να συνθέτει μια άκρως παρανοϊκή περσόνα, που επιβάλλεται και προκαλεί δέος. Όλα τα βασικά δομικά στοιχεία του χιτσκοκικού σασπένς είναι εδώ, μαζί με προσλαμβάνουσες αφομοιωμένες απ' τα φιλμ του John Carpenter, αλλά και το Texas Chainsaw Massacre του Tobe Hooper σε ένα φιλμ που τα περιλαμβάνει σχεδόν όλα. Κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, εκμεταλλευόμενη το ψυχρό σανατόριο, μοντάζ που δημιουργεί συνεχώς εξάρσεις, plot point πολύ απλά, αλλά που λειτουργούν άκρως ευεργετικά για την εξέλιξη της πλοκής που δεν χωλαίνει ποτέ σε ρυθμό, επιβλητικό cast και σενάριο με κάποιες πρόχειρες ευκολίες μεν, αλλά χωρίς τρύπες δε, με όλα αυτά μαζί να συνθέτουν ένα καλοκουρδισμένο σύνολο.

Αυτό είναι και το στοίχημα που κερδίζει το Alive ως φιλμ, εκμεταλλεύεται όλες τις αρετές του low budget film making και φτιάχνει μια ταινία πολλών αξιώσεων, που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να έχει και sequel, εάν χρηματοδοτηθεί από κάποιο μεγάλο στούντιο. Ωστόσο, εδώ έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον μείγμα τρόμου διαφόρων επιρροών, που λειτουργεί εξαιρετικά ως σύνολο, με ένα πολύ ενδιαφέρον plot twist, που κατά τη διάρκεια του φιλμ είναι καλά κρυμμένο, ώστε ν' αποτελέσει έκπληξη. Το Alive, παρά κάποια σεναριακά κλισέ και κάποιες γρήγορες ευκολίες προς το τέλος, που κάπως το ''χαλάνε'', είναι μιας άκρως αξιόλογη, καλοσκηνοθετημένη ανεξάρτητη δουλειά, που δικαίως θα προκαλέσει ή προκάλεσε έκπληξη σε διεθνή φεστιβάλ του είδους και μακάρι να βρει διανομή στη χώρα μας.

IGN Greece 6ο International Horrorant Film Festival: Βραβεία Horrorant 2019 Πρώτο teaser trailer για τη νέα ταινία της Maleficent (Υποτιτλισμένο) Το Pottermore και η Warner Bros. ανακοινώνουν νέο μαγικό site

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα